Prestonica Irske se izuzetno promenila u poslednjih nekoliko godina, ali grad ipak uspeva da spoji staro sa novim. Iako centar budi metropolitski duh, posetoce će i dalje moći da osete njegovu karakterističnost, duboku istoriju i tradiciju Dablina.

Turistima u Dablinu nikako ne može biti dosadno, upravo zahvaljujući raznim sadržajima, ali i značajnim mestima. Katedrala Svetog Patrika, Christ Church Cathedral, Kilmainham Gaol and Dublin Castle su glavne lokacije, koje privlače najviše pažnje. Ljubitelji kulture i istorije će biti oduševljenji Dablinom, jer on poseduje veliki broj galerija i muzeja, uključujući i National Gallery of Ireland.

Mnoge od pomentuih atrakcije su u neposrednoj blizini jedna druge. I jednostavno ne postoji bolji način upoznavanja Dablina od šetnje vijugavih, nasumničnim ulicama.

Pored toga, moramo napomenuti da se 2016. godine obeležava stogodišnjica Easter Rising, jednog od najvažnijih događaja u irskoj revoluciji. Nije čudo zašto je New York Times uvrstio irsku prestonicu na svojoj listi gradova koje treba da posetite ove godine.

Pogledajte na sledećoj strani mini vodič za obilazak Dablina....

PageBreak

Mini vodič za obilazak Dablina

Savršeno mesto u kome možete da odsednete je hotel The Merrio  koji se nalazi u srcu Dablina. Sastoji se od četiri obnovljenih grizijskih kuća, a fasadna cigla predstavlja sprektakularnu umetničku kolekciju.

Zbirka umetnosti u The Merrion muzeju je idealna prilika da upoznate najznačajnije irske umetnike. Najveća privatna umetnička  zbirka u Irskoj sadrži više od 90 radova, poput Mainie Jellet (prvog umetnika koji je uveo modernu umetnost u Irskoj), Louis le Brocquy i Jack B. Yeats (brad književne ikone W.B.Yeats). Audio obilazak impresivne kolekcije je na raspolaganju svim gostima hotela.

Sama lokacija je idealna za turiste, jer odavde možete lako obići Nacionalni muzej Irske, koji obuhvata istorijski i arheološki muzej, kao i Nacionalnu galeriju, preko puta ulica, i legendarnu Trinity Collegeand za kupovinu u ulici Grafton, koja se nalazi samo blok dalje. Ljubitelji književnosti će morati da posete rodno mesto Oscara Wilde, niz ulicu. 

Najbolja mesta za jelo: Irska kuhinja se zasniva na mesu. U The Marker restoranu, šef kuhinje Gareth Mullins priprema neverovtan asortiman vegeterijanskih jela, dok tu možete pronaći izvanredne ostrige, jagnjetinu i jastoga. Dezert, čokolada i kikriki torta su božanski. 

Najbolja dnevna aktivnost: Putovanje u Dablin ne bi bilo kompletno bez obilaska svetski poznate Guinness Storehouse. Čak i ako niste veliki ljubitelj piva, tura u fabrici će vas odvesti do najboljih pogleda u Dablinu, od gornjeg sprata Gravity bara. Nakon toga, ručajte u Gilroy baru, na petom spratu- čokoladni mus.

Najbolja večernja aktivnost: Pop kultura u Dablinu je legendarna, te vas savetujemo da obiđete O'Donoghue, jedan od najpoznatijih gradski barova. Ovde ćete naići na veliki broj meštana i turista, koji se mešaju zajedno, a atmosfera je neverovatno prijatna. Na vrhu The Markera se nalazi bar, u kome možete isprobati razne koktele, a pogled na okolinu je zadivljujući.

Mesta koja treba da posetite:

Trinity College je jedan od najpoznatijih univerziteta u svetu, a pored njega morate posetiti staru biblioteku. Nakon pogleda knjige Book of Kells, gosti se mogu popeti stepeništem koje vodi u biblioteku, dugu sobu sa retkim izdanjima nekih od najpoznatijih knjiga na svetu. (biblioteka ima moć da zahteva besplatan primerak svake knjige objavljene u Irskoj i Velikoj Britaniji). To možda ne zvuči tako uzbudljivo za neke, ali verujte da je soba zapanjujuća, i glavno mesto za sve književne fanatike. 

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija