Ko su zapravo travel blogeri?

Osobe koje vode jednu vrstu on-line dnevnika o svojim putovanjima. Tako bismo najprostije mogli opisati ove, mahom mlade ljude, pune avanturističkog duha, gladne novih kultura, gradova, iskustava, života. I bili bismo potpuno u pravu, makar kada je u pitanju Maja.

Ipak, tu se obavezno nameće još jedno neizbežno pitanje, ono koje našoj sagovrnici često postavljaju: Ko danas ima novca za učestala putovanja? Oni retki sa "normalnim" platama ili oni iz dobrostojećih porodica? 

Maja ne potpada ni u jednu od navedenih kategorija, iako je od 2008., kada je otpočela svoja putešestvije po Evropi do sada posetila 27 zemalja.

To i dalje nikako ne znači da su destinacije na koje odlazi luksuzne.

Probala je čuveni italijanski gelato u Sijeni, otkrila svet čarobne keramike u Delftu, posetila grob Oskara Vajlda na Per Lašezu u Parizu, pila ukusno belgijsko pivo u briselskom pabu, vozila motorni čamac na jezeru u podnožju Alpa i idela i doživela još mnogo, mnogo toga, što na temeljan i zabavan način opisuje na svom blogu.

foto: Ivana Karić

Njena putovanja su nesvakidašnja, ali svakako i način na koji na njih odlazi. Malo je onih koji bi se odrekli komfora ili odvajali novac sa strane čitavu godinu, ali tako izgleda život osobe u Srbiji kojoj putovanja postanu prioritet.

S obzirom da je njeno radno vreme redovno, pet dana u nedelji po osam sati, za jednu sasvim prosečnu platu, i nešto manje od sve ukupno dvadesetag dana odmora u godini, mudro planira svaki svoj "izlet". Baš onako kako planira svoja putovanja, tako ih po završetku i zapisuje, brižljivo i odmereno. Ne želi ništa bitno da izostavi, ne samo ono što morate videti, već i ono što je na nju ostavilo poseban utisak.

Maja nije profesionalni travel bloger, ne piše zbog novca, već zbog sebe, ali i zbog velike ljubavi prema pisanju.

Što se primećuje i dok čitate njene putopise, koji vas vrlo lako smeštaju u suncem obasjanu Sijenu i siv jesenji dan u istočnom Berlinu. To su primetili i njeni prijatelji, koji su jednim delom odgovorni za to što je oživeo blog: majusnikolicmajus.com

Šta Maja ima da kaže o svojim nesvakidašnjim putešestvijima, otkrijte na sledećoj strani: 

PageBreak

Kada i kako počinju tvoja putovanja?

Do 2008. godine zapravo uopšte nisam putovala, prosto nije bilo mogućnosti. Međutim, te iste godine dobili smo konačno vize za zemlje koje sam htela da posetim i drugarica mi se preselila u Brisel. To je bilo moje prvo putovanje! Interesantno je to da sam imala tu sreću u nesreći, da mi se praktično svi bliski prijatelji odsele u inostranstvo. I to se i dalje dešava. Čak dvoje prijatelja planiraiju da odu iz zemlje ove godine - jedno od njih u Berlin, drugo u Pariz. Tako je sve počelo, tako sam spoznala čari putovanja. A sada je to već svojevrsna opsesija. 

A pisanje?

Što se tiče pisanja to je takođe počelo potpuno spontano. Pišem zbog sebe, da bih imala življa sećanja na samo putovanje, sve ono što sam videla i doživela. Drugarica me je jednom prilikom, znajući za moju ljubav ka pisanju, pitala zašto ne pišem o svojim doživljajima na putovanjima, o kojima sam joj pričala. I tako sam napisala svoje prve beleške sa puta. Nije mi uopšte bilo svejedno kada sam trebala da ih objavim na društvenim mrežama, ali reakcije su bile odlične i ubrzo se rodila ideja da pokrenem i blog. 

foto: majusnikolicmajus.com

Koliko novca je potrebno za jedno putovanje od par dana u neki evropski grad?

Baš nedavno sam išla u Berlin po ceni avionske karte od 16 eura. Dok su recimo dve povratne karte iz Temišvara za Brisel 20 eura. U pitanju su low cost letovi, ali i ponude i promocije u određenim periodima u godini. Ja ih sve pratim. Danas je takođe i zaista velika ponuda u agencijama. Kada putujem sa dečkom ili društvom, nije mi bitno da li ću biti u sobi sa nekoliko ljudi. Takav smeštaj uvek je povoljniji. Moja putovanja su vrlo pristupačna i nimalo luksuzna. Imam krajnje prosečnu platu i od te sume novca izdvajam za putovanja koja su mi postala prioritet. Tako da sam se odrekla nekih zadovoljstava, poput gomile nepotrebne garderobe, ali i izlazaka. Putovanja su moja pasija, i trudim se da svaku paru dam za njih! 

Koliko podrobno se informišeš na mesta na koja ideš i gde planiraš sledeći put?

Uglavnom nemam mnogo vremena, jer sam ograničena slobodnim danima koje dobijam u firmi. Zato se trudim da iskoristim najbolje od onoga što mi je dato. Uvek se dobro informišem o mestu na koje idem. I to zaista dobro, u smislu da imam skriptu za zapisanim važnim mestima i svim onim što mi se učini interesantnim za posetu. Ipak, naravno da se ne krećem od jedne obeležene tačke na mapi do druge, bez uživanja u okolini ili skretanja na neko zanimljivo mesto na koje naiđem. To su posebne čari putovanja i upoznavanja novih gradova. Inače, uvek imam plan za čitavu godinu! U avgustu planiram da odem na skandinavsku turu od dve nedelje, a takođe planiram da idem i u Iran. Trudim se da nađem vremena i za istraživanje Srbije, jer u našoj zemlji takođe postoji mnoštvo toga što treba videti i doživeti.

.

foto: Instagram/majusnikolicmajus

Koje su destinacije ostavile na tebe najveći utisak?

Trenutno sam pod utiskom Berlina, jer sam se nedavno vratila iz njega, a posetila sam ga po prvi put. Oduševljena sam posebnom energijom koju poseduje ovaj grad. Svideo mi se i Brisel. Putujem tamo često, pa sam ga dobro upoznala. Najveće iznenađenje i to ono prijatno mi je Gruzija, a to je ujedno i najdalja lokacija na kojoj sam bila. Gruzijci su na nižem standardu od nas, ali sa druge strane su u mnogim stvarima ipak i ispred nas. Bilo je naporno izdržati dve nedelje Baltičke ture u autobusu, ali vožnje su noćne, a svakog jutra probudiš se u novom gradu. 

Kako je Maja doživela otkrivanja i upoznavanje sa nekim poznatim i manje poznatim mestima u Portugalu, Slovačkoj, Francuskoj, Rumuniji, Švajcarskoj, Letoniji, Rusiji, Litvaniji, Španiji, Italiji, Poljskoj, Mađarskoj, Gruziji, Austriji, Nemačkoj i drugim zemljama, otkrijte na njenom blogu: majusnikolicmajus.com

Razgovarala: Maja Bunčić

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/