U brojnim državama širom sveta od Danske, Japana pa do Novog Zelanda, a pogotovo u Velikoj Britaniji sasvim je uobičajeno da mladi nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja uzimaju tzv. gap year.

Tokom te godine putuju, volontiraju, rade i sakupljaju životno iskustvo.

Naime, poenta "gap yeara" odnosno slobodne godine je u upoznavanju sopstvenih kapaciteta i afiniteta, zatim o upoznavanju života u njegovoj punoći, upoznavanju s drugim civilizacijama i kulturama, a sve to u svrhu intelektualnog sazrevanja i proširivanja sopstvenih vidika.

Odluka o daljim planovima i životnim usmerenjima, izboru fakulteta i smera nakon slobodne godine, ipak je0 objektivniji.

Osobe koje uzimaju slobodnu godine sazrevaju i bolje se pripremaju za dobrobiti visokog obrazovanja.

Istraživanja upućuju na to da učenici koji uzimaju slobodnu godinu ostvaruju bolji akademski napredak od onih koji to ne čine.

Mnoge roditelji brine da njihova deca neće nastaviti školovanje nakon slobodne godine, ali primeri iz života dokazuju upravo suprotno.

Stoga neke zemlje odvajaju sredstva koja mladi nakon završene srednje škole mogu uložiti u svoja putovanja i usavršavanja pre upisanog fakulteta.

Koja mesta posetiti?

Da biste se nauživali prirodnih lepota sastavili smo listu mesta koja bi trebalo da posetite do svoje tridesete i tako obogatite opštu kulturu i prikupite iskustva koja će vas obogatiti i obeležiti zauvek. Proverite šta se sve do sada nalazi na vašoj listi putovanja, a šta još morate da dodate:

Kapadokija, Turska

Zasigurno ste milion puta videli fotografije čarobne Kapadokije s gomilom vazdušnih balona koji lete nebom u pastelnim bojama. Ali, dok sami ne iskusite taj osećaj slobode i lepote nećete se ni upoznati sa istinskim wanderlustom u vama.

Norveška

Skandinavske zemlje ponekad se čine kao daleki san. Međutim, ako vas zanima kako zaista funkcioniše uređeno društvo, kako žive srećni ljudi ili želite uživo da doživite polarnu svetlost, zaputite se na sever Evrope. Te zemlje su kulturno bogate i pružaju potpuno drugačije iskustvo u poređenju s bilo kojim drugim mestom u Evropi. Upoznajte se s pitoresknim gradićem na moru u Norveškoj pod nazivom ‘Bodo’ , fjordovima, posetite Atlantic Sea Park i otvorite nove vidike.

Petra, Jordan

Petra je postala prava zvezda Instagrama i sve popularnija destinacija među putoholičarima. Ukoliko volite istoriju i lepe krajolike, ovo će vam se mesto zasigurno jako dopasti.

Indija

Putovanje u Indiju je visoko na listi za mnoge putnike na putu samootkrivanja. Uprkos gužvi i haosu, Indija je na mnogo načina dom za zen, uravnotežen način života i pronalaženje smisla.

Na sledećoj stranici pročitajte koja su to preostala mesta koja bi trebalo da posetite:

PageBreak

Mikena, Grčka

Evo jednog od najcenjenijih malih primorskih gradova koje svet nudi. Bez obzira na to koliko je puta ovo mesto ovekovečeno na Instagramu, to bi i dalje trebalo da bude jedno od must see odredišta u prvih tridesetak godina života.

Barselona, Španija

Katalonija je jedna od najživopisnijih, najživljih regija na svetu, a Barselona u njenom samom srcu. Gaudijeva arhitektura koja ostavlja utisak, uspešna bar–scena, plaže… postoji toliko mnogo razloga da Barselona bude na vrhu wish liste.

Pariz, Francuska

Ako ste ljubitelj istorije umetnosti, odlične hrane i još boljih vina, stvarno ne možete pogrešiti u poseti francuskom glavnom gradu.

Berlin, Nemačka

U grad bogate prošlosti, kulture, sjajne hrane, dobre zabave i energije je nemoguće ne zaljubiti se. U Berlinu se ima šta naučiti, a i sigurno je da ćete se sjajno zabaviti.

Preuzeto sa portala: Journal.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/