Leti u ovom delu Francuske vlada neverovatna gužva, a Azurna obala podjednako je popularna i među svetskim džet-setom i među „običnim smrtnicima”. Za to su, između ostalog, zaslužne prelepe plaže, toplo more i čudesni morski specijaliteti.

Kan

Iako je poznat po sjaju i glamuru koje donosi svetski poznat Kanski filmski festival, stotine godina istorije ne mogu da se izbrišu i stave po strani. Pojedini izvori govore da je ime grada nastalo po stabljikama trske (eng. cane) kojih je nekada bilo u izobilju na obalama, a da je baš na tim mestima kampovao čak i Napoleon. 

Međutim, od 19. veka sve počinje da se menja i Kan od mirnog ribarskog mesta još u to vreme postaje grad u kojem su bogataši sebi gradili luksuzne vile. Predivna plaža La Kroazet (dugačka oko dva kilometra) verovatno je omiljena lokacija svih koji grad posete i duž nje se nalaze barovi, restorani, hoteli i prodavnice. Tu je i 5-6 puta duža plaža La Napul.

Menton

Smešten je na veoma popularnoj lokaciji i to između Monaka i granice sa Italijom. Šarmantni stari grad, atraktivni vrtovi, predobra klima i mnoštvo restorana čine ga zanimljivom destinacijom za turiste, a još ga nazivaju „biserom Francuske”. S obzirom na to da su obližnji mondenski gradovi „pokrali svu slavu”, ovde možete uživati u Francuskoj rivijeri bez gužve.

Od 19. veka popularan je za britansku i rusku aristokratiju, a svakog februara ovde se organizuje veoma popularni Festival limuna. Neke od znamenitosti su: bazilika svetog arhangela Mihaila, Muzej lepih umetnosti, Bašta skulptura, Muzej regionalne praistorije, Ruska crkva, pijaca Karei, vrt Kampanin...

Nica

Ovaj lučki grad, koji se takođe nalazi nedaleko od italijanske granice, osnovali su Grci u 4. veku p.n.e. i dali mu ime Nikaea. Predivna brda Nice, užurbana luka i veličanstvene ruševine inspirisali su čuvene slikare Marka Šagala i Anri Matisa. Njih dvojica su istovremeno živeli i stvarali u Nici, a njihovi radovi nalaze se u lokalnim muzejima. Nica se deli na: stari deo grada, Simez i novi deo grada. 

Stari deo se karakteriše relativno uskim i krivudavim ulicama i visokim kućama sagrađenim od kamena. Novi deo se smestio pored obale i sadrži sve što je potrebno modernom priobalnom gradu: široke avenije, palme, restorane, barove, hotele, a nadaleko je čuveno i Englesko šetalište. Iako je većina plaža kamenita, niko ne propušta priliku da se okupa na Azurnoj obali.

Vilfranš (Villefranche-sur-Mer)

Osnovan početkom 14. veka, Vilfranš je poznat po svojoj dubokoj luci, jedinstvenom starom gradu i impresivnim sidrištima. Već vekovima ova bivša vojna luka služi kao prirodna luka dubokog Mediterana. U njemu su zbog prirodnih lepota snimani brojni holivudski filmovi, a svetski džet-set baš na ovom mestu voli da odmara. Peščane plaže su savršeno mesto za odmor u ovom delu Azurne obale, a gradić karakterišu i uske srednjovekovne ulice. Vilfranš je poznat i po festivalu cveća.

Antib (Antibes)

Smešten između Kana i Nice, Antib je veoma popularno i luksuzno turističko mesto. Ranije je nosio ime Antipolis, a ovaj lučki grad osnovali su Grci kao mesto odakle će dalje trgovati. Moćna porodica Grimaldi Antibom je vladala između 14. i ranog 17. veka, a u zamku iste porodice danas se čuvaju dela čuvenog slikara Pabla Pikasa.

Naravno, turizam je sada preovlađujući izvor novca i glavna ekonomska grana ovog grada, što i ne čudi s obzirom na to da poseduje lepe plaže. U njemu se organizuje Džez festival, a mladi se oduševljavaju i Muzejom absinta.

Marselj

U pitanju je treći po veličini grad u Francuskoj i predstavlja njenu najvažniju luku. Ne radi se o karakterističnom turističkom gradu s obzirom na to da je velik i raštrkan. Ali to ne bi trebalo da vas plaši pošto poseduje metro, pa iz jednog u drugi deo grada možete da dođete veoma brzo i lako. Ipak, turistima ima da ponudi dosta toga – prelepe plaže i uvale, živopisne pijace, nestvarno dobre morske specijalitete, butike, hotele…

Sen Trope

Ovo nekadašnje ribarsko selo u 19. veku se transformisalo u mesto u kom su se okupljali umetnici, a od sredine 20. veka i bogataši. Zbog toga je Sen Trope i postao sinonim za luksuz i ekskluzivnost. U luci su usidrene najmodernije jahte na kojima se tokom večeri priređuju lude žurke i zabave. Najlepše plaže sa mekanim peskom nalaze se na oko kilometar i po od grada.

izvor: Superodmor

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/