World Economic Forum je uradio obiman zadatak, izlistavvši 136 zemalja koje poseduju izuzetne prirodne lepote u Travel & Tourism Competitiveness izveštaju za tekuću godinu.

Dakle, koje kriterijume mora da zadovolji jedna zemlja da bi se uvrstila u najlepše zemlje sveta? Uzima se nekoliko faktora u obzir, između ostalog, broj prirodnih lokacija Svetske baštine, zaštićena područija, prirodni turizam... Naravno jedan od bitnih faktora je atraktivnost samog predela. Lepote i atraktivnost prirodnog turuzma su se merili i digitalnom pretragom uključujući ključne reči kao što su "plaže", "ronjenje" "posmatranje životinja"...

Nećemo više odlagati i odmah vam predstavljamo najlepše prirodne lepote sveta. Krenućemo od desetog mesta, polako otkrivajući koje su se zemlje našle na ovoj listi: 

10. Sjedinjene Američke Države

Od šume Redwood pa do Gulf Stream parka sa jezerima, Amerika ima mnoštvo predela koji će vam oduzeti dah. Sa 58 nacionalnih parkova uključujući Veliki kanjon i Nacionalni park Glacier, možete da provedete ceo život istražujući prirodne lepote. 

9. Španija 

Svaki putnik koji uživa u šetnjama, na svojim listama je markirao i čuveni Camino de Santiago, rutu u Galiciji, na severu Španije, kojom hodočasnici peške stižu do Santjago de Kompostele. Uživaćete u prelepim predelima Španije, a Nacionalni park Garajonay i njegova lovorova vegetacija na Kanarskim ostrvima su poseban doživljaj!

8. Tanzanija

Ova zemlja je dom Kilimandžara, ali i gazela i zebri. Prelepi delovi i divlja priroda ove zemlje sa opravdanjem nose titulu jedne od najimpresivnijih prirodnih događaja u svetu.

7. Tajland

Činjenica da je Tajland naveden u prvih 10 nije iznenađujuće za svakog ko je posetio ovu zemlju. Od zapanjujućih ostrva, zelenih, nepreglednih površina pa do tigrova i slonova... raznolikost i prirodne lepote krase ovu zemlju. 

Koje su preostale najlepše prirodne zemlje na svetu, pogledajte na sledećoj strani: 

PageBreak

6. Australija

Zemlja kengura je veoma poznata i omiljena zbog Velikog koralnog grebena (Great Barrier Reef), obale Ningaloo Coast i Nacionalnog parka Kakadu. Idealna je za avanturiste.

5. Kina

Znamo da je Kina bogata po prirodi i njenim lepotama. Spomenimo ovog puta samo Tri paralelne reke koje predstavljaju područje slivova tri reke u provinciji Junan, sa preko 15 zaštićenih područja koja su omiljena mesta ljubitelja prirode! Topli izvori i planine u pozadini. Dovoljno je za reći. I moramo spomenuti pande!

4. Peru 

Poznat po Inkama, Maču Piču i odličnoj hrani, Peru moramo pohvaliti i zbog Huascarán, najvišeg tropskog planinskog venca i Nacionalnog parka Rio Abiseo koji ima preko 36 arheoloških nalazišta. 

3.Kostarika

Jeste treća na listi, ali ova mala zemlja zauzima drugo mesto u prirodnom turizmu po digitalnim pretragama i atraktivnosti prirodnih dobara. Kokosova ostrva (Cocos Island National Park) poseduje prašume, dok je Tortuguero National Park poznat po morskim kornjačama. 

2. Meksiko 

Prelepa šarena zemlja, bogata po prirodi i turizmu ljubiteljima avantura nudi prašume, močvare i zapanjujuća ostrva Revillagigedo. Bukirajte i obilazak rezervata Whale Sanctuary of El Vizcaino i Monarch Butterfly Biosphere - pod obavezno!

1. Brazil 

I tanananana! Brazil ima najlepše i najrazličitije prirodne resurse na svetu. Od šuma, prašuma, okeana, reka, planina, možemo samo reći da je zemlja pravi dragulj prirodnog bogatsva! Poseduje 25 zaštićenih područija, prirodu koja je netaknuta i prelepa, pojačana bojama okeana i reka, oduzima dah. Ostaje nam samo da zaplešemo u ritmu sambe i krenemo putem ove prelepe zemlje. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/