Omiljeni gradovi u svetu za umetnost i kulturu- muzički i plesni centri, muzeji i pozorišta, kao i mesta u kojima su rođeni najveći umetnosti predstavljaju najpopularnije destinacija za turiste širom sveta.

(5 najboljih svetskih muzeja koje morate posetiti)

Predstavljamo vam najbolje svetske gradove koje spajaju kultura i umetnost:

Briž, Belgija

Šetnja, ili bolje rečno, vožnja brodom kroz Briž je kao pravo malo putovanje: unakrsni kanali kroz očuvanu istorijsku građu koja datira iz 13. veka, kada je flamanski grad bio centar umetnosti i trgovine, ali i više nego duplo veći od Londona.

Grad je još uvek popularna destinacija za ljubitelje arhitekture, koji prvenstveno dolaze kako bi videli najlepše delove Briža: trg Markt koji okružujuBelfry of Bruges ili Belfort, zvonik do čijeg vrha vodi 366 stepenica i zgrada pokrajinskog suda sagrađena u neogotičkom stilu- kao i susedni trg Burg Square. Pored toga, mnogi posetioci nikada ne zaobilaze pivnicu Fort Lapin, smeštenoj u tvrđavi 17 veka na periferiji grada, koja je sama po sebi umetnost.

Salzburg, Austrija

The Sound of Music možda je prva asocijacija na Salzburg, ali se muzičko blago proteže mnogo dalje od toga. Grad je ponosan što je rodno mesto Wolfgang Amadeus Mozarta i dalje domaćin događaja Mozart Week, u okviru koga se održava počasni koncert i festivala opere, svake godine u januaru mesecu.

Godišnji Salzburg festival se takođe pohvaliti značajnim reperotarom pozorišta, od Shakespeare do Becketta, kao i muzičkim nastupima u gradu, svakog leta. Pored ljubitelja muzike, ovaj grad oduševlja i ljubitelje ahitekturi, te nudi šetnju kroz Altstadt (“Old Town”) u kome se nalaze besprekorno očuvane zgradae koje datiraju iz srednjovekovnog i baroknog perioda. 

Foto: Profimedia

Čarlston, Južna Karolina 

Čarloston ima svoje dragulje: pozorište Dock Street, prvi objekat u zemlji posvećen dramskim predstavama, Beaux-Arts Gibbes muzej umetnosti, živu muzičku i noćnu scenu koja je aktivna od vremena kada se grad susreo sa gusarima. Upravo to je ono što je uticalo na popularnost ove destinacije, koja je najpoznatija po svojom umetniičkoj i kulturnoj sceni. U njemu možete provesti sate, koračajući kaldrmisanim ulicama French Quarter- a ako se izgubite, ljubazni stanovnici grada će vas sigurno uputiti ka pravom smeru. 

Boston, Masačusets

Često bačen u drugi plan zbog veliog, kosmopolitskog rivala koji se nalazi na severu, Boston zapravo ima mnogo toga da ponudima onima koji vole lepe stvari. Za početnike, grad je veoma privlačan: šetnja vetrovitim ulicama u kraju North End ku kojima ćete proći kroz najaromatičnije mirise italijanske kuhinje, vožnja biciklom uz reku Charles, pored koje se sa desne strane nalazi Cambridge, dok se Boston nazire preko reke. Posebno je intersantno upoznavanje američke istorije putem Freedom Trail linije, koja će vas razvoziti duž celog grada. Ali mnogo neopisive lepote se krije iza zatvorenih vrata u Institute of Contemporary Art koji se nalazi pored revitalizovane obale grada, kao i stari Museum of Fine Arts, i privatne kolekcije  muzeja Isabella Stewart Gardner Museum. Ako je undergrand rok scena više vaš izbor, samo pitajte jednog od 250 000 studenta u gradu za predlog- sigurni smo da će vam dati najbolji predlog. 

Ljasa, Tibet

Na visini većoj od 11 000 metara, smeštena na tibetanskom platou, Ljasa je uprkos svemu uspela da zadrži svoj jedinstveni kulturni identitet. Nakon aneksije od strane Kine, 1950 godine, ona je nastavila da se suočava sa autoritativnim vladavinama i Kulturnom revolucijom- ali je uvek čuvala svoje mesto kao prestonica autonomne regija Kine, zadržavajući svoju bogatu istoriju i budistričku tradiciju živom. Pored toga, Ljasa se može pohvaliti sa čak tri kulturna blaga koja su pod zaštitom Unesca, a jedna od njih je svakako Potala palata, jedna od kuća kuće Dalaj Lame.

Foto: Profimedia

Budimpešta, Mađarska

Budimpešta ima istoriju koja seže 2000 godina unazad, a njen kulturni vrhunac je bio 1800. godine, kada su dva grada Buda i Pest spojeni u jedan. Iako se susrela sa viševekovnim ratovima i političkim nemirima, Budimpešta  je i dallje zapanjujuće lep grad, obeležen renesansnom, baroknom i secesijskom arhitekturom, ali i ruševinama drevnog rimskog grada. Muzeja ima u izobilju, uključujuči jedan posvećen istoriji muzike, i drugim mađarskim narodnim tradicijama. 

Barselona, Španija

Najveći katalonski ponos predstavlja Gaudijev dom, psihodelično remek-delo La Sagrada Familia i park Guelj. Takođe, Muzej Picasso, sa 3 5000 radova španskih majstora i trg Gothic Quarter, u samom centru starog grada- predstavljaju tragove njegove bogate prošlosti. Danas, ovo mesto je cenar kreativne energije, sa živim apstraktnim umetnicima- slikama u El Raval i lokalnim indie rokom u Sidecar Factory Club.

Kjoto, Japan

U zemlji u kojoj je težnja ka savršenstvu može biti opsesija, Kjoto sedi na vrhu te neverovatne japanske strasti za besprekornost. Gde još možete da vidite oko 1600 budističkih i 400 šitoističkih hramova? Ili da učite o japanskim čajnim ceremonijama u Ippodo radnji, o alkoholnom piću sake u Gekkeikan Okura Sake muzeju i japanskoj animaciji u muzeju Kyoto International Manga Museum (KIMM), sve u istom (i dugom!) danu.

Foto: Profimedia

Prag, Češka republika

Prestonica stare Bohemije je bila jedan od vodećih evropskih kulturnih centara više od 1000 godina, i predstavlja dom umetničkim revolucionarima poput: Dvořáka, Kafke, Kundera i Václav Havela. Revolucija u umetnosti se i dalje neometano odvija: ovde i dalje možete videti operu ili predstavu u pozorištu Estates Theatre, u kome možete pogledati i premijeru Mozart’s Don Giovanni iz 1787, ali takođe imate priliku da vidite i saznate sve novosti iz sveta umetnosti u Meet Factory, multidisciplinarnoj umetničkoj organizaciji koja okuplja režisere, plesačke trupe i muzičare.

Vašington

Postoji dobar razlog zašto svakog dana autobus pun đaka dolazi u Vašington, a osim što predstavlja pravu atrakciju, ova umetnička maršuta doprinosi ubrzanom razvoju američke istorije i kulture. Nezaobilazna mesta za posetu su Posebno je atraktivan muzej novinarstva Newseum, jai u Galerija Renwick Gallery, čiji je nedavni hit izložba Wonder ponudila uvid u impresivnu umenost, kao i National Portrait Gallery sa svojim predsedničkim salama. Važno je napomenuti da se 24. septembra 2017, održati otvaranje Narodnog muzeja afričke istorije i kulture, što predstavlja dugo očekivan događaj.

Pročitajte na sledećoj strani i ostale art destinacije... 

PageBreak

Santa Fe, Novi Meksiko

Već pri prvoj poseti, može vas se učiniti da grad Santa Fe poseduje više umetničkih galerija od restorana. Oni se uglavnom nalaze na glavnom trgu, kao i obližnjim ulicama, poput Johnson Street u kojoj je smešten muzej Georgia O'Keeffe, u kom se nalaze radovi najpoznatije umetnice Nju Meksika. Pored toga, najznačaniji za posetu su poznati Museum Hill koji nudi obilazak čak četiri velika muzeja, dok ulica Canyon Roda poseduje veliki broj umetničkih galerija. U okviru Museum Hill se nalazi Muzej Medjunarodne folk umetnosti (Museum of International Folk Art) koji ubraja više od 130.000 predmeta vrednih umetnina iz celog sveta, kao što su - japanska drvena kocka otisaka, indonezijska shadow puppets. 

Vencija, Italija

Ne postoji mesto na svetu kao što je Venecija. Ovaj impozantan grad izgrađen na vodi nekada je bilo trgovačko čvorište koje je povezivalo različite kulture sveta. Zapadna Evropa je poznata po katedralama, ali ne postoji nijedna kao  St. Mark’s Basilica, arhitektonsko čudo poznato po mešavini vizantijskih i italijanskih arhitektonskih stilova. Venecijanski bijenale koja se održava na svake dve godine i Venecijanski filmski festival i dalje čine ovu destinaciju veoma popularnom, a osim turista iz celog sveta posećuju ga najveći umetnici i inovatori. Ne postoji bolji period da ga posetite od Venecijanskog karnevala, koji se održava svake godine u februaru. 

Foto: Profimedia

London, Ujedinjeno Kraljevstvo

Odakle da počnemo... Očigledno je- London je bio ogromna inspiracija najvećim umetnicima, poput Shakespeara, Dickensa, Orwella, Eliota. Područje West Enda je centar turističkih atrakcija, ali i muzičkih dešavanja, te možete čuti pesme najpoznatijih engleskih bendova, poput The Kinks, The Clash, The Stones, koje danas u njihovo interpretaciji izvode mnogobrojni ulični muzičari. Ali moderni London je takođe poznato i po odličnom street artu, kao i omiljenom umetniku Banksyju koji je zadužen za njegovo oslikavanje. Naravno, ne smemo da ne spomenemo Muzej moderne umetnosti- Tate Modern. 

Njujork

Možda je uzbudljivo živeti u Njujorku, ali budite sigurni da se ne odnosi sve na stres, gužvu i gust smog. Ovde možete toliko toga da uradite, a pre svega da vidite i istražite. Žurka u Brooklyn muzeju sa malim kratkim uvidom izložbe autohtone umetnosti, dok uživo slušate nastup multikulturnog brass benda? Da, zašto da ne. Pored toga možete uživati u degustaciji piva i dobiti detaljne lekcije o tehnici proizvodnje, a ljubitelji prirode mogu posetiti jednu od najvećih botaničkih bašti koja se nalazi u Bronxu? Takođe, u muzeju MoMA imate priliku da vidite restrospektivu španske animacije.

Jerusalim

Grad čija istorija seže unazad do četvrtog milenijuma pre nove ere, trenutno ima jednu od najperspektivnijih savremenih kulturnih scena u svetu. To dokazuju Sacred Music Festival održan prošlog leta, koji je okupio zajedno gitaristu benda Radioheada, Jonny Greenwooda i izraelskog muzičara Shye Ben Tzur koji su nastupili na Davidovoj kuli, kao i kubansko-ametičkog pijanistu Omar Sosu i izraleskog Omri Mora. Festival Mankofit Contemporary Art koji se održava u  septembru mesecu svojim predstavama, večerima poezije i izložbama na neočekivanim mestima, poput privatnim kućama ili Asael Street u Abu Tor, privlači sve veći broj turista.

Foto: Profimedia

Beč, Austrija

Aaustrija  je iznedrila najveće muzičke talente kao što su Haydn, Mozart, Beethoven, Brahms, i Mahler, ali i lokalne umetnike Schuberta i Straussa. Beč je takođe je mesto gde je nastača bečke secesija- revolucionarni umetnički pokret koji je vodio Gustav Klimt. Posetioci danas mogu da vide plodove te velike kreativnosti u sto godina starim muzejima, uključujući Belvedere, Museum Moderner Kunst, kao i legendarnim operskim kućama- Bečka državna opera (Wiener Staatsoper) i Theater an der Wien. 

Firenca, Italija

Firenca balansira starim i novim, remek delom i modernizmom, od Mikelanđelovog Davida da Gucci muzeja. Ako biste želeli da obiđete čuvenu Ufici galeriju morali biste da odvojite jedan ceo dan, kako biste videli najveće umetnine koje se nalaze u čitavom kompleksu zgrada. Pred Ufici, posebno je značajan Bargello muzej, koji je bogat skulpturama, uključujući rane radove Mikelanđela, kao i Museo Bardini- nekadašnji manastir koji je sada pretvoren u kuće sa impresivnim antikivitetima i kolekcijama srednjovekovne umetnosti. 

Sankt Peterburg, Rusija

Fjodor Dostojevski zvao je Snakt Peterburg najapstraktnijim gradom na svetu. Izgrađen u kratkom periodu, zahvaljujući volji i viziji jednog čoveka- Peter the Great, drugi najveći grad Rusije je sam po sebi takođe deo umetnosti. Uprkos burnoj istoriji, Sankt Peterburg je bio veoma plodno tle za brojne književnike (Pushkin, Nabokov, Gogol) i muzičare ( Shostakovich, Rachmaninoff, Stravinsky). Dnas predstavlja dom hiljadama muzeja, koncertnih hala, pozorišta i umetničkih festivala, plus legendarnog Mariinsky baleta.

Foto: Profimedia

Rim, Italija

Postoji razlog zašto ga zovu Večnim gradom. Počevši sa legendama Romulus i Remus, Rim je nekada bio svetski centar civilizacije i kulture. Glavna gradska atrakcije će vas ostaviti bez daha: od Koloseuma do Rimskog foruma, pa sve do Vatikana koji krije neprocenjivo umetničko blago. Takođe, pri poseti Rima nezaobilazno je videti poznatu Trevi fontanu i španske stepenice, kao i jednako impresivne muzeje Capitoline Museums. 

Pariz, Francuska

Poznato je da je Hemingvej obožvao Pariz pokretnim praznikom, a ovaj grad mu je bio večita inspiracija, posebno njegovi gradski kafei i barovi. Isto se može reći za lokace, poput Voltairea, Huga i Balzaca, koji su veličali Pariz u svojim delima. Što se tiče posete, turisti nikako ne mogu zaobiđi poznati Luvr, Musée Rodin ili L'Orangerie.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija