Potpuno je legitimno da posetite omiljeni grad više od jednog puta, ali putovanja na prvom mestu služe ipak nečemu drugom.

Kada shvatite da ste štiklirali većinu sa lista želja, te upadnete u neku vrstu bezidejnosti, ovaj mali vodič pružiće vam inspiraciju koristeći jednostavan trik koga se možda niste dosetili.

Razmislite koja svetska lokacija vam je najviše prijala, koje mesto vam je pružilo najugodniji osećaj, kao i gde ste se to osetili življe nego inače?

Kada uspete da dobijete odgovor na navedena pitanja, potrebno je samo da na osnovu priručnika koje sledi saznate koje zemlje su idealne za vaše naredno putovanje.

Ukoliko ste posetili: Phuket, Tajland

Trebalo bi da posetite: Palawan, Filipini

Palawan na Filipinima imitira Phuket na Tajlandu - minus hordi turista. Plaže su peskovite, bele...

Ukoliko ste posetili: Berlin, Nemačka

Trebalo bi da posetite: Varšava, Poljska

Mnogim gradovima se proteklih godina dodelila titula "drugog Berlina", ali Varšava je jedina koja deli podjednako fascinantnu istoriju i karakter prestonice Nemačke. Glavni grad Poljske potpuno je srušen tokom Drugog svetskog rata, a danas je življi nego ikada i nudi moderu kulturu sa neverovatnom art scenom.

Ukoliko ste posetili: Tokio, Japan

Trebalo bi da posetite: Seul, Južna Koreja

Kada je reč o gradovima svetske klase, Seul postaje konkurencija Tokiju, velikim delom zbog obostrane orijentisanosti ka budućnosti punoj kulturnih sadržaja i energije. Staro se susreće sa novim: neboderi i neonska svetla kontriraju budističkim hramovima i pagodama.

Ukoliko ste posetili: Amalfi, Italija

Trebalo bi da posetite: Pulja, italija

Ukoliko ste već imali tu sreću da boravite na živopisnoj obali Amalfija, naredni korak trebalo bi da bude Puglia. Apulija je region koji nudi jednaku dozu antičke istorije, uz daleko manji procenat turista iz svih krajeva sveta.

Ukoliko ste posetili: Džajpur, Indija

Trebalo bi da posetite: Petra, Jordan

Egzotične lokacije poznate po građevinama boje lososa i autentičnom šarmu, zasluženo ostavljaju bez daha svakog posetioca.

Ukoliko ste posetili: Bali, Indonezija

Trebalo bi da posetite: Šri Lanka

Šri Lanka je ono što je Bali bio pre dve decenije. 

Ukoliko ste posetili: Helsinki, Finska

Trebalo bi da posetite: Velington, Novi Zeland

Grad prepun prirodnog dizajna koji slavi istoriju radujući se budućnosti. Urbani pejzaž Helsinkija poseduje zajedničke crte sa prelepim Velingtonom.

&script src="//www.instagram.com/embed.js"> >

Ostale gradove i svetske lokacije pogledajte na narednoj stranici.

PageBreak

Ukoliko ste posetili: Maldive

Trebalo bi da posetite: Mamanuca ostrva, Fidži

Ukoliko vas fascinira tirkizna boja okeana koja zapljuskuje bungalove, probajte sa Fidžijem narednog puta. Princip je sličan: odsedate u božanstvenim resortima od kojih se čamcem prevozite do obližnjih romantičnih restorana.

Ukoliko ste posetili: Tulum, Meksiko

Trebalo bi da posetite: Sayulita, Meksiko

Sayilita je gradić poznat po idealnim uslovima za surfere uz mnoštvo ležernih lokala u kojima se druženje sa talasa prenosi na samu plažu. 

Ukoliko ste posetili: Majami, SAD

Trebalo bi da posetite: Dubai, UAE

Ako ste voleli koncept Majamija koji je veliki grad-plaža, Dubai će vam dati sve to uz dodatak glamura, restorana sa najvišim ocenama i duty-free šopingom.

Ukoliko ste posetili: Kapadokiju, Turska

Trebalo bi da posetite: Bagan, Mijanmar

Hramovi od kamena koje vredi videti prisutni su i u turskom gradu i u Baganu koji je na svetskoj mapi ucrtan kao mesto koje nudi neverovatna iskustva vožnje u cepelinu.

Ukoliko ste posetili: Hanoi, Vijetnam

Trebalo bi da posetite: Čengdu, Kina

Hanoi je destinacija u koju se mnogi svetski putnici upućuju zarad kulture kuhinje, te moramo da saopštimo da je Čengdu u Kini 2010. proglašen za grad gastronomije od strane UNESCO-a. 

&script src="//www.instagram.com/embed.js"> >

Ukoliko ste posetili: Bangkok, Tajland

Trebalo bi da posetite: Delhi, Indija

Vibrirajuća energija Bangkoka slična je u Delhiju. Indijski megagrad stvoren je za povoljan šoping, izvrstan noćni život, a na prvom mestu, Delhi je vlasnik više od 5000 značajnih istorijskih tačaka. 

Priredila: Natalija Knežević

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/