Japan i spektakularni trešnjin cvet, Holandija i neodoljive lale, Maroko i pustinjske ruže, čine neke od zaista prekrasnih kombinacija i savršen trenutak da baš sada posetite ove destinacije.

Tokio

Ukoliko razmišljate o putovanju u Japan, svi će vam preporučiti upravo proleće jer tada cveta TREŠNJA.

Ovom su ružičastom fenomenu posvećeni festivali, organizuju se posebni piknici, na policama trgovina i štandovima sve se vrti oko delikatnog cveta i ne postoji osoba u Japanu koja će sakura sezonu propustiti. Vreme cvetanja malo se razlikuje zavisno o gradu, s početkom krajem marta u Tokiju i dolaskom na Hokaido u maju. Pravi poznavaoci preporuči će Tokio i Kjoto, ali proputovanje celim Japanom zadovoljiće i one najzahtevnije.

Pariz

Pariz je uvek romantičan, ali to je posebno vidljivo u proleće kada procveta prvo cveće i krošnje se zazelene, a šetnja ne znači dugotrajno smrzavanje i što brže planiranje bega u zatvoreno. Prekrasni parkovi, sunčani bulevari, istraživanje svih lepota grada, toliko će vas oduševiti da će vam city-break na kraju biti i prekratak. Vreme je idealno da popijete kafu na sunčanoj terasi, obiđete sve znamenitosti na otvorenom, a zatim s noge na nogu došetate do odabranog muzeja.

U poređenju s letnjim mesecima turista će ipak biti nešto manje – idealno za prvo kratko putovanje nakon duge zime.

Amsterdam

Odlazak za vikend u Amsterdam u projeće se obavezno mora spojiti s poljima lala. S obzirom na uzbuđenje koje osećamo kad se na pijacama pojave prvi cvetovi, zamislite osećaj koji ćete doživeti jednom kad ugledate šareno polje. Tokom celog aprila traje festival posvećen lalama, a jedna od upečatljivih lokacija za šetnju su Keukenhof vrtovi.

Posvetite li jedan dan lalama, ostaće vam sasvim dovoljno vremena da istražite sve ono najbolje što Amsterdam može da ponudi, od vožnje kanalima pa sve do Van Gogh muzeja.

Marakeš

Ako su vam ipak klasične destinacije već dosadile, zašto se ne biste uputili u Maroko i posetili Dolinu ruža gde se svake godine u aprilu održava festival posvećen ovom prekrasnom cvetu. Provincija Ouarzazate, mesto na koje ne zalaze mnogi, udaljeno je šest sati od Marakeša i tamo ćete pronaći nepregledna polja ruža koje se beru i suše kako bi se pupoljci iskoristili u kozmetičke svrhe, dekoraciju doma i kuvanje, a latice se pretvaraju u ružinu vodu ili ulje, ključni sastojak brojnih parfema.

Odlična je ideja spojiti nekoliko dana u Marakešu, osetiti sve boje, zvukove, mirise i okuse te onda, poput odmora unutar odmora, istražiti šta nude udaljenija mesta i El Kelaa M’Gouna, glavni grad Doline ruža.

Sicilija

Još jedna ne toliko uobičajna prolećna destinacija zasigurno je Sicilija, a da li ste znali da se na ovom italijanskom ostrvu takođe održavaju festivali posvećeni cveću? Na samom jugu, u gradiću Noto, svake godine u maju ulice se prekrivaju sa nekoliko hiljada latica s kojima umetnici kreiraju svoje radove.

Svake se godine bira tema, a kada se otvori za posetioce, glavna ulica via Nicolaci izgleda kao da je prekrivena cvetnim tepihom. Kao i u Maroku, spoj glavnog grada s odlaskom u istraživanje pokrajina, zasigurno će jedan klasičan odmor jako dobro začiniti!

Preuzeto sa: Journal.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/