Od početka godine priželjkivala sam odlazak u Španiju.

Madrid sam upoznala kao svoj džep, posetila i neke druge gradove, ali došlo je vreme da nastavim istraživanje ove zemlje. Blizina Barselone i duge peščane plaže bili su glavni razlozi da sezonu letnjih putovanja započnem na obalama Katalonije, tačnije na Kosta Bravi.

Pakovanje za more prati poseban neizdrž, zar ne? Peškiri, kupaći, kreme za sunčanje, letnje haljine! I dok se pakujem, već vidim plažu, osećam miris mora i pesak pod nogama. Čak sam i prošetala ulicama Barse i pričala moj omiljeni španski sa lokalnim ljudima.

Kofer, torba, računar. Sve je spakovano. Uzbuđenje raste!

Plaže Ljoreta i Kosta Brave

Kosta Brava nalazi se na teritoriji španske autonomne pokrajine Katalonije i pripada provinciji Đirona. Prostire se od mesta Blanes do granice sa Francuskom, a na jugu se nadovezuje na drugu turističku regiju Kosta Doradu (Zlatna obala). Poznata je po strmom reljefu, brojnim uvalama i ribarskim selima od kojih su se neka prerasla u velike turističke centre.

Njeno ime u prevodu znači Divlja obala i već po izlasku iz Barselone, dok sam putovala do svog konačnog odredišta, pored puta sam nazirala uvale. Neke su stenovite, a neke imaju bujnu vegetaciju, tako da su mi ti pejsaži puni kontrasta, ostali jedna od najupečatljivijih slika koje sam ponela odatle.

Glavna gradska plaža u Ljoretu duga je 1.5 kilometar, ali sa obe strane već na prvi pogled prepoznaju se kamenite uvale. Međutim, one su lepo uređene i prilagođene za šetnje. Sa jedne strane Ljoreta nalazi se vidikovac sa spomenikom Žena mornara (Mujer marinera), posvećen svim suprugama koje su čekale mornare kod kuće dok su oni plovili. Odavde kreće Park Svete Klotilde (Los jardines de Santa Clotilde) sa bujnom vegetacijom gde može da se pobegne od letnje vreline (slika dole).

Sa suprotne strane plaže nalazi se srednjovekovni zamak koji je jedan od simbola grada, danas u privatnom vlasništvu. Od njega kreće kamenita uvala koja se pruža do sledeće plaže (Platja de Canyelles). Jedna od najatraktivnijih plaža je Santa Kristina. Nalazi se između Ljoreta i Blanesa, a do nje možete doći lokalnim turističkim brodom. Preporučuju je i turistički vodiči i lokalni ljudi kada želite da pobegnete od velikog turističkog mesta i da uživate u tihoj uvali.

Sve plaže Kosta Brave imaju sitan zrnasti pesak i idealne su za šetnje i izležavanje na peškiru. Toliko su široke da mi je jasno kako mogu da prime navalu turista u jeku sezone. Postoji samo jedan kafić na samoj plaži, u novijem delu grada, tako da buke nema i može da se uživa u zvuku talasa. Suncobrani se mogu kupiti za 8 eura u nekoj od mnogobrojnih prodavnica, ili iznajmiti za 7 eura po danu.

Prednost letovanja u Španiji je to što dan traje čak do 21:30, tako da imate utisak da mu nema kraja. U junu su temperature veoma prijatne, a prosečna temperatura mora u Ljoretu je 23-24 stepena. U razgovoru sa simpatičnim penzionerima koji su nekada bili vlasnici hotela, saznala sam da se se prošle godine kupali 16. novembra! Veoma ponosni na klimu Ljoreta, ističu da je to mali raj u odnosu na Barselonu i druge delove obale.

Ljoret de Mar – najveći turistički centar Kosta Brave

Ljoret je veoma dinamično mesto sa mnogo hotela, prodavnica, restorana i sve vrvi od turista u svako doba dana i noći. Boje, mirisi, ukusi, muzika, raznovrsna roba i ko zna koliko nacija staje u glavnu ulicu ovog velikog turističkog centra koji se razvijao od pedesetih godina prošlog veka.

Prema zvaničnim podacima turističke organizacije, Ljoret svake godine poseti 1.5 milion turista od kojih su na prvom mestu domaći gosti, zatim Francuzi, Britanci, Nemci, Belgijanci, ali je sve veći broj Rusa što možete prepoznati po tome što su mnogi natpisi ili jelovnici u restoranima napisani i na ruskom. Među turistima su i mladi i porodice i parovi. Ono što mlade iz Zapadne Evrope dodatno privlači je noćni život Ljoreta, mnogo diskoteka i barova koji su radili punom parom već u junu. U večernjim satima na glavnim ulicama su promoteri noćnih klubova koji se nadmeću da vam privuku pažnju i predlože bolju ponudu pića. Najbolje je da se kod vodiča raspitate šta možete da očekujete i da izaberete nešto po svojoj meri.

Među lokalnim znamenitostima je i kapela izgrađena u modernističkom stilu, koja se nalazi u samom centru grada u okviru stare katalonske gotičke crkve iz XVI veka. Na šetalištu se nalazi Muzej mora (Museo del Mar), koji predstavlja značajne momente iz pomorske istorije ovog grada, a smešten je u kući najbogatijih lokalnih moreplovaca iz Ljoreta sa kraja XIX veka.

Meni najlepši deo grada je promenada ispred gradske skupštine sa redovima palmi (na slici gore) gde je najlepše prošetati kada sunce zalazi. Tu su i lokali za uživanje uz obrok ili neko letnje piće.

Dodatne preporuke

Smeštaj: U novom delu Ljoreta izgrađeni su moderni višespratni hoteli sa bazenima. Hotel La Carolina u kome sam bila smeštena nalazi se u starom mirnom delu grada i blizu plaže i ispostavilo se da je bio odličan izbor. Ako ste u prilici, preporučujem vam da se opredelite za smeštaj sa doručkom i večerom jer ćete tako moći da iskoristite ceo dan za odmor i aktivnosti i da uštedite.

Suveniri: Toliko je toga što se nudi i prodavnice su velike tako da će vam verovatno biti teško da se opredelite između magneta, privezaka, šolja, peškira, lepeza, privezaka sa motivima Ljoreta ili Barselone. Uvek se trudim da kupujem od lokalnih ljudi, i da porazgovaram sa prodavcima ukoliko primetim da su raspoloženi za ćaskanje. U radnji Mar de Fons upoznala sam divnu ženu Margaritu čija je majka osnovala prodavnicu suvenira pre dvadeset godina. Priznaje mi da nikada nije upoznala nikoga iz Srbije i vrlo rado zapisuje naziv mog bloga kako bi bacila pogled.

Kupovina: Većina ulica u centru zatvorena je za saobraćaj i podređena ugođaju turista. U glavnoj ulici San Pere nalaze se prodavnice španskih robnih marki koje možete naći i u Beogradu (Mango, Stradivarius, Shana) ali preporučujem vam da tražite španske ili strane robne marke koje ne možete naći u Srbiji. Toliko sam puta boravila u Španiji da sam naučila gde i šta kupovati. Izdvojam vam neke od neke od proverenih robnih marki: Natura, (odeća, predmeti za domaćinstvo, kozmetika), Ale Hop (pokloni, suveniri, sitnice za kuću, aksesoar), Stocks (garderoba), Promise (prodavnica veša), Vives (obuća).

Restorani: Obavezno tražite španske restorane u kojima se četvrtkom služi paelja i u kojima za oko 10 eura možete jesti obrok od 3 jela. Moje preporuke su Mi Tango, Al Freskito, Can Bolet. Za letnje poslastiće možete otići u Llaollao sa velikim izborom voćnih jogurta, smutija i sladoleda, a za užinu ili letnje osveženje u pekaru Forn de pa.

Jezik: Zvanični jezici Katalonije su katalonski i španski, ali nemojte da vas to zbuni. U velikim turističkim centrima kao što je Ljoret mnogi natpisi su na engleskom i svi govore engleski dovoljno dobro pa vam neće biti problem da naručite piće ili jelo. Doduše, i sami Španci (Katalonci takođe) nisu ponosni na svoje znanje engleskog pa se uvek obraduju ako neko bar malo govori ili razume španski. Već su primetili kako se posetioci iz Srbije lepo snalaze na španskom i nekoliko reči kao što su Hola, Buenos días, Buenas tardes, Buenas noches i Gracias, mogu vam ulepšati dan na letovanju.

Radio stanica za sve one koji vole španski, hoće da ga nauče ili ga već govore: Cadena 100

Autorka teksta je Jelena Bašević sa bloga Snovi u koferima!
Za više informacija o autorki i njenom blogu posetite i njen zvanični Instagram profil.

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija