Već krajem novembra u gradovima širom Nemačke nastaje predpraznična pometnja, a od na samom početku poslednjeg meseca u godini, pa sve tamo skoro do 31. decembra, na nekom od trgova u gradu nalaze se božićni marketi.

Na njima možete pronaći brojne tezge sa ukrasima za predstojeće praznike, poklone, igračke, rukotvorine, ali i poslastice. Ono što ove tezge čini posebnima, to je da se većina proizvoda na njima pravi tradicionalno godinama u domaćoj proizvodinji i da su u pitanju hendmade ili homemade stvari. Svakako nešto što nećete naći u prodavnici.

Pored tezgi sa najrazličitijim đakonijama tu je i zabavni program u vidu ringišpila i različitih lutkarskih predstava za decu, muzika koja se izvodi uživo, kao i naravno hrana i piće sveže pripremljena koju možete gustirati na licu mesta.

Ulm

Ispred gotske katedrale, koju krasi najviši toranj na svetu, odigrava se božićna magija, a vazduhom se šire mirisi pečenih badema i punča. Pored stotine raskošno ukrašenih štandova, atmosferu upotpunjuju nastupi horova i raznih muzičara, od kojih su najpopularniji tradicionalni trubači

foto: Instagram/everywhereishome_br

Grosarl

Planinsko seoce kao iz bajke nalazi se u pokrajini Salcburg, u blizini istoimenog grada. Poput ostalih božićnih vašara, i ovaj posetiocima nudi ručno rađen božićni nakit, tradicionalne poslastice i pregršt magičnih prizora, poput scene Hristovog rođenja i lutkarskih predstava. Samo ovde postoji Stara pošta gde deca, uz pomoć anđela, Deda Mrazu mogu poslati pismo sa svojim željama.

foto: Instagram/linnishachou

Lindau

Gradić na Bodenskom jezeru ovih dana opija goste mirisima kuvanog vina i kolača sa đumbirom. Na ovdašnjem vašaru možete naći predivne ručno rađene ukrase i mnoštvo slatkiša napravljenih po tradicionalnim receptima.

foto: Instagram/thangartner

Anaberg

Varošica u podnožju planine Erzgebirge (Rudna gora), prekriven je snegom i sijalicama najrazličitijih boja, koje mame posetioce od ranih jutarnjih sati do osam uveče. Ljupki drveni štandovi u vidu kućica nude turistima čuvene ercgebirške figurice od drveta, mnoštvo domaćih slatkiša i najlepše božićne ukrase.

foto: Profimedia

Dortmund

Ovde se održava jedan od najvećih božićnih vašara, sa 300 štandova i jelkom od 45 metara, ukrašenom sa 13.000 svećica. Svakog dana deca mogu uživaju u lutkarskim predstavama, a stariji gustiraju čuveno kuvano vino, uz ništa manje poznate kobasice i pečenu šunku.

foto: Instagram/greystonholt

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/