Postoje mesta na svetu koja su tako nerealna i prelepa, da kada vidite njihove fotografije prvo što pomislite je da su nastale na nekom filmskom setu.

Ali dok mali gradić Giethoorn u severnoj Holandiji možda izgleda kao da je izgrađen za film zasnovan na dečijoj bajci, ovaj začarani kraj je zapravo izgrađen na mreži uskih kanala koji su u potpunosti stvarni. 

Ovaj mali grad je osnovan od strane grupe begunaca iz mediteranske regije (oko 1230. godine), a postao je poznat 1958. nakon što je na tom mestu snimljena čuvena komedija Fanfare.

Sa populacijom od samo 2 600 stanovnika i veoma malo razvijenim turizmom, Giethoorn je živopisno, mirno naselje o kojem mnogi ljudi mogu sanjati.

Danas, ovo prelepo mesto je uspelo da sačuva svu lepotu i autentičnost holandskog sela 18. veka, zbog čega ga mnogi opisuju kao "holandska Venecija" i napominju da na ovom mestu najglasniji zvuk koji može da se čuje je cvrkut ptica.

Foto: Instagram / smile_hussein

U starom delu grada ne postoje putevi, već se sve odvija preko vodnih kanala koji kroz selo prolaze u dužini od sedam i po kilometara. Oni su prvobitno kopani kako bi se transportovao građevinski materijal za zidanje, a s obzirom da je reč o močvarnom području, nakon kopanja su se pojavile i mnogobrojne bare, plitka jezera i ostrva.

Foto: Instagram / zevenphoto

Giethoorn turistima nudi brojne zanimljive aktivnosti, kao što su vožnja brodom, kanuom ili kajakom. Naravno, uvedena je redovna tura vožnje brodom, a za one koji vole da se osame moguće je da iznajmiti i sopstveni čamac.

Foto: Instagram / destinosmundoafora

Zimi je posebno aktuelna poseta muzeja i klizanje na ledu, kao i šetnja pored starih kuća sa tršćanim krovovima i prelepim baštama koje tokom cele godine izgledaju magično. 

Foto: Instagram / ifahadsz

I dok je veoma udaljen da čak i poštar dostavlja pismo čamcem, ovom gradu je moguće delimično prići iz pravca Amsterdama, zbog čega bi trebalo da razmislite o poseti ovog divnog grada.

Foto: Instagram / dr.alhazzaa

Ili se samo prepustite fotografijama, zatvorite oči i zamislite sebe kako nežno koračate preko drvenih mostova, dok se iznad vas pruža plavo nebo i izdiže blago jutarnje sunce. 

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija