Kada se konačno nađete u magičnoj Firenci i pohrlite ga galeriji Ufizi da vidite sva ta čuvena remek-dela renesanse, vrlo je moguće da ćete se razočararti.

Naime, redovi su dugi u svako doba dana, a ni karte nisu jeftine. Isto važi za sve popularne turističke destinacije i čuvena mesta po kojima su poznata. Bilo da je u pitanju neka građevina, muzej ili galerija. 

Ukoliko idite u pohod na neku evropsku metropolu u jednoj od onih mini tura u trajanju od pet dana (što je nažalost uglavnom tri - jer druga dva provedete u putu), često se ispostavi da će vam biti žao da odvojite poprilično vremena za stajanje u redu.

Pa čak i ukoliko ste mudriji od većine i igrate na sigurno, te rezervišete karte on-lajn, što znači da ulazite ispred svih - i instant dobijate neminovne hejterske poglede, to nije garancija da nećete zažaliti što ste tih dragocenih par sati u Barseloni, potrošili gurajući se po ćoškovima katedrale sa gomilom turista.

Da,  nažalost večina popularnih mesta uglavnom ne izgleda kao na razglednicama - sve je načičkano masom ljudi koji besomučno pokušavaju da ufotkaju dobar selfi.

1. Ajfelov toranj (Pariz, Francuska)

Na mom nedavnom (i prvom!) putovanju u Pariz, odlučila sam da rizikujem i kupila sam karte za vrh Ajfelove kule. Jednom se živi, zar ne? Dva iscrpljujuća sata kasnije - i nekoliko čekanja u redovima sa najagresivnijim turistima koje sam ikada videla - stigla sam na vrh.

Dala sam sve od sebe da se skoncentrišem na vidik, ali sam, onako iznurena, videla samo selfi štapove i porodice koje gutaju preskupi šampanjac. Pogled na Pariz sa vrha je neverovatan, ali ima i drugih mesta koja pružaju odličan vidik. Sledeći put ću sačuvati prisustvo razuma i otići ću u Parc de Belleville (najviši park u Parizu) ili panoramski kafe Deli-Cieux - Corrie Vierregger.

2. Tadž Mahal (Agra, Indija)

Ugledati Tadž Mahal prvi put, ili stoti put, uvek je uzbudljivo - iako je sada prepun turista, i pod pretnjom propadanja. Ono što mnoge iznenadi je lepota detalja ovog spomenika. Izbliza posmatrani, mozaici od lapis lazulija, korneliana, oniksa i topaza izgledaju neverovatno.

Međutim, tamo ima i puno guranja i previše selfi štapova. Kada završite sa posetom ovom divnom mestu, idite preko reke Yamune i posetite "Bebu Tadž", grobnicu Itamad-uh-Daulahe, izgarađenu između 1622. i 1628. godine. Tamo su mozaici još čudesniji, a krstasta bašta koja okružuje zgradu je divno mirno mesto u sred inače bučne i haotične Agre.

3. Kineski zid ( Kina)

Budući da je u pitanju, znate, najveći zid koji postoji, ima puno mesta na kojima možete uživati ovo kinesko utvrđenje dugo 13000 milja.

Dobro očuvani deo zida kod Badalina ima najviše posetilaca, a otprilike isto toliko trgovaca koji pokušavaju da vam prodaju doživotne količine Maovih suvenira. Ali ne morate da se zlopatite - Pekinški hotel Opposite House ima u ponudi ture s vodičima na manje posećene delove zida, kao što su Mutianyu, Huanghuacheng, Simatai i Jinshanling, gde su prizori jednako predivni.

Pokušajte da zanemarite grafite (kad sam ja bila tamo 2007. godine na zidu je bio ispisan spojler iz Harry Potter serije), i uživajte u vidiku. A ne zaboravite da se na kraju spustite toboganom. - Laura Dannem Redman