Da, ako volite da putujete uvek možete da posetite evergrin destinacije, poput Pariza, Rima i Toskane ili Meksika. Ili one koje su trenutno u fokusu - Portugal sa čarobnim Lisabonom, divlju Kolumbiju sa Eskobar trendom i prelepu Hrvatsku sa Jadranom koji vas zavodi na prvi susret.

Ali isto tako možete da posetite neka mesta koja još nisu u spotlightu ali vrede svaku paru i uskoro će postati HIT destinacije. Naime, Svetska turistička organizacija UNWTO (The World Tourism Organization) je nedavno objavila svoju listu Tourism Highlights Edition u 2018. 

Na ovoj listi ne nalaze se samo najposećenija mesta, već i ona koja imaju najveći rast turista.  

Mongolia

Mongolia je od 2016. do 2018. godine imala porast od 16.1 odsto turista. Za to je velikim delom zaslužan Nadaam, letnji festival koji slavi tradicionalan mongolski ples i običaje. Iako je mongolski život skoncentrisan oko nomadskih običaja, mlađe generacije kreiraju urbani život u Ulaanbaataru, glavnom gradu u kom je otvoreno nekoliko neobičnih hotela jakih lanaca - Shangri-La i Novotel. 


Urugvaj

Iako su njegove komšije - Argentina i Brazil i dalje među najposećenijim zemljama na svetu, a posebno Južne Amerike, Urugvaj ima porast posetilaca od neverovatnih 21 odsto! Ostrvo Jose Ignacio velikim delom je zaslužno za popularnost Urugvaja od kada je od ribarskog mesta pretvoreno u luksuzni resort grad, dok je napušten grad postao top kulinarska gastro destinacija. Naravno, tu je i Montevideo grad na obali sa neoklasičnom i Art Nouveau arhitekturom. 

Paragvaj

Iako je okružena kopnom, Paragvaj je sve popularnija destinacija Južne Amerike koja je imala u protekloj godini porast od 17.5 odsto turista. Naravno, najveći mamac za turiste je vodopad Iguazu Falls, ali i glavni grad Asuncion koji privlači strance svojom fascinatnom atmosferom, zelenom površinom i Beaux-Arts arhitekturom koja podrazumeva akademski neoklasični arhitektonski stil koji je bio svojstven pariskoj školi L'ECOLE DES BEAUX ARTS.

Koje su preostale tri destinacije koje su među hit mestima za 2019. godinu, ootkrijte na sledećoj stranici:

PageBreak

Oman

Zemlja Bliskog istoka je na Vogue i Elle listama za top destinaciju još od 2016. godine. To je doprinelo da ova zemlja ima porast od priličnog broja turista, za skoro 20 odsto. Zbog čega je Oman toliko zanimljiv turistima? Bele zgrade, impresivne džamije, živopisni i energični bazari te čarobne peskovite kilometarske plaže, da li je potrebno da nabrajamo još?

Pritom, ovde svi znaju engleski i nema ksenofobije, Oman je prepun stranaca već godinama. Muskat je sigurni smo najbolja početna stanica vašeg puta - glavni grad u kome se nalazi Kraljevska opera, te i pravoslavna crkva.

Butan

Jedna od najsrećnijih zemlji na svetu je takođe i zemlja u kojoj turizam cveta, iako nalik Paragvaju nema izlaz na more! Smeštena na Himalajima, sa tek nekoliko luksuznih resort hotela, Kraljevina BUtan nudi egzotiku koja će vas očarati ali i mistične manastire u stenama koji predstavljaju poseban doživljaj. Pritom vam daje opciju da posetite njene prve komšije - Indiju i Kinu, takođe neobične i egzotične zemlje. 

Sejšeli

Ostrvo na kom su princ William i Kate Middleton proslavili medeni mesec, doživelo je preko 15 odsto porast turista. Razlog? Analize pokazuju da ostrvo ima prilične beneficije od konekcija avio kompanija - on je non-stop stanica za sve letove koji idu iz Dubaia i Pekinga. 

Priredila: Ana Dodig

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/