Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 zanimljivih činjenica o Budimpešti koje verovatno niste znali

Velike su šanse da ste glavni grad Mađarske već posetili, možda čak i nekoliko puta. Međutim, ono što je najveća greška kada je u pitanju ovaj velelepni evropski grad, koji se uzdiže na obalama Dunava, jeste to da vam je za upoznavanje ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Da biste zaista otkrili Budimpeštu i sva njena blaga, neophodno je da za to odvojite barem pet do sedam dana, jer će vam samo prva dva dana proći u razgledanju glavnih turističkih atrakcija.

Ove atrakcije podrazumevaju sam centar, što uključuje i prelepu zgradu Parlamenta, šetnju obalom Dunava, a mudro bi bilo da iskoristite i turu krstarenja Dunavom.

Andrássy bulevar ili "avenija kulture" mesto je za sebe, tu se nalazi predivna zgrada opere, muzeji, kao i čuveni Trg Heroja.

Zatim, tu je naravno i ništa manje čuven Sečinjijev lančani most, preko koga iz Pešte prelazite u Budim u kome vas čekaju: Budimska tvrđava, kraljevski dvorac i veličanstveni Ribarski bastion.

Za sada smo vam naveli samo osnovne znamenitosti Budima i Pešte, za koje ste verujemo i sami znali, a kada vam otkrijemo u nastavku činjenice koje nisu toliko poznate o gradu koji datira na ovoj lokaciji pod vlašću Mađara još od devtog veka, verovatno ćete kao i mi shvatiti da je možda za početak mudrije da pošteno uživamo u otkrivanju Budimpešte, pre no što se naširiko i naveliko uputimo u osvajanje Italije, Španije, Francuske ili Nemačke - koje svakako još neko vreme nećemo ni moćo pošteno da otkrivamo.

Svi znamo da se Budimpešta sastoji od luksuznije Bude pune veličanstvenih četvrti i Pešte u kojoj većina stanovništva živi, a koje povezuje Sečenji ili „lančani” most. Istini za volju, Budimpešta je osnovana 1873. godine od tri grada, a treći, zaboravljeni, jeste Obuda. Oblast grada koja se proteže od mosta Margaret do mosta Sabadšag, zbog brojnih znamenitosti koje obuhvata (četvrt oko Budimskog dvorca, zgrada Parlamenta, koncertna dvorana Vigadó, zatvorena pijaca s peštanske strane), uvrštena je u na Uneskovu listu svetske baštine.

Budimpešta je svetska prestonica termalnih voda. Ispod grada leže brojni izvori i ogromne rezerve termalne vode koji Budimpeštu snabdevaju sa 70 miliona litara lekovite vode dnevno. Dakle, u pitanju je grad najbogatiji termalnim vodama na svetu. Najlepša i najčuvenija kupališta u Budimpešti su: Gelert, Rudaš, Sečenji, Lukač i Kirali

I nilski konji u budimpeštanskom zoološkom vrtu plivaju u termalnoj vodi, i to onoj koja je po svom sastavu najsličnija vodi iz Nila.

Ako ste bili u Budimpešti, sigurno ste zapazili Veliku sinagogu, odnosno sinagogu u Dohanji ulici. Da li ste znali da je to najveća sinagoga u Evropi, druga najveća na svetu? U pitanju je impozantno zdanje tajanstvene unutrašnjosti, rađeno kombinacijom mavarskog, vizantijskog, romanskog, pa čak i gotskog stila.

Metro u Budimpešti, otvoren 1896. godine, najstariji je u kontinentalnoj Evropi. Dakle, samo nekoliko godina posle Londona, Mađari su se vozili podzemnom železnicom.  Ova linija predstavlja samo srce grada, ispod zemlje povezujući ulicu Andraši sa centrom Budimpešte (Vaci ulicu i gradski park Varosliget), prolazeći pritom ispod gradske Opere.

Najveći svetski geotermalni sistem pećina nalazi se ispod Budimpešte  i sastoji se od oko 200 podzemnih prostorija. Na budimskoj strani grada, ispod brda, sa ulazom iz parka, nalaze se dve najpoznatije pećine Palvelđi i Semlo. Duga 7 kilometara, Palveđi je najduža pećina u Budimpešti, a njeni lavirinti na više nivoa garantuju uzbudljivu šetnju uz neverovatno bogat pećinski nakit. Sa druge strane, šetnja kroz Semlo pećinu je manje zahtevna, prilagođena i onima u invalidskim kolicima, a zbog minerala i kristala koji obrazuju svetlucave cvetne formacije nazivaju je i „podzemnim cvetnim vrtom”. Ukoliko želite da zaronite u dubine termalnih izvora, idite na ronjenje u pećinu Janoš Molnar. Svakako je zanimljiv i Dvorski lavirint, nekadašnje sklonište, pa čak i zatvor u kome je, veruje se, bio zatočen i Vlad Cepeš, a koji je najbolje posetiti noću, uz svetlost petrolejki. Ono što se još od podzemne Budimpešte može istražiti jesu nekadašnja Bolnica u steni, sada muzej, kao i Pećina Svetog Ivana, tačnije Crkva u pećini ili Crkva u steni.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Najpopularnije

Moda

Celebrity