Toplo vreme u kojem uživamo jednostavno inspiriše i zove nas na putovanjezbog čega se tako dobro osećamo. 

Sigurno ste mnoge vruće tačke Evrope, ali i sveta već i sami otkrili. 

No, šta je s onim skrivenim lepoticama, nebrušenim draguljima koje još uvek nije poharao masovni turizam i ubio mu čaroliju?

(Posle Amsterdama i ovom evropskom gradu turisti postaju nepoželjni)

Zbog takvih lokaliteta obožavamo istraživati i kreirati nove, posebne priče u putničkim dnevnicima. Preporuku smo pronašli u uglednom magazinu specijalizovanom za putovanja, Conde Nast Traveleru.

Elba, Italija

Treći najveći otok u Italiji ostaje relativno nepoznat izvan Italije, iako je njegova slava zabeležena u istoriji kao mesto Napoleonovog progonstva. No, ovde ćete pronaći zapanjujuće pejzaže gde se isprepliću netaknute plaže i uvale idealne za ronjenje u najvećem nacionalnom parku toskanskog arhipelaga. Posebno su privlačne zelene šumovite padine i planinski vrhovi. Mogućnosti za smeštaj su velike u rasponu od hotela Hermitage s pet zvezdica, na prostranoj plaži na severnoj obali otoka, do boutique hotela Ili u selu Sant’Andrea na severozapadnom uglu otoka.

Belle Le En Mer, Francuska

Trajektna linija od Quiberona na obali Brittany udaljena je 30 minuta od osamljenog francuskog otoka razvedene obale, Cote Sauvageom, koji je bio tema nekoliko slika Claudea Moneta. U lepom lučkom gradu La Palais u Belle–le-en-Meru možete uživati u slasnim lokalnim specijalitetima. Takođe, možete uživati u pogledu dok surferi ukrašavaju vodu na Plage Donnantu, plaži okruženoj liticama i dinama s plimnim bazenima. Ovde možete uživati u prirodnim spa tretmanima uz lekovitu morsku vodu u Castel Clari.

Vis, Hrvatska

Jedan od najudaljenijih otoka u Hrvatskoj, ali beskrajno šarmantan. Do Visa se može doći trajektom, a vožnja traje dva i po sata od Splita. Ovde ćete biti potpuno opčinjeni bogatim ukusima hrane i vina, a posebno ćete uživati u svežim plodovima mora. Vis je zadržao izolocanost, mirnu energiju i mistiku koju su brojna komercijalna mesta na Jadranu pomalo izgubila. Ovde se s takvom lakoćom možete prepustiti hedonizmu u mirnim smaragdnim vodama na otočnim plažama poput Srebrne i Stončice. Ne napuštajte otok sve dok ne probate hobotnicu ispod peke.

Sylt, Nemačka

Ponekad se naziva nemačkom verzijom Hamptona, otok Sylt na Severnom moru balansira otmenost i udobnost. Do otoka se dolazi kratkom vožnjom trajektom, a otok mami goste iz Berlina i Hamburga na njegove duge plaže i vetrovite dine prošarane tradicionalnim krovovima od slame. Takođe, ne možete reći da ste iskusili Sylt bez da uživate u baru na plaži Sansibaru, u uvali impozantnih dina na zapadnoj obali otoka.

Gotland, Švedska

Švedski način života najzanimljiviji je tokom dugih letnih dana provedenih na otoku Gotland. Smešten je na udaljenosti od oko 60 milja od kopna Švedske u Baltičkom moru i dobro je povezan trajektima i redovnim letovima, a ovaj otok predstavlja nepretenciozan beg gde možete ići u kafiće smeštene u srednjovekovnim zidinama grada Visbyja, prošetati kroz borovu šumu ili samo se samo opustiti na izolovanoj plaži.

Favignana, Sicilija

Ovaj je otok zaista posebno mesto koje se nalazi u najvećem evropskom morskom rezervatu, u arhipelagu Egadi; s tirkiznim vodama na svakom koraku. Ovde ćete naići na brojne turiste koji uživaju u krajoliku, vozeći bicikle i kupajući se, a uvala u Cala Rossi posebno je lepo mesto za kupanje. Najslikovitije mesto na otoku je u I Prettiju, nekadašnjem boutique hotelu gde možete popiti jutarnji cappuccino s pogledom na zaliv Favignana.

Magoerøya, Norveška

Dok je vaš Instagram feed verovatno ispunjen fotografijama glasovitih Lofotskih otoka, tokom letnih sunčanih meseci, no-filter verzija arktičkog arhipelaga dolazi s vizurama uskih seoskih cesta i pešačkim stazama. Za posebno iskustvo koje je jednako veličanstveno, idite u Finnmark i otok Magerøya, otprilike na sever koliko možete stići do norveškog kopna. U najsevernijem ribarskom mestu na svetu Skarsvåg , možete spavati u staklenom lavvu, tradicionalnom šatoru koji gleda na more u North Cape Experience. U obližnjem Honningsvågu, uputite se na safari i upoznavanje divljine s potpisom evropskog severa.

Preuzeto sa portala Journal.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/