Da lis e i vama daseilo da na nekom putovanju ili čak u sopstvenom gradu ne prometite neku fantastičnu fasadu ili prizor, koji prepoznate tek kada ga vidite kod nekoga na slici?

Nama jeste, a za to postoji i razlog.

Naime, naša opsesija tehnologijom postaje problem, pogotovo kada putujemo.

Često smo toliko zauzeti pokušajima da čitavo iskustvo zabeležmo da su nam oči konstantno prikovane za ekran telefona, gledamo u mape, apdejtujemo Instagram i proveravamo na Trip Advisoru gde da ručamo.

Međutim, činjenica je da neizbežno propuštamo prelepe prizore, poput fatastičnih grafita koji neretko spadaju u prava street art umetnička dela, fasade šarmantnih radnji ili slatke kućice.

Spremite se za beg od tehnološke ovisnosti u jednu ozbiljnu terapiju bojama sa svih strana sveta.

1. Rua Luis de Camões, Águeda, Portugalija

Portugalija je poznata po jakoj vrućini tokom leta, na granici nepodnošljivosti. Godišnji Umbrella Sky projekat radi na tome, uz pomoć stotina kišobrana okačenih na žice koji pokrivaju nekoliko uličnih blokova. Počnite da planirate svoj put već sada, i saznajte za kad je planirana sledeća instalacija.

2. Rue Targui, Chefchaouen, Maroko

Plavi Grad u Maroku je tako zabačen da je bio odsečen od ostatka sveta skoro čitav milenijum. Zašto je tako plav? Za akvamarin boju kažu da odbija komarce, ali čak i da nije tako, obezbeđuje neverovatne scene za fotografisanje.

3. Balat, Istanbul

Nekada stara Jevrejska četvrt Istanbula, danas je Balat nastanjen daleko raznovrsnijim narodnostima. Lako je provesti sate u lutanju kroz staru arhitekturu, diveći se zapuštenim žutim i roze zgradama ukrašenim jarkim crvenim i zelenim zavesama, sve to ispod plavetnog neba.

4. Rio de Janeiro 

Umetnici Jeroen Koolhaas i Dre Urhahn stvaraju društvenu umetnost farbajući čitave kvartove širom sveta. 2010. godine su favelu u Rio de Janeiru pretvorili u gigantsko platno. Uz pomoć lokalnih mladih, transformisali su domove favele Santa Maria u dugu šarenih zraka.

5. San Francisco, Kalifornija, SAD

Ako ste ikada maštali o tome da živite u Viktorijanskoj vili roze boje, San Francisko je mesto na kom su najbolje šanse da vam se taj san ostvari. Painted Ladies su jedan od najprepoznatljivijih obojenih prizora u gradu, ali su jarke boje vidljive gde god se zaputite.

6. Old San Juan, Portoriko

Nećete naći nijednu nijansu ponovljenu dva puta u ovom komšiluku od sedam blokova. Palmino drveće dodaje odlučnu karipsku crtu šarmantnoj staroevropskoj arhitekturi, u kojoj se nalaze neki od najboljih restorana i klubova San Juana.

7. LaBoca, Buenos Aires

U ovom delu La Boce su iskorišćene maltene sve dostupne boje znane čoveku. Ceo kraj je izgrađen od otpada sa okolnih brodogradilišta, a tu spadaju i viškovi boje kojima su stanovnici napravili ovaj vizuelni užitak.

8. Procida, Italija

Ovo maleno ostrvo je prepuno domova boje slatkiša na pozadini plavog Mediterana.

9. Santorini, Grčka

Ovo malo ostrvo na jugoistoku Grčke poznato je po svojim plavim krovovima i izbeljenom arhitekturom, predivnim zalascima sunca i naravno odličnoj grčkoj hrani.

10. Bo-Kaap, Kejptaun, Južna Afrika

Bo-Kaap je bio jedan od originalnih centara Malajske kulture a danas je jedan od najmodernijihi najskupljih komšiluka sa puno restorana i vinskih barova.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/