Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Putovanja

Prestonica kulture za 2017: Predivan danski grad koji treba da posetite ove godine

Autor majab
Autor majab

Danska je sama po sebi zemlja vredna posete, ali ovaj živopisni grad od sada je zvanično predstavnik kulture u godini pred nama i dešavanja u njemu zaista su vredna vaše pažnje.

Izvor: foto: aarhus2017.com

Na jednoj od najvećih manifestacija ikada održanih u Danskoj, nedavno je u Arhusu, gradu koji se nalazi na severoistoku države i izlazi na Severno more, čitav svet pozvan je da poseti ovaj poseban grad i doživi njegovu lepotu i bogatstvo sadržaja koji će se održavati ne samo sada, već tokom čitave 2017. godine.

Ovu svečanu i krajnje nesvakidašnju ceremoniju, otvorilo je šest vikinških osvetljenih brodova, praćenih sa  nekoliko hiljada lampiona i velikim horom od preko hiljadu članova, stvarajući scenu poput one iz nekog istorijskog epskog filma.

Ceremoniju su obogatila izvođenja Aarhus Jazz Orchestra, Aarhus Symphony Orchestra i drugih manjih orkestara stvarajući čitavo more zvukova i melodija.

Author: Henrik Bjerregrav Copyright: © Henrik Bjerregrav (2016) Description: Fonden Aarhus 2017 - Peter Vestergaard/ GrandOpening Software:Adobe Photoshop CC 2015.5 (Macintosh) Created: 2017:01:21 22:02:56

Čitavo otvaranje kulminiralo je u luci grada pod palicom cenjenog Nigela Jamiesona, poznatog režisera jednih od najvećih pozorišnih predstava i brojnih drugih velikih svečanih manifestacija. On je naime zaslužan za otvaranje Olimpijskih igara 2000. godine u Sidneju.

Nakon ceremonije, Aarhus je službeno posato grad kulture 2017. 

Author: Jan Kejser Copyright: (C) Software:Capture One 10 Macintosh

A kakve sve to događaje donosi ovom gradu možete detaljno saznati na aarhus2017.dk, mi ćemo istaći nekoliko stvari. Grad je poznat po svojoj gastronomskoj ponudi i restoranima sa čak tri Michelin zvezdice – Haervaerk i Domestic restorani su svakako oni koje biste trebali posetiti jer je gastronomski doživljaj ovde nešto sasvim posebno.

Author: Henrik Bjerregrav Copyright: © Henrik Bjerregrav (2016) Description: Fonden Aarhus 2017 - Peter Vestergaard/ GrandOpening Software:Adobe Photoshop CC 2015.5 (Macintosh) Created: 2017:01:21 22:00:47

Kulturna scena u Aarhusu oduvek je bila bogata i negovana, a ove godine biće još bogatija. 

Od baleta, predstava, umetnosti, performansa i javnih instalacija grad će doživeti pravu kulturnu eksploziju, te ljubiteljima ovakvih dešavanja preporučujemo kao obavezno mesto za posetu ove godine. 

Author: Henrik Bjerregrav Copyright: © Henrik Bjerregrav (2016) Description: Fonden Aarhus 2017 - Peter Vestergaard/ GrandOpening Software:Adobe Photoshop CC 2015.5 (Macintosh) Created: 2017:01:21 22:01:28

Tako recimo muzej Aaros Arhus Kunstmuseum donosi odličan program, a sama zgrada je vrhunska arhitektonsko delo koja nosi potpis Olafura Eliassona. Poznata je po svom ustakljenom polukružnom šetalištu oko krova i važi za jednu od najposjećenijih lokacija u  čitavoj državi, ne samo u gradu.

Ljubitelj bilo kog kulturnog sadržaja naći će nešto za sebe (i biti oduševljen!), a detaljan program možete kalendarski saznati na linku www.aarhus2017.dk i prema njemu planirati svoj sledeći kulturni odmor i putovanje.

Izvor: journal.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/

Najnovije

Najpopularnije

Moda

Celebrity