Hajde da se igramo pogađanja: mesto u Španiji, predivna arhitektura, odlična paella i najveći akvarijum u Evropi?

Ne, nije Barselona.

Nije ni Madrid.

Pravilan odgovor je -  Valensija!

Zapravo Valensija je pravilan odgovor na mnoga pitanja: mesto gde su umešali prvu paellu, koji je grad sa velikim brojem art nouveau zgrada, gde se može kupiti ručno rađena keramika i stvari od pruća…

Ali, krenimo redom, a to znači da će nam polazna tačka biti Plaza del Ayutamiento - najveći trg ovog grada, trećeg po veličini u Španiji. Ne dozvolite da vas taj podatak uplaši - stari deo grada mali je i možete ga preći u samo jednom danu. Tu, naravno, ne računam vreme potrebno za fotografisanje prelepih zgrada i obilaženje skrivenih kutaka i zanimljivih prodavnica. 

U tom slučaju vam ni mesec dana neće biti dovoljno. Jer, kud kod da krenete i skrenete, pronaći ćete nešto vredno pažnje - zanimljiv grafit, primamljiv restoran, starinarnicu ili uličnu art instalaciju. 

Sa velikog trga na kojem se nalazi gradska većnica i glavna pošta dalje vas u istorijski centar grada vode dve ulice: Celle Sant Vincent Martir i Maria Cristina. Kojom god da krenete, nećete pogrešiti. 

Na kraju prve čeka vas Plaza de la Reina predivan trg sa velikom katedralom, kafićima i restoranima. Uđite u katedralu te pogledajte Goyinu sliku i pehar koji (navodno) predstavlja Sveti gral ili se samo popnite na toranj katedrale i uživajte u pogledu.

Ukoliko se, pak, odlučite da krenete ovom drugom ulicom, brzo ćete naići na glavnu pijacu ili Mercado Central - doživljaj koji, čak i ako niste ljubitelj pijaca, ne smete da propustite. Pijaca je smeštena u velikoj i šarenoj Art Nouveau zgradi, a u njoj se, tražeći najbolje ribe, artičoke, raznobojno povrće i egzotično voće, guraju, kako lokalci, tako i turisti. Ovo je takođe dobro mesto da pojedete nešto s nogu ili se počastite sveže ceđenim sokom ili smutijem. 

Ali, najbolji deo zapravo je skriven između te dve lokacije: Plaza Redonda i okolne vijugave ulice koje ljubomorno čuvaju zanimljive vintage prodavnice, starinarnice i ateljee u kojima možete kupiti unikatnu i ručno rađenu keramiku. Skrenite u Plaza del Miracle del Mocadoret i u Artesania Yuste kupite Socarrat - tradicionalne pločice kojih ovde ima koliko vam duša želi, a neke su stare i do sto godina. Ako ste za nešto modernije, njihova komšinica u svom ateljeu pravi predivne komade od najfinije keramike. 

A ako nemate gde sve to da stavite, obavezno kupite slamnatu torbu i na glavu stavite ručno rađen slamnati šešir jer nas čeka duža šetnja do Mercado Colon - hale u kojoj je 30-ih godina prošlog veka bila smeštena pijaca, a sada je to mesto gde se nalaze zanimljivi kafići i butici. 

Ali, gde god da krenete, obavezno proverite da li je mesto otvoreno. Naime, u Valensiji se vreme popodnevne sieste (obično između 2 i 5 popodne) i te kako poštuje - to važi, ne samo za male prodavnice, već i za restorane i neke muzeje, zato bacite pogled na Google maps ili FB te se uverite da nećete „poljubiti vrata“. Ovo, naravno, ne važi za velike shopping centre kao što je to El Corte Ingles i nama već dobro poznatu Zaru, Mango…

Ukoliko se umorite od šetnje, uvek možete sesti na klupicu na nekom skveru i malo „popričati“ sa žiteljima Valensije koji tu čitaju novine ili se samo okupljaju da bi ogovarali. Engleski vam neće mnogo pomoći, ali će ljubazni Valensijanci sa smeškom, mahanjem rukama i u svom dijalektu na koji su veoma ponosni ipak probati da vam pomognu i da vas usmere. 

Doduše, vi i nemate baš mnogo vremena za priču jer vam se žuri u Muzej keramike. Čak i ako biste radije svoje vreme proveli ispijajući svoj aqua de valencia - koktel koji samo ovde mućkaju, a pravi se od ceđenih pomorandži, španskog šampanjca Cave, votke, smeđeg šećera i mnogo leda - ipak svratite do ovog muzeja i samo ga pogledajte spolja. Ako dovoljno dugo budete gledali u ovo barokno zdanje, kunem vam se da će statue na fasadi početi da se pomeraju. 

Pročitajte na sledećoj stranici ostatak priče o ovom magičnom gradu:

PageBreak

Valensija ima odličan Muzej moderne umetnosti The IVAM i Muzej lepih umetnosti koji je smešten u prelepoj katedrali, a ulaz je besplatan. Besplatne su, takođe, i šetnje ulicama El Carmenom - delom grada poznatom po zanimljivim uličnim grafitima. Svratite u Atypical Valencia i kupite, kako i samo ime prodavnice kaže, atipičan suvenir. 

Tipičan suvenir bi, s druge strane, bio neki proizvod od svile s obzirom na to da je Valensija bila krajnja tačka puta svile - mesto u kojem su između XIV i XVIII veka od svile iz Azije pravili raznorazne proizvode: haljine, šalove, lepeze… Sve to možete saznati ako posetite Muzej svile smešten u gotskom zdanju iz XV veka ili odlučite da se pridružite dvosatnoj turi koja će vas provesti kroz muzej i njegovu istoriju te pokazati male obrtnike koji i dan-danas rade sa svilom (na www.visitvalencia.com). A možete se samo odmoriti u vrtu muzeja poznatijem kao Vrt pomorandži. 

Ali, vredi napustiti i stari deo Valensije i zaputiti se u njen moderan alter ego, poznatiji kao mesto umetnosti i nauke - fascinantan kompleks u kojem su jedna do druge poređane sci-fi zgrade Opere, Planetarijuma, Muzeja nauke i Akvarijum koji je sa 42.000 000 litara vode najveći akvarijum u Evropi. Posetite ga i saznaćete kako je to kada vam ajkule i raže plivaju nad glavom dok vi zadivljeno gledate šarene meduze. 

Po povratku prošetajte Russafom - nekada napuštenim i zapuštenim delom grada koji je sada krcat kafićima, vintage radnjama, restoranima i klubovima. Pojedite neku od španskih poslastica u Dulce de Leche Boutique Ruzafa (preporučujem quesada pasiega neka vrsta španskog cheesecakea) ili popijte horchatu (napitak iz posebne vrste gomolja tigrove trave) u Ubik cafeu. Valensija je poznata i kao gastronomska destinacija, zato rezervišite sto u obližnjem Canalla Bistrou, restoranu sa Michelinovim zvezdicama. 

I, ako preterate sa hranom i pićem, (a najverovatnije hoćete) uvek možete da iznajmite bicikl i provozate se zelenim Turia parkom. Ovde je nekada tekla reka Turia čiji su tok zbog velike poplave 1956. preusmerili van grada i sada njeno korito predstavlja zelenu žilu po kojoj možete trčati, šetati ili izvesti decu u zanimljiv Guliver park. 

Ako se uželite mora, uđite u metro, odvezite se do obale i provedite dan na vrućem pesku te se prošetajte ulicama El Cabanyala - bivše ribarske četvrti koju krase živopisne kućice i koju je samo upornost njenih stanovnika spasila od rušenja predviđenog zbog postavljanja novog, modernog turističkog kompleksa. Iako je to sada zvanični deo grada, često ćete čuti da stanovnici Cabanyala, kada odlaze u centar, kažu da idu u Valensiju. Svratite u Bodega LA Passcuala i probajte bocadillo - ogromne sendviče punjene omletom, kobasicom i slaninom, ali ne zaboravite da napomenete da želite pequeno, odnosno mali, jer ćete u suprotnom dobiti celu štrucu hleba! 

I za kraj, častite se autentičnim i originalnim suvenirom - ručno rađenom lepezom, čipkom ili kući ponesite marmeladu od jabuka sa ruzmarinom. 

Ovi suveniri olakšaće vam odlazak jer, kada se budete vraćali kući, nećete moći da se otrgnete osećaju da, napuštajući Valensiju, napuštate svoj (drugi) dom. 

Top 5 muzeja

Muzej keramike (www.mecd.gob.es)

Muzej svile  La Llitja de la seda, Carrer de la Llotja, 2

Muzej lepih umetnosti Museu de Belles Artes  de Valencia, Carrer de Sant Pius V, 9 (ulaz besplatan)

Muzej moderne umetnosti - IVAM, Calle de Guillem de Castro, 118 (www.ivam.es)

Grad umetnosti i nauke Ciutat de les Arts i les Ciències, Av. del Professor López Piñero, 7 (www.cac.es)

Top 5 kafića i restorana

Sa Michelinovim zvezdom

Canalla Bistro http://www.canallabistro.com)

Za nešto s nogu

Central Bar (www.centralbar.es)

Tradicionalan obrok

La Uteilana (Plaza Picadero Dos Aguas, 3 )

Slatko

Dulce de Lesche Boutique Ruzafa (na FB @DulceDeLescheRuzafa)

Ogromni bocadillo (sendviči)

Bodega La Passcual (Carrer del Dr. Lluch, 299)


Top 5 suvenira

Lepeze

Abanicos Carbonell  (www.abanicoscarbonell.com)

Čipka

Nela (Placa del Miracle del Mocadoret)

Keramika

Artesania Yuste (Plaça del Miracle del Mocadoret, 5)

Zanimljive majice, posteri i razglednice

(atypicalvalencia.tictail.com)

Hrana

Mercado Central (Plaça de la Ciutat de Bruges)

Tekst: Philippe Tretiack

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/