"U mirnom obalskom gradu Monterej u Kaliforniji ništa nije onako kako izgleda. Fine mame, uspešni muževi, predivna deca, prelepi domovi: kakve će sve laži biti izgovorene da se njihov savršen svet ne bi srušio?"

Ako vas ovaj opis HBO serije Big Little Lies ne natera da poželite da posetite Monterej, to je u redu - mesto zaista zvuči pomalo skandalozno.

Ali samo jedan pogled na špicu serije - božanstvene prizore legendarnog Bixby Creek mosta na Autoputu 1 i stenovite plaže obale Pacifika blizu Karmela i Big Sura - možda bude dovoljan da vam promeni mišljenje.

Iako se radnja novele na kojoj je serija bazirana odvija u izmišljenom gradu u Australiji, producenti su izabrali Monterej zbog predivnih pejzaža i urođenog šarma. "U pitanju je hipnotišuća lepota. Estetski, hteli smo da navedemo publiku da kaže 'hoću da tamo odem na odmor'", izjavio je tvorac serije David E. Kelly.

I izgleda da im je uspelo. "Kada se visokobudžetni film ili serija snimi u Monterej okrugu, to ne samo da ima pozitivan uticaj na lokalne radnje i ekonomiju, već navodi i ljude da dođu u posetu.", kaže direkotr turističke organizacije ove oblasti.

Šta videti:

Serija je snimana u periodu između januara i maja 2016. godine u samom Montereju i okolini i prikazuje dosta lokalnih znamenitosti.

Lučki kafe u kome se često sastaju likovi koje tumače Nicole Kidman, Reese Witherspoon i Shailene Woodley nalazi se u Fisherman's Wharf-u. To mesto je monterejski klasik, sa svojim pijacama morskih plodova i radnjama sa suvenirima, iako ponekad ima puno turista.

Ali ipak je obavezno mesto za posetu, jer poseduje starinski šmek i divan pogled na marinu.

Poznati Monterey Bay Akvarijum, čija se zadivljujuća izložba "Open Sea" često može videti u seriji, nalazi se veoma blizu.

Oni koji bi da pogledaju izbliza ogromne talase po kojima je ova oblast poznata imaju više opcija. Državni park Garrapata vetrovita je plaža koja pripada Big Suru i u njemu se nalaze kilometri staza za pešačenje kroz šumarke sekvoja i uz same okeanske litice.

U Point Lobos Državnom rezervatu, koji je poznat i kao "dragulj kalifornijskih parkova", posetioci se kajakom mogu voziti kroz zaštićene tirkizne uvale gde su foke, orke, tuljani i vidre glavna atrakcija.

Za opušteniji provod zaputite se ka ušuškanoj lokalnoj plažami Del Monte. Fanovi serije će je prepoznati po dugoj peščanoj obali gde se dešavaju neke od značajnih scena.

I to opet nije sve što možete videti u ovom divnom primorskom gradiću koji obiluje prirodnim lepotama.

Mesto krasi i arhitektura prpoznatljivog šarmantnog stila 30-ih godina prošlog veka, a neretko se u ovim kućama nalaze i pansioni, kao i restorani pozhnati po ukusnoj morskoj hrani.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/