Iako je prvenstveno poznata po svojoj bogatoj kulturnoj baštini, Grčka nudi velike mogućnosti za idealan letni odmor, bez obzira da li volite mir i tišinu, aktivan odmor pun sporta i adrenalina, ili ludu zabavu do zore. 

I dok su Meryl Streep i Pierce Brosnan plesali uz taktove ABBA-e i njihovog mega hita Mamma Mia, drugi su uspeli da organizuju svoje veliko grčko venčanje. Koji god bio razlog kod vas, predlažemo da krenete u Grčku – na putovanje i uživate.

Svako grčko ostrvo nudi skriveni kutak za ispijanje jutarnje kafe uz savršeni prizor, uživanje na suncu, kupanje u moru s više od 50 nijansi plave, odličnu kuhinju i zabavu do zore.

Ali zašto predlažemo Krit ovog leta, saznajte u nastavku.

Foto: Shutterstock

Ukoliko vam je aktivni godišnji odmor draži od izležavanja na plaži, u tom slučaju, najveće grčko ostvo Krit pravi je izbor za zadovoljavanje svih avanturističkih apetita. 

Grci ga često nazivaju "malim kontinentom", a s obzirom na prirodne raznovrsnosti koje pruža, lako ćete se složiti s tim nadimkom. Kanjoni i planine, brdovita unutrašnjost, zelene doline, prelepe peščane plaže, kristalno čisto more, boje i mirisi Mediterana u njegovom najlepšem ruhu, samo su deo scenarija koji vas očekuje.

Foto: Profimedia

Na sledećoj strani pročitajte zbog kojih jela je Krit posebno poznat:

PageBreak

Ovo je prilika da upoznate svet mitova i legendi i da vidite gde je prema grčkoj mitologiji rođen vrhovni bog Zeus. Uprhos hiljadama turista koji svakodnevno stižu, plaže nisu pretrpane, ali zato posle 22 sata, teško da možete da prođete ulicama grada. 

U svakom slučaju, zabava je ovde zagarantovana.

Foto: Profimedia

Jedan od najlepših delova je ogroman kompleks pećina u Matali, poznat i kao "raj za hipike". Pećine su u pstarom veku korišćene kao grobnice, a onda su ih 60-ih godina 20. veka otkrila deca cveća. Hipici su se tada nastanili u pećinama – jedinim besplatnim spavaonicama, ali zato su uživali u "smještaju" s pogledom na tirkizno plavo more i peščanu uvalu.

Ono što ne možete da izbegnete kod poseta Kritu je isprobavanje grčke tradicionalne kuhinje. Tzatziki, suvlaki ili gyros, samo su deo menija na čijem se popisu nalazi, naravno i grčka salata za koju se smatra da je najbolja. 

Foto: Profimedia

Preuzeto sa portala: Journal 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/