Iako je zima ove godine iznenađujuće blaga, ipak je zima u kojoj imamo malo dana za predah a neki veći odmor nije ni u planu. Stoga smo primorani pronalaziti različite načine za mentalni beg i opuštanje. Jedan od načina je svakako gledanje filmova, a mi smo odabrali nekoliko onih, koji bi mogli da vas inspirišu za neplanirani odmor!

1. "Vicky Christina Barcelona", Španija (2008)

Romantična komedija Woody Allena prati putovanje dve prijateljica, koje su odlučile da leto provedu u sunčanoj Barseloni. Osim što je sama priča prepuna neočekivanih događaja, strasti - jednako koliko i ljubavi, kompleksnih odnosa među likovima, ona nam pruža i puno uvida u samu špansku kulturu i njihov način uživanja. Scene nam pokazuju sve lepote Barselone, Ovijeda, španske dokolice i tera nas da se u Španiju, a posebno Barselonu zaljubimo na prvi pogled.

2. "A Good Year", Francuska (2006)

Russell Crowe i Marion Cotillard vode nas na prekrasno putovanje kroz jug Francuske, koji je prepun vinograda, malih mesta s domaćom kuhinjom i aromatičnim vinima. Ovo nije samo puka romantična priča o ljubavi, ovo je svojevrsni povratak svojim "korenima", koji govori o tome kako se neke stvari u životu ne bi trebale uzimati "zdravo za gotovo". Ako želite otići na jedno putovanje seoskim krajevima, ovaj film je svakako za vas.

3. "Claire's Knee", francuske Alpe (1970)

Ovo je peti film francuskog režisera Erica Romera iz njegovog ciklusa "Six Moral Tales", o već ostarelom diplomatu Jeromeu koji odlučuje da se napokon skrasi. No, ubrzo nakon svog venčanja susreće devojku iz svoje mladosti,  spisateljicu Auroru, koja živi u izolovanoj vili u Alpama. Aurora ga upoznaje sa svojim kćerkama, ali jedino o čemu Jerome može razmišljati jeste kako da se približi mladoj i lepoj Claire, ćerki njegove drugarice. Ovaj film nas vodi na putovanje kroz francuske Alpe i donosi nam komplikovanu i neočekivanu ljubavnu priču.

4. "Call me by Your Name", Severna Italija (2017)

Dirljiva priča o ljubavi između mladog Elia (Timothée Chalamet) i asistenta njegova oca Olivera (Armie Hammer). 17-godišnji Elio provodi svoje leto u Italiji s roditeljima i sve prolazi idilično dok on ispunjava vreme čitajući, plivajući, šetajući sa mladom devojkom Marcelom. Međutim, sve se menja kada na scenu nastupi Oliver s kojim Elio ostvari neverovatnu povezanost i ljubav. Redatelj Luca Guadagnino dodatno je ulepšao film prekrasnim pejzažima i ležernim dijalozima.

5. "Mamma Mia!", Grčka (2008)

Mjuzikl koji nam je svima poznat, ove godine dobiće svoj nastavak. Kako biste se pripremili i osvežili pamćenje za novi nastavak - ili ga jednostavno prvi put pogledali - savetujemo vam da pogledate ponovo ovaj šarmantan film i otplovite u bezbrižan svet gde vladaju plavetnila Grčke i pesme neponovljive Abbe.

izvor: Buro247.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/