Marta Miljanić čije su radove objavljivali Vogue China, Ghubar, Elle, Grazia i mnogi drugi poznati modni strani i domaći magazini, još kao student Akademije lepih umetnosti spajala je nespojivo u svojim mahom kožnim kreacijama. Oni koji prate Martu na društvenim mrežama, te i poznaju je lično, znaju koliko Marta ima jednaku pasiju prema muzici kao prema modi.

Upravo zbog toga, zamolili smo Martu da za Elle otkrije svoje omiljene pesme: 

1.Tito & Tarantula - After Dark (Quentin Tarantino, From Dusk Till Dawn)

The Titty Twister i čuvena rečenica ''Come on in pussy lovers!''
Danny Trejo koji najavljuje kraljicu vampira Santanico Pandemonium (Salma Hayek) i njen čuveni zavodnički ples sa zmijom uz pesmu ''After Dark''.
Neizbežna scena - Tarantino i foot fetish momenat :)
Pesma, scena iz filma... Dovoljan razlog da "ubijem" repeat button.

2. The Coasters - Down in Mexico (Quentin Tarantino, Death Proof)

''What about "kinda cute, kinda hot, kinda sexy, hysterically funny, but not funny-looking guy who you could fuck" did you not understand?''

Opet scena zavođenja, čuveni lap dance uz pesmu '' Down in Mexico''.

Savršena scena! Savršena pesma!

3. Chris Isaak - Baby Did A Bad Bad Thing (Stanley Kubrick, Eyes Wide Shut)

Pesma je dobila na značaju nakon što se pojavila u filmu Stanley Kubricka ''Eyes Wide Shut'' , u kom glume Tom Cruise i Nicole Kidman.
Spot je snimljen pod rediteljskom palicom čuvenog fotografa Herba Rittsa, krupni kadrovi predivne Laetitia Caste, kao i sama pesma daju savršen rezultat koji hipnotiše dok gledate i slušate.

4. Ministry - Filth Pig

Jedan od onih bendova koji su me često inspirisali kada je pitanju moj rad i dizajn. Dokumentarac Fix: The Ministry Movie je obeležio celu kolekciju ''Ultraviolence''  kada je reč o inspiraciji (od skica do realizacije itd.) Ova pesma je otvorila moju reviju na Serbia FW za kolekciju ''Ultraviolence''.

5. David Bowie - The Heart's Filthy Lesson

David Bowie je omiljeni muzičar moje majke. Trebalo je da dođem do nekog zrelijeg doba da bih shvatila veličinu njegovog stvaralaštva.
Konkretno spot kao i sama pesma mi diže raspoloženje. Čista umetnost.

6. Nine Inch Nails - Wish

Jos jedan bend koji je uticao na moj rad i koji me je inspirisao mnogo puta. Mogla bih da navedem toliko savršenih spotova i pesama kad su u pitanju NIN. Često me njihova obrada pesme Warm Leatherette (originalna pesma "The Normal") sa Peter Murphyem podseti na studentske dane, diplomsku reviju i na moju drugaricu Ivu Soković.

7. Gojira - Born In Winter

''All was created out of the night
We're all born from the burst of a star''
MOJA STVAR!
Njihov album Magma (pored albuma ''Gore'' Deftones) obeležio je, makar meni, 2016. godinu. Raspala sam se od slušanja i mislim da mi ovaj album nikada neće dosaditi. U suštini pomogao mi je da finiširam svoju tadašnju kolekciju ''Ultraviolence''.

8. Deftones - Minerva

Ova stvar kao i sam bend imaju poseban značaj za mene. Divni momenti i uspomene :) Omiljeni album Deftonsa mi je Saturday Night Wrist. Senzualan i vrlo potcenjen album.

9. Alice In Chains - No Excuses

Uvek sam ih više volela nego Nirvanu i smatram da su bolji od Nirvane za dva života.
Srednja škola, moje odrastanje u čuvenom nikšićkom Rock Club-u, koji je bio kao druga kuća (ne samo meni nego čitavoj ekipi koja je tu dolazila).
Divne uspomene.

10. Type O Negative - Christian Woman

''Forgive her For she knows Not what she does''
Volim Type O. Volim njihov sarkazam i poigravanje sa seksom i religijom.
Volim da ih slušam dok crtam.

11. Grace Jones - I've Seen That Face Before (Libertango)

Ona nije diva ona je Jones. Originalna i neponovljiva!
Bilo šta da kazem o njenom stvaralačkom opusu, o njenom imidžu, bezgraničnoj kreativnosti bilo bi suvišno.
Mogu uvek da je slušam.

12. Prince & The New Power Generation - Cream & George Michael - Too Funky

Prince i George Michael uvek idu zajedno, bar kad su ove dve pesme u pitanju. Totalno su fashion, posebno ''Too Funky' , zbog super modela koji defiluju spotom i kostima Thierry Muglera.
Oba muzičara su obeležili moje detinjstvo. Totalno dva različita senzibiliteta, a svaki u svom polju fantastičan.
Žao mi je što je svet ostao bez dve ovakve pojave u muzici.

13. Iggy Pop - Lust For Life (Trainspotting)

Imala sam priliku da ga čujem i vidim uživo. Takav naboj energije i ludila malo puta ćete osetiti.
Osim toga Iggy Pop je uvek išao uz Jim Jarmuscha (koji je snimio izvrsni dokumentarac ''Gimme Danger'' o pank bendu The Stooges).
Lust for Life sam izdvojila ne samo zbog pesme već i zbog filma Trainspotting. Savršen film sa nikad boljim sountrackom.

14. Madonna - Erotica

Po mom mišljenju Madonnin najprogresivniji album, kao i sam zvuk. Na žalost potcenjen zbog kontroverze oko spota Erotica (koji je režirao fotograf Fabien Baron) i njene seksualne revolucije koja je bila krunisana knjigom ''Sex Book'' (fotografije je radio čuveni Steven Meisel). Madonna je napravila hrabar iskorak za žene i za mnoge pevačice koje su kasnije dolazile. Pregazila je sve tabue. Jako hrabar potez i iskreno nedostaje mi takva Madonna.

15. Björk - Big Time Sensuality

Sedmi razred osnovne škole i ljubav na prvo slušanje. Björk je ljubav! Najkreativnije biće u svakom smislu koje hoda našom planetom.
Mnogo ljudi je ne razume kao umetnicu jer je ''čudna'', mada ona nije neko niti je ikada bila neko ko se priklonio mainstrimu. Uvek je bila i ostala svoja.
Big Time Sensuality sam izdvojila jer je kao '' Oda Radosti'' samo na islandski način. Takođe iza sebe ima mnogo genijalnih spotova i albuma koji su za sebe mala remek-dela.

16. Fever Ray - If I had a heart

Ta pesma i sama Karin Dreijer su mi bili inspiracija zajedno sa bendom Knife za diplomsku kolekciju. Pesma je u međuvremenu postala theme song za seriju Vikings koju takođe volim jako.