Maja Nikolić, Srbija

„Kakav Rim, Beč i ostale evropske metropole, na Kavkaz treba doći! Pride sam za ovaj put potrošila svega oko 150 evra za šest dana.“

Otkako je 2008. otišla u posetu drugarici u Brisel, neizlečivi virus lutanja uvukao joj se u dušu. Do sada je posetila 27 zemalja i tu ne namerava da stane. Maja Nikolić ima 32 godine i naizgled vodi jedan krajnje uobičajen život u Beogradu, uz sasvim prosečnu platu. No, dane godišnjeg odmora provodi u Gruziji, Belgiji, Finskoj, Letoniji, Francuskoj, Rusiji, Španiji... i to za veoma malo novca. Sreća u nesreći je, kaže, što joj se dobar deo prijatelja odselio u inostranstvo, tako je obezbeđena kada je reč o smeštaju.

Povoljne ponude za prevoz budno vreba na sajtovima low cost avio-kompanija. Posebno je ponosna na svoj najbolji „ulov“ do sada, avionsku kartu do Berlina po ceni od 16 evra!

Najviše ju je oduševila Gruzija:Okružena je azijskim zemljama što utiče na neobičnu arhitekturu, kulturu i vrlo ukusnu hranu. Fascinirala me je moćna planina Kavkaz, a izdiže se na horizontu sa jedne strane, dok je na drugoj čistina Crnog mora. Ulice su čiste, priroda neverovatna, a ljudi srdačni i topli. Tu sam shvatila kako na svetu ima toliko toga lepog i drugačijeg od onoga na šta smo mi navikli.Kakav Rim, Beč i ostale evropske metropole, ovde treba doći! Pride sam za ovaj put potrošila svega oko 150 evra za šest dana.

Na svom blogu, u putopisnom dnevniku, Maja će vam dati savete iz prve ruke: ne samo kako da najefikasnije i najpovoljnije obiđete određene destinacije, već će vam otkriti i one potpuno zapostavljene. 

(majusnikolicmajus.com)

Jelena Vuković, Crna Gora 

„Na računu uvek imam dovoljno da pokrijem osnovne troškove, ali kako nalazim smešno niske cene zapravo trošim na garderobu, nakit, egzotičnu hranu, kafu i vino.“ 

"Ne znam kada se to tačno dogodilo, ali u jednom momentu shvatila sam da mesto na kome živim nije uobičajeno. Iako sam tada bila dete, osećala sam se privilegovano što odrastam ovde, na Durmitoru“, objašnjava poreklo svoje inspiracije ova nesvakidašnja travel blogerka.

Prirodne lepote podstakle su Jelenu Vuković da piše o svojoj okolini, a kasnije i o Maroku, Milanu, Lisabonu, Parizu. Ona putuje „prateći stihove“, a ono što zapisuje o tim mestima njena je veoma lična puto-poezija koju objavljuje na blogu. Tamo nećete naći top pet mesta koje morate videti u Lisabonu, već njeno pismo ovom gradu.

Prelomna godina u Jeleninom životu bila je 2013. u kojoj se prepustila nagonu da putuje. Radi u oblasti aktivnog turizma, studira u Kotoru, ali putuje kad god joj se ukaže prilika i to sama, bez mnogo novca.

"Na računu uvek imam dovoljno da pokrijem osnovne troškove, ali kako nalazim smešno niske cene karata, besplatan smeštaj, jeftin ili besplatan prevoz, novac na putovanjima zapravo trošim na garderobu, nakit, egzotičnu hranu, kafu i vino.“

Smeštaj nalazi uglavnom putem couchsurfinga (popularne platforme svih putoljubaca, koja vam omogućava da vas neko ugosti u svom domu na nekoliko dana, kao i vi njega). Kada je reč o prevozu, budno motri na sve promo ponude i low cost letove. Kaže da njena vera u ljubaznost stranaca još nije naišla na iskušenje, a tamo gde je strepela od kulturološkog šoka, našla je atmosferu doma. Putovanja su je učinila otvorenijom, tolerantnijom, ona su njen način samospoznaje te zato putuje sama, a biti nomad i nemati plan jeste Jelenin jedini plan za budućnost.

(gingerinmontenegro.com)

Nastavak na sledećoj strani...

PageBreak

Srđan Šajinović, Bosna i Hercegovina

„Poenta je u tome da ja zapravo mnogo želim da putujem. To je prvi preduslov. Takođe, ne tražim luksuz, nisam materijalista.“

Kada je 2011. godine građanima Bosne i Hercegovine omogućeno da brojne zemlje posećuju bez vize, otpočelo je Srđanovo putovanje ka Istoku. Otud i ime njegovog bloga na kome se mogu naći vrlo iskrena iskustva i lične priče ovog Banjalučanina. Kroz oči Srđana Šajinovića koji, kako kaže, tokom većeg dela godine vodi krajnje predvidiv život programera, nepregledna prostranstva sveta čine se nikada bližim i pristupačnijim. To posebno važi za ljude u njegovim pričama jer, kao što sa lakoćom briše granice, tako pobeđuje i verske predrasude. Palestinci su mu ispod tezge prodali pivo za vreme ramazana, Albanci ga častili pićem usred Prizrena, Ukrajinci mu u svom domu spremali boršč, a u jednu Anu u Gruziji zaljubio se u roku od pola sata, baš koliko je trebalo i njoj da se zaljubi i njega.

Do sada je posetio 26 zemalja i to praktično nikada ne plaćajući smeštaj, maksimalno koristeći prednosti couchsurfinga. Smatra da je ipak jedan od njegovih najvećih podviga pređenih 500 km biciklom na putu do Hrvatskog primorja i nazad, ali i nimalo naivno stopiranje do Kosova i Metohije. 

„Poenta je u tome da ja zapravo mnogo želim da putujem. To je prvi preduslov. Takođe, ne tražim luksuz, nisam materijalista. Za mene put je odmor od nepostojanja, proširivanje vidika, istraživanje kultura, učenje jezika... Iako zvuči kao kliše, to su zaista prednosti putovanja. Ako mi okolnosti dozvole, voleo bih da krenem na Istok autostopom, bez ikakvog plana. Ono što bliža budućnost nosi i što trenutno želim da vidim i istražim jeste Iran."

(easttothesun.com)

Tomislav Perko, Hrvatska 

„Lepota svega jeste to što ovo može izvesti svako. Usudio sam se na neobičan poduhvat, shvatio da nije teško i tako naučio da nijedna želja nije neostvariva.“

Za razliku od svoje troje kolega, Tomislav Perko jedini je travel bloger koji je hobi pretvorio u profesiju. Doživljaji nekadašnjeg brokera iz Zagreba uključuju pređenih 12.000 kilometara autostopom u preko 20 zemalja i to u periodu od samo godinu dana, a tu je i druženje sa šamanima u Amazonskoj prašumi, prelazak Indijskog okeana u jedrilici od 13 metara, danonoćni uspon do ruševina Maču Pičua uz pratnju razjarenih pasa i još bezbroj drugih avantura.

Okidač za početak Tomislavljevih skitnji belim svetom bio je krah berze koji se dogodio 2008. godine. Tada je izgubio posao, ali i dublji smisao života. Zapitao se čemu sve to i ubrzo počeo da putuje. Sasvim iskreno kaže kako ga za ovaj alternativni vid putovanja, koji uglavnom podrazumeva stopiranje i snalaženje za smeštaj na licu mesta, nije podstakla hrabrost, već čista nepromišljenost. Nije doživeo mnogo negativnih iskustva, a tvrdi da su vam potrebne tri stvari: zdrav razum, logika i istraživački duh.

"Lepota svega jeste to što ovo može izvesti svako. Usudio sam se na neobičan poduhvat, shvatio da nije teško i tako naučio da nijedna želja nije neostvariva. Kada poželite da putujete, samo krenite, ne smišljajte razloge koji vas sprečavaju.“

Ulaznice za njegova predavanja Kako putovati svijetom gotovo besplatno, mahom su rasprodate - a zašto je to tako možete se uveriti 24. marta na predavanju u Novom Sadu i 26. marta u Beogradu.

(tomislavperko.com)

Tekst: Maja Bunčić

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/