Zimsku sezonu obično povezujemo sa odmorom i putovanjem u najatraktivnije evropske gradove koji su tokom praznika blještavi, energični i prepuni turista, te koji pored upoznavanja grada i njegovih kulturnih i istorijskih spomenika, nude bogatu ponudu zabavnog sadržaja. 

Ali, šta ako vam kažemo da jednako dobar provod možete imati u regiji?

Na samo nekoliko sati vožnje možete se naći u neobičnim i šarmantnim mestima koja tokom zimske sezone pružaju širok spektar rekreativnih i zabavnih aktivnosti, te zadovoljavalju svačije želje i potrebe, i najvažnije- prilagođene su svačijem novčaniku.

Tako najlepše dane zime možete provesti u istraživanju najboljih advent scena, oprobati se u novoj sportskoj disciplini (i podići adrenalin na viši nivo!), voziti čamcem ili jednostavno ušuškati u toplinu neke drvene kućice i degustirati autentične gastro specijalitete...

Čini nam se da su ovo dovoljno dobri razlozi da se ove godine opredelite za neke od sledećih destinacija iz naše regije:

Bled, Slovenija

Udaljeno na samo 600 km od Beograda, jezero Bled i njegova okolina predstavljaju pravi beg iz realnosti. Termalna voda, svež vazduh i živopisan prirodni ambijent, zajedno sa čarobnim ostrvom i impoznatnim zamkom na vrhu, oduševljavaju turiste širom sveta. Idilično jezero, koje je tokom zimskih meseci često okupano suncem, pruža mogućnost vožnje jedinstvenim pletna čamcima koji su namenjeni za prevoz posetilaca do ostrva.

Nikako nemojte propustiti ovu plovidbu, jer ćete imati priliku da posetite staru crkvu na ostrvu za koju postoji dosta urbanih legendi. Jedna od njih je da ko zazvoni zvonom, želja koju u tom trenutku poželi biće mu ispunjena. Takođe, obavezno probajte čuvenu poslasticu, slovenačku vrstu krempite pod nazivom kremna rezina ili keremšnita. 

Budva, Crna Gora

More uvek ima svoje draži, a tokom zime ušuškane gradove duž crnogorske obale možete doživeti na potpuno novi način. Baš zato, predlažemo vam da u potpuno novom ruhu upoznate Budvu i otkrijete mnogo toga što skriva letnja vreva. Pođite put budvanske revijere, uživajte u šumu umirujućih talasa i videćete totalno drugačije slike i boje, i osetiti prijatnu atmosferu.

Šetnja će vas dovesti do starog dela grada u kome se nalaze uske ulice, male pijace i trgovi, kao i kafići, butici, restorani. Ovde se zaustavite, i obavezno obiđite najstariju građevinu u Budvi, crkvu Santa Maria in Punta, a u blizini možete videti i zidove najstarije kapije grada, koji su posebno interesantni turistima. Upravo zbog mnogobrojnih posetilaca, svetlucavih ukrasa i programa koji se održava tokom novogodišnje noći, osetićete prazničnu euforiju koja se širi duž celog grada.

Ako u Budvi provodite više dana, naš savet je da obavezno posetite i Kotor jer će stari deo grada, njegovi bedemi i tvrđava ostaviti poseban utisak na vas i vratiti vas daleko u prošlost. Osim brojnih kulturno-istorijskih znamenitosti, Kotor građanima i svim turistima nudi odličan program za doček Nove godine, zajedno sa brojnim zabavnim sadržajem na trgu, te možda je to razlog više da u njemu provedete dane praznika. 

Sokobanja

Svima nama je potrebno malo odmora i predaha, zar ne? Ako ove zime želite potpuni detoks koji obećava da ćete što lakše pregrmiti novogodišnju euforiju (koja zna da bude naporna), onda sebe častite kratkim odmor u ovoj banji.

S obzirom da nudi dva najdragocenija prirodna bogatstva- lekovitu vodu i vazduh, Sokobanja predstavlja idealnu destinaciju za rehabilitaciju duše i tela. O tome je čak i naš proslavljeni nobelovac Ivo Andrić, nakon boravka u njoj, napisao: "ljudi odavde odlaze kućama kao preporođeni". 

Kako biste se zaista preporodili, iskoristite sve blagodati lekovite vode kao i odličnu ponudu bazena, kada i uvek atraktivnih amama, te uživajte u plivanju i dugim kupkama...

A kada se zasitite klasičnog banjanja, na raspolaganju su vam i okolna izletišta, kao i dve planine, Rtanj i Ozren, koje u ovim zimskim danima imaju posebne čari. Iako poprilično mirna, Sokobanja se može pohvaliti i raznovrsnim vidovima zabave, te obavezno posetite muzičke priredbe i druge kulturne sadržaje koji su posebno atraktivni u vreme novogodišnjih i božićnih praznika.

Jahorina, Bosna i Hercegovina

Ako ste ljubitelj zimskih sportova sigurno ste razmišljali o poseti neke planine, a to bi ove godine mogla da bude Jahorina. Ovaj planinski centar će vas oduševiti uređenim i dobro povezanim alpskim stazama namenjenim početnicima, rekreativcima i vrhunskim skijašima, kao i ski školom koja nudi kvalitetnu obuku. Vožnja motornim sankama, snoubording i avantura paraglajdinga je rezervisana za nešto hrabrije posetioce u potrazi za adrenalinom. Na Jahorini takođe možete uživati u šetnji na čistom vazduhu, razgledanju jedinstvenih pejzaža i odmoru u gril kućicama koje nude autohtone gastronomske specijalitete ovoga kraja.

Zagreb, Hrvatska

Prošle godine u decembru mesecu Zagreb je proglašen za najbolju advent scenu u Evropi, a sada je glavni grad Hrvatske rešio da opravda tu titulu, te turistima ponudi još uzbudljiviju atmosferu. Za razliku od drugih, često pretrpanih i preskupih gradova u Evropi, Zagreb omogućava širinu prostora za istraživanje grada, ali i dobru dozu zabave za sasvim pristojan novac.

Osim glavnih ulica i trgova (Trg bana Josipa Jelačića, Evropski trg) na kojima se održavaju najveći muzički i zabavni programi, savetujemo da obiđete sve gradske lokacije koristiteći virtuelnu Zagreb Be There adventsku turu. Ona će vas najbolje voditi kroz zagrebačke ulice, te ćete prateći rutu na najbolji način upoznati grad, i iskoristiti maksimum od svog putovanja.

Tekst: Kristina Milošev

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/