Na jednoj od najvećih manifestacija ikada održanih u Danskoj, nedavno je u Arhusu, gradu koji se nalazi na severoistoku države i izlazi na Severno more, čitav svet pozvan je da poseti ovaj poseban grad i doživi njegovu lepotu i bogatstvo sadržaja koji će se održavati ne samo sada, već tokom čitave 2017. godine.

Ovu svečanu i krajnje nesvakidašnju ceremoniju, otvorilo je šest vikinških osvetljenih brodova, praćenih sa  nekoliko hiljada lampiona i velikim horom od preko hiljadu članova, stvarajući scenu poput one iz nekog istorijskog epskog filma.

Ceremoniju su obogatila izvođenja Aarhus Jazz Orchestra, Aarhus Symphony Orchestra i drugih manjih orkestara stvarajući čitavo more zvukova i melodija.

Čitavo otvaranje kulminiralo je u luci grada pod palicom cenjenog Nigela Jamiesona, poznatog režisera jednih od najvećih pozorišnih predstava i brojnih drugih velikih svečanih manifestacija. On je naime zaslužan za otvaranje Olimpijskih igara 2000. godine u Sidneju.

Nakon ceremonije, Aarhus je službeno posato grad kulture 2017. 

A kakve sve to događaje donosi ovom gradu možete detaljno saznati na aarhus2017.dk, mi ćemo istaći nekoliko stvari. Grad je poznat po svojoj gastronomskoj ponudi i restoranima sa čak tri Michelin zvezdice – Haervaerk i Domestic restorani su svakako oni koje biste trebali posetiti jer je gastronomski doživljaj ovde nešto sasvim posebno.

Kulturna scena u Aarhusu oduvek je bila bogata i negovana, a ove godine biće još bogatija. 

Od baleta, predstava, umetnosti, performansa i javnih instalacija grad će doživeti pravu kulturnu eksploziju, te ljubiteljima ovakvih dešavanja preporučujemo kao obavezno mesto za posetu ove godine. 

Tako recimo muzej Aaros Arhus Kunstmuseum donosi odličan program, a sama zgrada je vrhunska arhitektonsko delo koja nosi potpis Olafura Eliassona. Poznata je po svom ustakljenom polukružnom šetalištu oko krova i važi za jednu od najposjećenijih lokacija u  čitavoj državi, ne samo u gradu.

Ljubitelj bilo kog kulturnog sadržaja naći će nešto za sebe (i biti oduševljen!), a detaljan program možete kalendarski saznati na linku www.aarhus2017.dk i prema njemu planirati svoj sledeći kulturni odmor i putovanje.

Izvor: journal.hr

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/