Ovde su stvorene i prvi put održane Olimpijske igre, ustanovljena načela demokratije, ovaj grad nosi ime po boginji mudrosti, a smatra se i kolevkom zapadne civilizacije, obići sva značajna mesta u njemu i osetiti makar delić njegove lepote i moći koju je nekada posedovao čini se kao nemoguća misija, ako imate samo jedan dan da to uradite, ali možete pokušati, pa čak i uspeti.

Uz nekolicinu saveta koje smo dobili od iskusnih turista, najvažnije delove Atine i nezaobilazne tačke grada, zaista možete videti, fotkati, istražiti i u njima uživati u vremenskom periodu od jednog dana, pa čak i manje od toga, biće vam dovoljno da podjednako upijate lepote grčke ljubimice i u njoj uživate.

Treba samo stvartovati na vreme i držati se mape sa ključnim tačkama, a evo kako ona izgleda i gde vas vodi.

7:30 h

Iako će vam mnogi reći da je to idealno vreme za ispijanje prve jutarnje kafe na nekom od popularnih trgova kao što su Monastiraki, Kotizia ili Stigma, dok gledate grad kako se lagano budi, a ritam postaje sve ubrzaniji imamo za vas internu informaciju: za sada preskočite ovu stavku, ovo je idealno vreme da se uputite ka Akropolju.
Tada nema gužve. Moći ćete na miru da obiđete kompleks i fotografišete sve što želite. Sem naravno ukoliko vam metež i na stotine kamera na sve strane ne smetaju, onda je idealno vreme da se ka Partenonu i Akropolju uputute kada sunce počne da zalazi.

foto: Instagram/xb_arch

12 h

Vreme je da se sklonite sa sunca i spustite u podnožje grada i to ni manje, ni više no u metro, tačnije Monastiraki metro stanicu. Ovakve hodnike metroa još niste videli i sasvim je sigurno da ćete biti oduševljeni, jer su pretvoreni u svojevrsni muzej. Nakon razgledanja i šetnje, uskočite u metro i odvezite se na sledeću željenu destinaciju.

13 h

Preporučujemo autentičan i vrlo pristupačan Gazohori kafe restoran u kome možete da ručate ili onaj na vrhu "Cycladic art" muzeja, gde ujedno možete pogledati impozantnu postavku jedinstvene kikladske umetnosti.

15 h

Zaljubljenici u istoriju, naročito oni u istoriju umetnosti nikako ne bi smeli da propuste posetu Nacionalnom arheološkom muzeju u kome se nalaze neki od najvažnijih artefakata sa arheoloških lokaliteta širom Grčke, a koji datiraju od praistorije, pa sve do kasnog antičkog perioda. No, ako vam je za jedan dan više nego dosta obnavljanja gradiva iz antike, uputite se ka atinskom Nacionalnom parku koji se prostire na zavidnih 15 i po hektra čistog zelenila. Veličanstveni pejzaži sa palamama, fontanama, cvetnim hodnicima i lejama nalaze se u iza zgrade parlamenta, praktično u samom središtu grada.

foto: Profimedia

17 h

U ovo doba dana ili nešto kasnije kada sunce krene da zalazi, neka vaše odredište bude najviša tačka grada, planinski vrh Likavitos na kojoj se nalazi crkvica Svetog Đorđa. Pogled koji se pruža sa 277 metara nadmorske visine nezaboravan je, a do samog vrha možete doći šetnjom kroz borovu šumu ili žičarom.

foto: Profimedia

19 h

Dinner time! I to kakva večera, grčki specijaliteti koje gustirate okruženi cvetovima jasmina i miršljavim puzavicama u podnožju Likavitosa. Dexameni je ime ovog autentičnog kafe restorana na otvorenom, koji najčešće posećuju umetnici i pesnici.

20 - 21 h

Ovo je vreme kada treba da prošetate Plakom, turističkim centrom grada, a potom se uputite ka čuvenim trgovima i osetite duh Atine. 

23 h

Noćni život je izuzetno bogat, a ukoliko niste fan buzukija i autentične grčke i kiparske muzike, u kojima su cene uglavnom nešto više, posetite renovirani kompleks iz 19. veka pod imenom " Six d.o.g.s." Na ovom jedinstvenom prostoru nalaze se galerije, odigravaju predstave i održavaju koncerti, vaša idelana destinacija za kraj dana.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija