Brisel je za mnoge grad koji je a) ružan/prljav b) čudan c) haotičan.

Brisel je puno više od grada piva i čokolade po kojima je poznat u svetu. Mnogi ga doživljavaju kao sedište evropskih institucija i političkog života, ili poprište nedavnih terorističkih napada u Molenbeeku, zatim grad sav od predivnih parkova i trgova, ali Brisel pruža šta god poželite.

"Ovo je grad u kome nikog nije briga šta radiš", tvrde Belgijanci. Koliko god to zvučalo zabavno, toliko je i zastrašujuće jer uvek postoje dve strane medalje.

Brisel se sastoji iz 19 autonomnih regija i na granici je dve celine, valonsko-francuske i flamansko-holandske, tako da u različitim delovima grada možete videti različite kulturne uticaje. Flamanci su organizovani, njihovi delovi grada su puni malih kafića, dizajnerskih radnji i prijatnih mesta za klopu, dok uveče možete izaći na pivo, čaj i džez. 

Jedan od najlepših delova grada je Grand Place, izgrađen u klasičnom flamaskom stilu - barokno gotičkom, sa mnoštvom zlata, a kada stanete u sredinu imate osećaj da su sve zgrade pomalo asimetrične i nepravilne (što i jesu), jedna od stavri koja čini ovaj trg zaista impresivnim. Pri tome je čitav grad prepun uskih starih uličica sa karakterističnom arhitekturom po kojima možete šetati satima.

foto: Instagram/visitbrussels

Što se tiče hrane, obavezno probajte odličnu tradicionalna kuhinju. Preporuka je preslatki restoranu Les Brassins, koji se nalazi u ulici u kojoj je rođena Audrey Hepburn (Rue Keyenveld 36) i nudi nekoliko ukusnih jela. Neka od tradicionalnih su gulaš od piva (carbonnade), te dagnje sa paradajzom i lukom (koje su njihovo nacinalno jelo) i prženi krompirići, a odlične riblje delikatese možete probati i na trgu Sainte-Catherine u popularnom street food restoranu De Noordzee/La Mer du Nord i ručati s pogledom na velelepnu crkvu Sv. Katarine.

PageBreak

Što se tiče kafića i pabova ima ih bezbroj. Cafe Roskam (Vlaamsesteenweg 9 Rue de Flandre) gde je često živa muzika i bar Monk (Sint Katelijnestraat 42, Rue Sainte Catherine) u kom uz lokalna piva možete i prezalogajiti. Ljubitelji džina pašće na pod (bukvalno) ako posete jedan od najboljih džin barova De Haus. Za one ambicioznije, željne lokalne atmosfere i japanskih viskija uz džin, preporuka je Le Tigre koji je pomalo mračan, ali odličan za večernje piće. 

Kao i u svakom ozbiljnom evropskom gradu, u Briselu možete pronaći šta god želite kada odete u šoping. Second hand radnje su odlične, i funkcionišu tako što zadnje subote u mesecu možete nabaviti odevne predmete za samo nekoliko eura. Ponuda lokalnih modnih dizajnera je odlična, a Hunting and Collecting (17, Rue des Chartreux 1000 Brussels - Belgium) je odličan miks domaćih i dobro poznatih svetskih dizajnera. Isto tako je i zona Dansaert prepuna radnji domaćih kreatora tako da tamo možete uživati (i kupovati) koliko god volite.

foto: Instagram/visitbrussels

Ako kojim slučajem poželite tetovažu, bacite pogled na radove umetnika Bartona (Jean Phillipe) čiji je studio Purple Sun smešten na adresi 41, Rue Blaes 1000. Kao i mnogi tattoo majstori, u početku deluje povučeno i nezainteresovano, ali kad vas osmotri i "kliknete" atmosfera postaje i više nego ugodna. U slučaju da vas tetovaže ne privlače, u blizini studija možete naći razne buvljake i šarene pijace i tako otkriti još jedan zanimljiv deo grada prepun antikviteta. Između ostalog, tamo se nalazi i najveći butik u Briselu - na Jeau de Balle.

Niko se ne sme zapostaviti ni clubbing. Izdvaja se klun koji se nalazi u staroj anglikanskoj crkvi. Muzički i nije nešto, s obzirom na komercijalni žanr (osim prve nedelje u mesecu, kad se održavaju elektro žurke), ali ga svakako treba posetiti zbog atmosfere. Spirito Brussels se nalazi na adresi 1050, Rue de Stassart, a zovu ga i "noćni hram" zbog enterijera od zlata i kristala. Za "ozbiljniji" clubbing ipak posetite kultni evropski klub Fuse (Rue Blaes 208).

Dodajemo i savet da naučite i nešto francuskih izraza - trebaće vam.

Na sledećoj strani pogledajte još fotografija prelepog Brisela:

PageBreak

foto: Instagram/visitbrussels

foto: Instagram/visitbrussels

foto: Instagram/visitbrussels

foto: Profimedia

foto: Instagram/visitbrussels

foto: Instagram/visitbrussels

foto: Instagram/visitbrussels

Izvor: buro247.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/