Ovo je jedno od onih putovanja na koje se odlazi jednom u životu, a na takvom putovanju želite da doživite i nešto što nije komercijalizovano i hiljadu puto viđeno u reklamnim spotovima turističkih agencija.

Futuristička svetla Tokia i rajske bašte Kjotoa mogu biti i više nego dovoljne da se zaljubite u jednu od najrazvijenijih i najzanimljivijih zemalja na svetu.

Jer Japan je bogat podjednako kulturnim, duhovnim, prirodnim, istorjiskim, arhitektonskim..ma samo navedite stavku - svim mogućim bogatstvima i ništa vas u toj ostrvskoj zemlji ne može ostaviti ravnodušnim.

Za početak jedna interesantna činjenica: Japan se nalazi na četiri ostrva, dok samu zemlju i glavna ostrva okružuje 6.848 manjih!

I upravo ova ostrva ona su koja predstavljaju pravi duh i draž Japana, zbog čega tamošnje turističke agencije od nedavno insistiraju i na obaveznoj poseti pomalo zapostavljenim, ali nikako manje važnim sledećim ostrvskim regijama:

Zatvoreno more Seto 

Ili Setonaikai, nalazi se između glavnih ostrva Honšu, Šikoku i Kjušu, a na svega sat vožnje od Kjotoa i Osake. U pitanju je mediteranska oblast zemlje, kako je Japanci nazivaju. Morska hrana ovde je najbolja, a živospisni predeli drugačiji no u ostatku zemlje.

Takođe, lokalni narod ovde je druželjubiv, što na turiste ostavlja poseban osećaj dobrodošlice. Oni koji traže beg od bučnog i užurbanog grada, ovde će pronaći svoju oazu mira. Pogotovo ukoliko se upute u Setonaikai Nacionalni park - koji je inače jedan od prvih parkove ove vrste dizajniranih u Japanu. Trajekti sa ove destinacije saobraćaju u velikom broju, te se vrlo brzo možete prebaciti i na obližnje ostrvo Naošima. U pitanju je jedno od istočnih ostrva poznato po svojoj fantastičnoj arhitekturi, muzejima i umetnosti.

Većina zgrada na Naošimi delo su nagrađivanog arhitekte Tadaa Anda. Na ovom ostrvu održava se i jednistveni umetnički festival, koji važi za jedan od najboljih na svetu pod nazivom Setouchi Triennale. Ukoliko planirate put u Japan, obavezno proverite u kom periodu se održava ovaj jedinstveni festival i svoj boravak isplanirajte tada, nećete se pokajati.

Hokaido

Ova lokacija najpoznatija je kao zimska destinacija, jer su se ovde 1972. godine održale Zimske Olimpijske igre. Tokom decembra, januara i februara ovo mesto bogato je snežnim padavinima i zaljubljenicima u zimske sportove. A ovde se takođe održava i jedinstveni zimski festival u sklopu koga se prave najrazličitije figure od snega i leda.

Međutim, tokom proleća i leta Hokaido postaje jedinstevno parče raja i to upravo zbog svoje lokacije koja se nalazi na krajnjem severu zemlje. Tokom vrućnih letnjih meseci u Japanu, vlada planinska idila sa sunčanim danima i prijatnom temperaturom. Ukoliko ste ljubitelj prirode, onda se spremite za maksimalno uživanje u svim njenim čarima.

Nepregledna, ali bukvalno nepregledna polja cvetnih livada - kakve imamo priliku da vidimo samo putem ekrana i ne izgledaju nam realno, ovde se prostiru kilometrima. 

Ostrvo Okinava

Ostrva Okinava, koja spadaju u subtropsku grupu ostrva, popularno su izletište japanskih putnika. Nekada deo nezavisnog kraljevstva koje je prihvatilo Budizam i feng šui iz Kine, i zabranilo oružje, prefektura je kasnije bila poprište važnih bitaka II svetskog rata. Okinava, najveće ostrvo u grupaciji, nalazi se 400 milja južno od glavne zemljišne mase Japana, na skoro istoj geografskoj širini sa Havajima - a postoje i druge sličnosti sem te: slična prosečna temperatura i peščane plaže, za početak.

Zamak Shuri iz četrnaestog veka je jedna od najpopularnijih lokacija na ostrvu, a tu je i Okinawa Churaumi Akvarijum, jedan od najvećih na svetu i istovremeno jedan od retkih u kome se nalaze kit-ajkule. Naručite porciju (ili tri) sobe, lokalne supe s nudlama, i idite na izlet u Tokashiki na ronjenje ili na Ie, za krstarenje pri zalasku sunca.

Rečima Pico Iyera u njegovom izveštaju za Traveler, "ostrvo je dugo bilo pravo utočište za surfere, ronioce, povratnike na kopno, i sve one koji žele da odu iz Japana a da ga zaista ne napuste."

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/