1. Mikrokosmos države Njujork

Južni deo parka, koji je manje rustičan i formalniji, osmišljen je da podseća na Njujork i njegova okolna bogata predgrađa. Malo severnije ćete videti brda i šume, i klupe što treba da vas podseti na severni deo grada.

2. Park je verovatno izgrađen kako bi podigao vrednost nekretnina stanovnika u okolini

Vlasti u Njujorku su 1853. godine odlučile da dopuste izgradnju prvog američkog raskošnog parka na javnom mestu. Iako je tačno da su neki bogati Njujorčani želeli predivni park poput onih u Londonu, najverovatnije je da su vlasti dozvolile izgradnju parka kako bi podigle vrednost nekretnina u okolini. 

3. Cena Sentral parka skoro ista kao cena čitave Aljaske

Kupovina parka, koji se prostire na 3.4 kvadratna kilometra koštao je Njujork 7.4 miliona dolara, a Aljaska, koju su SAD kupile od Rusije, koštala je 7.2 miliona.

4. Prvi čovek koji je predložio ideju izgradnje velikog gradskog parka

Postoji više teorija ko je predložio izgradnju Central parka, ali je najverovatnije to bio William Cullen Bryant, pesnik i urednik New York Evening Post-a budući da je još 1844. godine pozvao na izgradnju novog parka ističući da je dobro za zdravlje ljudi, ali i za ceo grad.

5. Javno takmičenje za uređenje parka

Na javnom takmičenju za uređenje parka 1858. godine su među 32 učesnika pobedili Frederick Law Olmsted i Calvert Vaux. Uslovi uređenja parka su bili veoma specifični i iziskivali su glavnu fontanu, mesto za održavanje parada, četiri unakrsne ulice,mesto za izložbe ili koncertnu salu...

6. Olmsted je mrzeo dečje igre u parku

Olmsted je smatrao da je park osmišljen za šetnju i opuštanje, a ne za trčkaranje i skakanje dece. On je mislio da deci treba zabraniti da se igraju na travi.

7. Ovčja livada

Na prepoznatljivoj Ovčjoj livadi u Central parku nekada je stvarno postojala ovca. Iz estetskih razloga, Olmsted je želeo ovcu, koja je tu bila sve do 1934. godine

8. Zašto su ulice u Central parku zakrivljene?

Ulice u Central parku su osmišljene kao zakrivljene kako bi sprečile održavanje konjskih trka. Izgleda da ovakvi planovi nisu uspeli uspore bicikliste budući da je pre dve godine Njujork Tajms objavio tekst o nezgodama u parku, do kojih dolazi zbog trkanja biciklima.

izvor: National Geographic

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/