Užitak u jednom dahu

Ležerno moderan grad u zemlji dragocene istorije već godinama je omiljena destinacija ljubitelja kulturne ostavštine, dugačkih plaža, zanimljivih ukusa i uzbudljivog noćnog života. Ako vam deluje da je potrebno makar nedelju dana kako biste upoznali sve čari Tel Aviva u pravu ste, ali mi otkrivamo kako i jedan dan u gradu slobode može da bude fantastičan

Savršeno smešten na mediteranskoj obali, ovo bliskoistočno urbano mesto brzo je postalo novi omiljeni međunarodni grad. Brilijantna modna scena, neverovatno opuštena atmosfera, veliki izbor vrhunskih restorana i noćni život koji parira onom sa Manhattana, Tel Aviv čini gradom u koji biste se sigurno vratili. Reč opuštenost jeste njegov sinonim i predstavlja neodoljivu kombinaciju luksuza i grandža. Ne važi za klasično lep grad, ali ono što mu nedostaje u estetici nadograđuje hedonistička energija koju svaka njegova ulica nosi.

Kulturološko šarenilo

Južno duž šetališta sačekaće vas najstariji deo Tel Aviva, Jafa, 4.000 godina stara morska luka koja odiše uzbudljivom istorijom. Kao tradicionalno arapski grad, Jafa je nekada bila ulazna kapija za jevrejski narod koji se doselio u zemlju, a danas je sedište jedinstvenih prodavnica, muzeja i galerija kao i šarmantna turistička atrakcija čije ulice nose nazive horoskopskih znakova. Neretko, po njima umetnici ostavljaju svoje instalacije pa ćete sigurno naići i na „viseću pomorandžu“ koja predstavlja opomenu umetnika da priroda zaslužuje više pažnje od onoga što je pruženo.

Koliko je umetnost na ceni, pokazuje i starinski kvart umetnika, takozvani umetnički lavirint u kome su najzanimljivije galerija i juvelirnice. Osim Filharmonije, dvadesetak muzeja i opera, bitan kulturni deo grada je i White City, koji je na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine. Naziv je dobio po belim građevinama u Bauhaus stilu koje su dizajnirali jevrejski arhitekti, tadašnji nemački studenti koji su emigrirali za vreme nacizma. Rothschild bulevar, predivnim balkonima zadovoljiće i najoštrije arhitektonsko oko, a ljubitelje jedinstvenih antikvarnica, vintage radnji i lokalnih brendova, sigurno će privući Jaffa Flea Market.

Stanovništvo je uvek raspoloženo za pitanja, priču i dobru kafu pa zato nemojte da se začudite ako vas odmah pošto se predstavite pozovu na piće. Pristali ili ne, sigurno će vas uputiti ka Sheinkin Streetu, ulici koja je za brojne Izraelce simbol Tel Aviva kao celine. Mnogi su je nazvali ulicom starih butika, kafića i najzanimljivijih ljudi, a ako želite da osetite njihovu energiju izbliza, prošetajte pijacom Karmel, na kojoj ćete probati najslađe pomorandže.

Prestonica zabranjenih stvari 

Izraelci u šali često kažu da se „u Halfi radi, u Jerusalimu moli, a u Tel Avivu zabavlja“. Suprotnost Tel Aviva i Jerusalima ne može biti veća! Jerusalim je grad vernika, dok je Tel Aviv iz neke drugačije stvarnosti. Kažu da je to grad koji nikada ne spava i nazivaju ga Majamijem Bliskog istoka jer je podjednako lud i liberalan. Ne prihvata ograničenja za mlade ili pak one koji se u srcu osećaju mladima. Iako Izrael nije prva zemlja koja nam pada na pamet kada se govori o toleranciji i otvorenosti, tamo se ne može ni nazreti verski fanatizam ili homofobija. Njihova gej parada je druga u svetu po veličini, a plaža ortodoksnih Jevreja nalazi se tik uz plažu gej populacije. Prilično liberalno, zar ne? Zanimljivo je da je nekada bio samo veliko peščano prostranstvo od kojeg su Jevreji stvorili high-tech grad na obali toplog mora koji je, svojim „ludilom“ počeo masovno da privlači pažnju. Dokaz toga je i predivan instrumental članova benda Duran Duran iz 1981. godine koji nosi naziv ovog grada, a koji je generacije okrenuo ka mediteranskoj obali Izraela. Koncerti svetskih zvezda, vibrantna noćna scena i grafiti koji se ne mrze. Sve je to Tel Aviv! Međutim, mnogi tvrde da ovaj grad tek noću oživljava. Tu su telavivski klubovi sa velikim šankovima, razigrani ljudi i enormne doze alkohola. Žurke traju sve dok je masa uzavrela, a onda pravac more, na najslađe trežnjenje. Možda na šabat prevoz nećete naći, ali dobru zabavu zasigurno hoćete.

Više od hedonizma  

Verovatno je da ne očekujete da se na ulicama Tel Aviva mogu probati neki od najukusnijih internacionalnih specijaliteta, ali u nekima od šarmantnih restorana probaćete neverovatno sveže komade sušija, falafel pa čak i najbolja italijanska jela. Za turiste gurmane ovaj grad je hedonistička bajka, a za mnoge lokalce taj gurmanluk je bitna religiozna stvar. Zato ćete često naići na restorane koji nude košer hranu, što u suštini znači da se drže pravila religije, ali za mnoge realnost nije takva. U suštini, kažu da se ne meša meso i mleko, ali ako probate bilo koji ulični specijalitet, uverićete se da realnost nije baš takva. Otuda se još niko nije vratio u istom konfekcijskom broju, tako da treba da se opustite i uživate u čistim ukusima i nespojivim kombinacijama koje će vas već na drugi griz raspametiti. A meštani kažu kako je ukus još slađi ako ga zalijete čašom dobrog domaćeg vina. O da! Ne francuskog, italijanskog ili onog iz kalifornijskih vinograda, već pravog lokalnog domaćeg crvenog vina ili pak onog desertnog sa aromom bibera.

Savet lokalca

Najbolja lokalna hrana:

HaMiznon - hipi, kul i zanimljiva hrana u restorančiću na ulici u kojoj se služe sve vrste jela u tradicionalnom hlebu, zvanom Pita.

Bar Port Said - ovo je bar/restoran sa ležernom hranom u prostoru stare sinagoge.

Romano - nalazi se u staroj radionici i, ako krenete niz stepenice, stići ćete u moderan bar dok vas na spratu očekuje jedan od najboljih restorana u Tel Avivu.

Noćni život:

Noćni život Tel Aviva čine uglavnom barovi širom grada, ali jedan od omiljenih je Suramara.

Kuli alma - više od hipster bara u kom mnogi turisti žele da popiju piće (berlinski stil) sa živim koncertima i velikom internacionalnom publikom.

Lokalni brendovi:

Holyland Civilians - u gradu ćete naći mnoštvo lokalnih brendova, a ovo je samo jedan od njih kao moja preporuka.

Tekst: Teodora Bogdanović

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/