Ako je izreka In Vino Vertias zaista tačna, onda je definitivno istina da su ovo najmagičnija mesta na kojima se uzgajaju prestižne vrste vinove loze, čiji plodovi daju ovaj bogovski nektar.

1. Montrachet Vinogradi, Burgundija, Francuska

Ovo je najverovatnije najvažnija parcela zemlje u poznatom svemiru, ako ste zaluđenik za vinima. Zasađen isključivo Chardonnay grožđem, ovaj legendarni vinograd u Burgundiji nije vidno obeležen: morate znati gde se nalazi. Ali kada otkrijete gde je (upitajte lokalne stanovnike) videćete prastaro kamenje s urezanim magičnim imenom MONTRACHET. Može vam delovati naizgled skromno, ali vina koja stižu iz ovog vinograda uvek koštaju nekoliko hiljada dolara po boci. A ako ste probali neko od njih, znate i da vrede toliko.

2. Vinarija Robert Mondavi, Napa Valley, Kalifornija

Šta bi kalifornijsko vino bilo da nema Roberta Mondavija? Zasigurno ne ono što je danas. Uprkos svim novotarijama koje se dešavaju u Napi, ne zaboravite da posetite ovu znamenitu vinariju iz 1966. godine, dizajniranu po uzoru na španske vile. To je mesto na kome je Mondavi započeo proizvodnju Cabernet Sauvignona i Sauvignon Blanca, isplanirao super-premijum saradnju sa legendarnim vinogradom iz Bordoa, Mouton Rothschildovim Opus One, i postao prvi Amerikanac koji je predstavio vino kao znak životnog stila i to onog koji podrazumeva i umetnost i kulturu. Vinarija ima široku ponudu degustacija i tura koje vam daju uvid u istoriju Mondavija.

3. Krstarenja Rajnom, Nemačka

Postoji razlog zbog koga je neverovatni krajolik zvani Rajnska Oblast ili Porajnje proglašen mestom UNESCO World Heritage Site-a. Ovde se spektakularne planinske padine, gusto obrasle terasastim zasadima rizling lozama, postepeno spuštaju do same moćne reke koja krivuda kroz Nemačku. Kompanije poput Viking River Cruises i Avalon Waterways vam pružaju šansu da lenjo jedrite kroz mnoge ključne vinske regije ove zemlje. Naposletku, upravo je ova reka ono što čini nemačka vina takvim kakva su, pružajući tačnu količinu topline zimi, kao i hladnoće leti, ne bi li rizlinzi dobili svoju čuvenu oštrinu i kvalitet.

4. Penfolds Grange Magill posedi, Adelaide, Australija

Neverovatno dugovečni Shiraz iz Australije, Penfods Grange, prava je premija za kolekcionare. Tako da zaista vredi otići čak u Australiju radi posete imanju Magill, gde je ovo vino nastalo. Nalazi se na čudnovatom mestu, u gradskom okruženju, smešteno između stambenih kvartova Magila, u južnom delu Australije. Iako se vino proizvodi i na drugim parcelama, to je mesto koje želite da posetite sada kada je kompanija uložila milione dolara na otvaranje Cellar Door i Magill Estate kuhinje, gde se održavaju degustacije uz vodiče. Za svotu od 850 dolara možete gustirati berbe Grange-a. Pre no što odete svratite do prvobitnog vinskog podruma osnivača Maksa Šuberta, u kome se nalaze stare i retke berbe ovog vina.

Pročitajte na sledećoj strani preostalih 4 destinacija...

PageBreak

5. Marques de Riscal, Rioja, Španija

Famozni "Bilbao efekat" - koji je dobio ime po preporodu Bilbaoa posle Frenk O. Gehrijeve izgradnje Guggenheim muzeja - se takođe vidi u Rioja vinskom okrugu i cenjenom Marques de Riscalu, jednoj od najstarijih vinarija u Španiji. Riscal je unajmio Gehrija da izgradi nešto do tada neviđeno u tim krajevima: zgradu prekrivenu uvijenim titanijumskim pločama koje predstavljaju španske krajolike. Talasasti nabori metala ne natkriljuju samo vinske pogone i prostor za degustaciju već i 43 sobe Starwood Luxury Collection hotela. Gledajte da probate Riscalova Gran Reserva vina, budući da je najveći doprinos Španije na vinskom polju način na kome se flaše čuvaju dok ne dostignu željenu starost. Ova remek-dela se puštaju u promet samo kad su sama spremna da budu pijena.

6. MUCIT Vinski muzej, Torgiano, Italija

Osnovan 1974. godine u zgradi iz 17. veka, ovaj muzej se  u svojih 20 prostorija bavi istorijom vina starom 5000  godina. Postoji zahvaljujući porodici vinara Lungarotti, proizvođačima vina sa dugom tradicijom u Umbriji, predivnom i turistima manje opsednutom susetkom Toskane. Drevni pribor za napitke, vinarski alati i antičke knjige - sve to možete videti izloženo u muzeju. Ni ponuda u gift shopu nije loša, a u njoj se mogu naći lokalne tkanine, vina i maslinovo ulje.

7. Les Sources de Caudalie, Bordo, Francuska

Sagrađen odmah do visokokvalitetnog proizvođača Chateau Smith-Haute-Lafite, Les Sources de Caudalie je najverovatnije najluksuzniji od svih spa koji se bave vinskom tematikom. Pri izgradnji su korišćene fino obrađeni drveni stubovi i prirodni kamen, a sam spa se nalazi usred vinograda. Ponuda tretmana je ogromna (pročišćujuće obloge Merloa, masaže košticama ili svežim plodovima grožđa) a restorani nude obogaćenu verziju rustične kuhinje francuskih sela.

12. Stellenbosch Vinska staza, Stellenbosch, Južna Afrika

Pri povratku iz vodeće južnoafričke vinske regije svi pričaju o njenoj lepoti, a najpre o visokim planinama koje definišu krajolik. Sama lokacija, u univerzitetskom gradu Stellenbosch, nalazi se manje od sata vožnje od Kejptauna, što putovanje do tamo čini izuzetno lakim. Hladnjikava klima ove oblasti, na koju utiču struje sa Indijskom i Atlantskog okeana, idealna je za Cabernet Sauvignon, Chenin Blanc, Syrah i ostale sorte grožđa - a tamo se vino pravi još od 17. veka. Uz hotele poput Delaire Graff Lodges and Spa, Relais & Chateaux imanje i vinarije kao što je poznata Rust en Vrede, ovo je obavezna destinacija za sve oenofile.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija