Vroclav se nalazi u šlezijskom delu jugozapadne Poljske, a predstavlja drevni Univezitetski grad koji je u prošlosti na smenu bio pod češkim, austrijskim i ruskim uticajem.

Danas se može pohvaliti bogatom istorijom, šarmom i lepotom, a prvi prvoj poseti grada pažnju će vam najviše privući obojene renesansne zgrade i kaldrimsane ulice na kojima sijaju plinske lampe koje se ručno pale...

Pored toga, Vroclav poseduje jaku avangardnu scenu, sa živim kreativnim projektima koji su ga doveli do titule evropske prestonica kulture. Neverovatne izložbe, instalacije i događaji se održavaju širom grada, i jednako su zastupljene tokom cele godine.

Ako provedete jedan vikend u vroclavskoj toploj i prijatnoj atmosferi, shvatićete zašto je on postao prava (i dostojana) rođaka popularnog Krakova.

Obilazak grada

Kako započeti dan u Vroclavu?

Već od samog jutra, savetujemo da krenete u šetnju šarmantnim ulicama grada koje su zbijene ali i lako prohodne. Ono što je uobičajeno u Poljskoj je činjenica da se grad menjao više puta, te je njegova veličanstvena arhitektura oblikovana prema tadašnjim specifičnim uslovima.

Mnogo toga je razoreno krajem Drugog svetskog rata, a tokom dugog perioda kada je bio pod sovjetskom vlašću, nije mnogo toga urađeno po pitanju sređivanja grada. Ali Vroclav je uspeo da savlada "tegobu" koju je donela prošlost, tako što je restaurirao stare zgrade i trgove, toliko dobro da bi samo stručno oko moglo da zapazi razliku između posleratne obnove i orginala. 

Prva lokacija za istraživanje turista je najčešće prelep trg Market Square koji vuče korene iz 12. veka, čiji stil gradnje se odnosi na srednjovekovni, kao i modernistički stil.

Kada budete posetili ovaj živopisan trg, naš savet je da se uputite ka jednako interesantnom Solny Square, koji izgleda još življe u velikoj meri zahvaljujući prodavcima cveća koji su ovde prisutni tokom cele godine. 

Market Square, foto: Instagram / fasteddiedice

Pored upečatljivog kontrasta klasične gotske i barokne arhitekture zgrada, nova generacija modernističkih prostora transformisala je Vroclav u središte savremene poljske arhitekure. Primer za to je Univerzitet koji predstavlja miks 300 godina starih zgrada i kamena temeljca novih. 

Nemački arhitekta Max Berg je ostavio svoj trag svuda po Vroclavu, a svakako je najpoznatiji Centennial Hall- koncertni i izložbeni prostor koji je pod zaštitom Unesca, izgrađen u periodu od 1911 do 1913 godine.

Posebno su upečatljive kupole od armiranog betona, što je u to vreme činilo najradikalniji modernistički dizajn u Evropi. Odvojite vreme za istraživanje okolnog Szczytnicki parka i neobične multimedijalne fontane, koja se nalazi pored Centennial Hall.

Predstava sa animiranim projekcijama na vodi održava se na svakih sat vremena. 

Centennial Hallfoto: Profimedia

The National Forum of Music, otvoren prošle jeseni, je takođe mesto zapanjujuće arhitekture. Inspirisan kutijom za violinu, svojim toplim braon zidovima i elegantnim eksterijerom, daje naznake modernog prostora koji se nalazi unutra.

Ljubitelji arhitekture takođe bi trebalo da posete WuWa, eksperimentalni modernistički stambeni prostor koji je decenijama unazad uticao na  izgradnju i urbanističke ideje evropskih kuća.

I nikako nemojte propustiti Architecture Museum koji se nalazi u bivšem manastiru iz 15. veka i Benediktinskoj crkvi. 

The National Forum of Music, foto: Instagram / mikepikczers 

Ako budete nastavili dalje da koračate ulicama, verovatno ćete primetiti skulpture gnoma (malih patuljaka), a s obzirom da ih ima u velikom broju, shvatićete da su oni skoro svuda oko vas: vire iz ulaza i sokaka, na ćoškovima, u svim pozama i situacijama.

Oni su inspirisani političkim protestima iz 1980- godine od strane anti staljinista, a u gradskoj skupštini možete dobiti mapu koja vas vodi u obilazak svih 300 subverzivnih statua.

Osetite ukus vroclavske kosmopolitske prirode i studentskog optimizma tako što ćete provesti jutro na jednom od parkova na reci Oder, koji su šarmantnim mostovima povezani sa ostatkom grada.

Pridružite se mnogim turistima i mladima na pikniku, leškareći na zelenoj travi u senci velikih istorijskih objekata, ili odmorite na klupi, ispod plavog neba. Najpoznatije ostrvo je Ostrów Tumski ili Cathedral Island- koje datira iz 10. veka, u okviru koga se nalaze impozantne skultpure, vrtovi i crkve. 

Cathedral Island, foto: Instagram / aordega

Kupovina

Što se tiče šopinga, Vroclav je idealno mesto za ljubitelje antikviteta i vintidža. U prilog tome ide činjenica da u ovom gradu možete pronaći veliki broj prodavnica koji prodaju odeću iz ere solidarnosti, i različite positnice.

Savetujemo da svratite do Antyki ili Antykwariat prodavnica koje se prostiru po celom gradu, a najviše u starom delu grada i ulicama oko Market Squarea.

U Moher Vintage & Design (u blizini Market Square) možete pronaći odlične vintidž komade, dok Lumpex De Lux poseduje asortiman najcenjenijih svetski poznatih brendova. The Fu-Ku Concept Store & Foto Studio prodaje kreacije mladih lokalnih dizajnera.

Poljska je takođe poznata i po grafičkom dizajnu svojih starih pozorišta i filmskih plakata, a Polish Posters nudi najbolji izbor...

Mlyn Sulkowice, foto: Instagram / kuba1313

Ako želite da posetite pijacu, savetujemo da to bude buvljak Mlyn Sulkowice koji se nalazi u ulici Boleslawa Krzywoustego 126, i najbolji je za kupovinu vintidž odeće.

Poslednjeg vikenda u mesecu otvara se najveća pijaca u blizini Centennial Hall, koja predstavlja odlično mesto za kopanje najboljih antikviteta i drugih vrednih positnica. 

Umetnost

Pronađite vremena i za umetnost. Glavni muzej savremene umetnosti MWW u Vroclavu nalazi se u renoviranom skloništu, a posebnu atrakciju predstavlja The Train to Heaven skulptura umetnika Andrzej Jaeodzkika (stara lokomotiva koja stoji uspravno) koja je stacionirana napolju, i predstavlja jedan od glavnih simbola grada.

U galeriji DNA možete pogledati rad najcenjenijih poljskih i međunarodnih umetnika. Galerija Entropia, kulturna institucija, predstavlja savremenu umetnost, kao i umetnost novih medija, filmova i koncerata. Galerija Arttrakt se fokusira na savremen razvoj poljskih umetnika, kao što su Reneusz Walczak i Dawid Czycz.

MWW, foto: Instagram / slavicmarta

Noćni život

Ako ste raspoloženi za večernji izalazak, savetujemo da odete u legendarni Art Cafe Kalambur. Tokom dana, prelepa orginalna Art Nouveau palata je restoran, dok tokom večeri se pretvara u klub sa umetnošću, pozorištem, pa čak i DJ-om tokom vikenda.

Ako želite nešto mirniju i intimniju atmosferu, naš predlog je Kontynuacja, jedan od najnovijih gradskih kafana u gradu, u kome možete oseti pravi ukus vroclavskog piva.

Art Cafe Kalambur, foto: Instagram / m.d.traveller

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija