Iako smo sa temom šopinga počeli upoznavanje sa Segedinom na jedan malo drugačiji način, no što se obično predstavlja, šoping u daljoj priči više nećemo ni pomenuti, iz prostog razloga jer ovaj gradić na Tisi zaslužuje mnogo više pažnje zahvaljujući nekim drugim dragocenostima koje poseduje.

Prva i osnova stvar koja će vas oduševiti kada krenete u šetnju gradom biće njegove skladne uličice i arhitektura koja podseća pomalo na gradiće kakve recimo možete videti u Bavarskoj, a onda  će vas na ćošku jeddne od ulica u centru, dočekati izenaneđenje u vidu veličanstvene zgrade izgrađene u art nouveau stilu.

Fasada i stil mogu vas na prvi mah podseteti Gaudija, ali u značajno svedenijem stilu.

Ono što se posebno ističe na ovoj prelepoj građevnini koja datira iz 1907. godine, jesu reljefne ilustracije vodenih ljiljana u plavo- ljubičaste boje.

Arhitekturu potpisuje Ede Magyar, a naručilac je Iván Reök - vlasnik ove palate poznate kao Rekova palata, koji se inače bavio vodo inžinjerstvom, otuda i simbolika vodenih ljiljana. Kako na ovoj građevini, tako i na kanalizacionim poklopcima u gradu.

Još jedan zanmljiv detalj ili talnije simbol, koji možete da primetite šetajući gradom, jestu vilini konjici, čija se impozantna skultura nalazi na šetalištu pored reke Tise. Mada, to zapravo nisu vilini konjici, već insekt pod nazivom tiski cvet.

Naime, u Segedinu, baš kao i kod nas u Novom Bečeju, jednom godišnje dešava se cvetanje Tise, koje predstavlja prirodan fenomen koji se događa celim  tokom Tise u vreme parenja tiskog cveta, kada ovi insekti sa dna reke izlaze na površinu.

Međutim, ovo su samo zanimljivi detalji koji mogu da vas oduševe šetnjom kroz grad, a ono što će vam potpuno oduzeti dah jeste Zavetna katedrala na Dom trgu, koji je istih dimenzija kao trg Svetog Marka u Veneciji. Koliko god spoljašnost katedrale bila fascinantna, to je skoro ništa naspram njene unutrašnjosti, koju odlikuje posebna mešavina stilova, od kojih je jedan vizantijski. Dočekaće vas prava eksplozija boja i to na zidovima višim od 90 metara, ali i u svakom kutku katedrale koja je inače poznata i po toome što poseduje najveće orgulje u Evropi.

Od građevina koje se ističu svojom spoljašnošću koliko i unutrašnjošću, tu su i Nova Sinagoga, Anna Furdo tursko kupatilo, Mora Ferenc muzej, gradska kuća izgrašena u neobarokom stilu, ali i Sečenjive trg, ulica Karaš, te gradski park i šetalište pored reke.

Nikako se ne sme izostaviti obavezna poseta zološkom vrtu koji se nalazi na izlazu iz grada u šumovitom predelu, te su uslovi u kojima se drže životinje značajno humaniji, kako zbog bogatog prirodnog okrženja, tako i zbog prostora na kojima obitavaju.

Ipak, većina turista u Segedein na izlet retko dolazi zbog bilo čega od onoga što smo naveli.

Glavni razlog je mahom zapravo banjski turizam, jer ovaj grad počiva na termalnim izvorima i poseduje nekolicinu poznatih banja, a od pre nekoliko godina i sada već čuveni Aquapolis sa četiri velika spoljna i čak 11 unutrašnjih bazena  nikako zanemarljivu litavu petlju spoljnih i unutrašnjih tobogana, od kojih su i oni dužine od 223 i 272 metara, inače najduži u Evropi.

U okviru ovog kompleksa u sada već čuvenom Aquapolisu, do koga možete doći pravo iz svoje sobe u bade mantilu, ako ste recimo smešteni u ništa manje popularnom hotelu Forras, nalazi se i kompletan wellness raj, sa nekolicinom finskih sauna, tu je i ona infra crvena, zatim tursko kupatilo, obavezne masaže, slana soba. Mnogo toga što biste svakako očekivali na destinaciji koja podrazumeva kompleks u nekoj od svetskih metropola.

S toga ne možemo uzeti za zlo turistima iz Srrbije što u Segedin hrle mahom isključivo zbog manjskog turizma.

I poslastica za kraj.

Naime, ovaj grad na krajnjem jugoistoku Mađarske poznat je i po neprikosnovenim slatkišima, tačnije ponudama u poslastičarnicama, zbog čega se na samom glavnom šetalištu grada i nalazi simpatična maketa velike torte.

Šta god da izaberete u nekom od kaffića ili poslastičarnica, bilo da je u pitanju sladoled ili da su to neki od kolača ili ttorti, ne možete da pogrešite, jedini je problem što je izbor prevelik i apsolutno sve izgleda kao da je upravo servirano sa nekog holivudskog filmskog menija.

Ukoliko niste prevelik ljubitelj slatkiša, mada je nama to teško da zamislimo, onda će vas obradovati informacija o tome da je Segedin poznat i vrsnim specjalitetima od ribe, pogotov ribljem paprikašu, koji se služe na nekima od gradskih čardi.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/