Možda je u samom startu već dovoljno da kažemo, kako u ovom gradu koji je pored velike konkurencije ipak najlepši grad na ostrvu, jedna od njegovih najvećih i najlepših atrakcija je velelepni dvorac koji se izdiže iznad grada na vulkanskoj steni.

Ono što će vam Edinburgu, kao i u ostatku ove zaista predivne zemlje, izmamiti uzdahe, to su brojni autentični spomenici i građevine, pa čak i čitave ulice koje su stare nekoliko vekova.

Škotska je poznata po impozantnoj istorijskoj pozadini, ali i po netaknutoj prirodi, koja nije rezervisana samo za seoske predele i nacionalne parkove. Zelenila ima i u glavnom gradu, a Ediburžani kao i turisti rado provode vreme na ovim površinama.

Odlazak u bilo koje mesto pod okriljem zastave Velike Britanije podrazumeva i obaveznu posetu lokalnim pabovima u koja se služi jedan od najboljih svetskih viskija, obavezno pivo, ali i domaća hrana.

Ipak, pored ovih obaveznih tački u glavnom gradu Škotske, skrenućemo vam pažnju i ne neka potpuno nova mesta koja postaju omiljena među turistima, ali i ona poznata koja su proširila svoju ponudu.

Stovarište

Autentično zidano skladište sa dvorištem ka jugu, Stovarište postoji još od 19. veka i nudi vam rustičnu večernju atmosferu.

Sopstvena mesara i sušnica, privatni prostor za obroke u takozvanoj Kolibi, i sastojci koji se nabavljaju direktno od lokalnih vrtlara i berača, čine ga savršenim mestom za opušteni ali odličan ručak ili večeru.

Mesto je atraktivno tokom cele godine zahvaljujući dvorištu i peći na drva (za one neizbežne hladne škotske večeri).

Škotski nacionalni muzej

Trenutno je otvoreno deset novih galerija najboljih eksponata iz najvažnijih kolekcija Škotskog nacionalnog muzeja koji predstavljaju radove iz dekorativnih umetnosti, dizajna, mode, nauke i tehnologije.

Posetioci mogu prošetati i pravom modnom pistom pre nego se bace na razgledanje remek dela čuvenih dizajnera Vivienne Westwood, Zhandra Rhodes, Jean Muir i Pringle of Scotland.

Najbolje od svega je to što je besplatno.

Cairngorm kafe

Cairngorm kafe u Frederik ulici, u samom centru grada, nalazi se nadomak poznate George ulice, što ga čini savršenim za usputni oporavak i jednu toplu šoljicu flat white kafe, posle šopinga.

Enterijer odiše planinskim utiskom, sa sve okačenim skijama koje podsećaju na spustove niz Kairgome. Upravo ovde je pušten u pogon prvi San Remo Opera Espreso Aparat u Škotskoj, pa se Kairgorm Kafe ponosi svojom preciznošću i pedantnošću o kojoj svedoče pažljivo odmerene količine kafe i čaja u epruvetama okačenim na zidovima.

Vredi ga posetiti i samo zbog enterijera.

Festival Fringe

Uvek ima puno toga da se vidi na Fringe-u ki se održava svake godine tokom čitavog avgusta, ali ove godine jedna od najzastupljenijih tema je ženski ugao.

Dramaturškinja Alice Birch istražuje jezik, ponašanje i sile koje oblikuju ženu 21. veka u svom delu "In Revolt. She Said. Revolt Again", dok osamdesetdvogodišnja zvezda kabarea D'yan Forest debituje na Fringe-u sa tačkom A Broad Abroad! Želite da se dobro nasmejete?

Kupite karte za bilo koji od stand-up nastupa najboljih žena komičara. Kakvu god aktivnost izabrali, ne zaboravite da se pre toga osvežite u Bašti Džina na trgu Svetog Endrjua.

PageBreak

Harvey Nichols Edinburgh

Uvek je dobra ideja posetiti autentičnu dizajnersku radnju u Škotskoj. Harvey Nichols Edinburgh je upravo lansirao prvi Škotski Dermalogica retail spa i restoran Fourth Floor Brasserie, gde možete uživati u pogledu na trg Svetog Endrjua sa terase, s koktelom u ruci.

Local Heroes 

Postavljen na novoj plazi Edinburškog aerodroma, Local Heroes izložba i radnja nudi devet narudžbina izrađenih od strane škotskih modnih, industrijskih, grafičkih i tekstilnih dizajnera.

Kao deo Škotske godine inovacije, arhitekture i dizajna, umetnici su zamoljeni da prerade suvenire i naprave jedinstveni dizajn inspirisan putovanjima. Kolekcija Local Heroes je u ponudi tokom avgusta 2016.

Lucky Liquor

Lucky Liquor je bar kao nijedan drugi - u ponudi je samo 13 žestokih pića i 13 pića na meniju, koja se menjaju svaka tri meseca. Šankeri se ohrabruju u eksperimentisanju pri pravljenju jedinstvenih koktela - kao što je Bottled Aged Brooklyn - koje obogaćuju sa mešavinama, sirupima i likerima pripremljenim u samom lokalu. Svideće vam se i muzika sa ploča i intimno dvorištance.

Summerhall

Summerhall, lociran odmah pored velikog javnog parka The Meadows, stara je veterinarska škola Edinburškog Univerziteta. Zadivljujuća zgrada u Džordžijanskom stilu sada se koristi kao galerija tokom čitave godine, ali je u punom sjaju tokom Edinburškog Fringe-a.

Ove godine se program u Summerhallu sastoji iz izloženih dela umetnika-dobitnika Tarnerove nagrade, nastupa nekih od najvećih svetskih bendova i internacionalno slavnih pozorišnih trupa i njihovih novih predstava.

Balmoral

Deo Rocco Forte kolekcije, Balmoral je ispunjenje putničkih snova - neki od poznatijih gostiju hotela su bili  Sophia Loren, Elizabeth Taylor, Paul McCartney i JK Rowling (koja je upravo ovde završila poslednju knjigu iz serijala Harry Potter u čiju čast je jedan apartman dobio ime).

Poseban događaji ovog leta su, između ostalih, predavanje o viskiju, izložba edinburške umetnice Alison McGill,, i letnji koktel sa sezonskim sastojcima.

Škotska nacionalna galerija portreta

Nova, trenutno aktuelna postavka: Licem u lice sa svetom. Autoportreti: Od Rembrandta do Ai Weiweia. Nova postava Škotske Nacionalne Galerije Portreta je serija autoportreta umetnika, između ostalih Andy Warhola, Davida Wilkie, Tracey Emin, Oskara Kokoschka i Roberta Mapplethorpea. Izložba prikazuje kako talenat autora, tako i njihove političke stavove i  ono što galerija opisuje kao "svesne projekcije njihovog najboljeg 'ja' ".

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija