Davne 1650. godine pre nove ere jaka eksplozija odnela je deo kopna u more i tako zauvek promenila njegov izgled. Legenda kaže da je baš na tom mestu nekada bila legendarna Atlantida. Danas se na najvećem ostrvu Tira nalazi i glavni grad Fira. Do Santorinija možete stići avionom, a najbolji način da se krećete po ostrvu jeste pešice ili autobusom. Iz Fire postoje različite autobuske linije (KTEL) koje vas mogu dovesti do svih glavnih destinacija ostrva.

Najbolji period da posetite ovo mesto je u ranu jesen, ali je zbog velikih gužvi potrebno da svoj aranžman rezervišete tri meseca ranije. Pošto su hoteli često prebukirani, najbolje bi bilo da svoju rezervaciju odštamapate i ponesete sa sobom. Zvaničan jezik je grčki, a vrlo malo ostrvljana govori bilo koji drugi strani jezik, tako da ne bi bilo na odmet da sa sobom imate i rečnik. Glavni sastojci skoro svakog domaćeg jela su maslinovo ulje, beli luk, sveže povrće i plodovi mora.

Ako želite da probate specijalitete nacionalne kuhinje, uputite se u neko od mesta unutar ostrva u lokalnu tavernu.

Beli kamen, plavo more i tamne plaže zaštitni su znak Santorinija. Zbog vulkanske aktivnosti plaže su često crne i sive sa sitnim šljunkom ili vrlo grubim peskom. Zbog tamne boje pesak se brzo zagreva do neverovatnih temperatura, zato sa sobom uvek nosite japanke ili patike za plažu.

Sa severne strane poznata kupališta su Perissa, Perivolos, Agios Georgios, Vlihada i White Beach. Tu je takođe i jedna od najpoznatijih plaža na čitavom ostrvu, Red Beach, koja je naziv dobila po boji peska i kamenja koji je okružuju. Do nje bi bilo najbolje da stignete brodićem. Sa istočne strane se nalaze Kamari i Monolithos, koje su veoma posećene, sa dosta kafića i restorana, dok su Pori, Vourvoulos Beach, Couloumbo privatnije i više za one trenutke kada želite da budete sami.

Valuta: Evro
Najbolji hoteli: Kapari Natural Resort, Cosmopolitan Suites, Katikes, Notos Therme & Spa, Kirini Suites & Spa, Canaves Oia, Astro Palace Hotel & Suites
Morate posetiti: Antičku Tiru, Kamari, zaliv Amoudi, Crvenu plažu, vinariju Boutari
"Hvala" se kaže: Efkharistó

Grupacija Santorini, koju čini šest malih ostrva, od kojih su samo dva neseljena, svoj specifičan izgled duguje jakoj vulkanskoj erupciji.