Prestonica Danske nije od onih gradova u koje sam otišla već naoružana informacijama i očekivanjima. Dok sam na primer na Petoj aveniji osetila déjà vu epizodu, Kopenhagen me je, više nego prijatno, iznenadio svakim svojim ćoškom.  Kako sam došla povodom nedelje mode otkrila sam da se tada dižu na još viši nivo, sledite me i otkriću vam najbolja mesta; popišite adrese i lako ćete se uvući među dansko modno pleme.

9.00–12.00 h

Ka kafeteriji Joe and the Juice Bar (Ny Østergade 11) privući će vas muzika. Bit koji se ponavlja, moderan dizajn, mnogo znalački upotrebljene crne, dugačak šank. Ovaj lokal neočekivano donosi atmosferu seksi restorana za doručak.

Kao alternativa, tu je Kaffe & Vinyl (Skydebanegade 4), kafić na koji će vam s ponosom ukazati lokalci. Radi se o malenoj radnji koja je istovremeno i kafeterija i prodavnica ploča. Baristi prave kafu od posebnih blendova, čest je izbor lokalnih umetnika i uživalaca u dobrom životu.

Posle doručka, sledi – šetnja. Svi putevi vode u centar. Pravo u pešačku zonu Strøget, koja se sastoji od mnoštva sitnih uličica što se ukrštaju poput lavirinta. Ne dajte da vas ovo zbuni, sedite i osmotrite situaciju. Idealno mesto za to je Europa 1989. (Amagertorv 1). Ovaj ozbiljan i elegantan kafić lako će postati vaše omiljeno mesto za presabiranje. Uređen je kao francuski kafe, nudi kolače kakvi se mogu naći u poslastičarnicama u Beču, kafa je na tragu prave italijanske, na meniju su španski tapasi, ali i grčki jogurt. Gastro svet bez granica!

12.00–18.00 h

Kada na jutarnjem suncu napunite baterije, krenite u misiju obilaska atrakcija. Iako će mnogima kao prva asocijacija na pamet pasti Mala sirena, oni koji žive u Kopenhagenu odmahnuće rukom. Radije će vas poslati na vožnju brodićem od luke Nyhav (tu je i rodna kuća Hansa Christiana Andersena), vodiće vas na piknik u dvorac Rosenborg, pokazaće vam gde živi kraljevska porodica i odvešće vas u šarmantan zabavni park Tivoli (u parku se nalazi i jedan od najboljih hotela u Kopenhagenu – Nimb). Sve ove destinacije su u samom centru grada. Pošto prođete obavezno turističko gradivo, slede moderne građevine, koje će vas zasigurno ostaviti bez daha. Novi sjaj grada najbolje odražava moderni kvart Ørestad. Pre nekoliko godina to je bio neugledan kraj, a danas je tu futuristički distrikt impresivne arhitekture. Tu je fantastična zgrade hotela Cabinn Metro, delo arhitekte Daniela Libeskinda, ali i možda najpoznatija građevina – Koncertna dvorana koju je projektovao arhitekta Jean Nouvel.

18.00–20.00 h

Sav taj sjajni dizajn sigurno će vas inspirisati da i sami obogatite svoj život. Zato su tu butici koncentrisani u pešačkoj zoni, dostupni su skoro svi svetski brendovi, ali radije se odlučite za obilazak radnji danskih dizajnera. Nemojte propustiti: Wood Wood, Day Birger et Mikkelsen, By Malene Birger, Henrik Vibskov, Noir... I trudite se da ne čujete zgroženo vrištanje vaše kreditne kartice. Da, zaista vam baš sve treba.

20.00–... h

Kupovina se može otegnuti u nedogled, ali i radnje se nekada moraju zatvoriti, te odmah isprobajte svoje nove krpice i zaputite se u epicentar dešavanja u Kopenhagenu, pravac kafe Victor (Ny Østergade 8). Ovaj bistro je vrlo popularan među poznatim i wannabe poznatim likovima. Ovde važi: vidi i budi viđen. Povedite računa, iako je čitav Kopenhagen vrlo skup, Victor cene dovodi do prave umetnosti, čorba vas može koštati do 185 kruna (25 evra), no budite pametniji pa se odlučite za neko vino iz ponude, cena čaše ide već od 45 kruna (6 evra).

Sledeća destinacija je restoran Noma (Strandgade 93), nekoliko godina zaredom magazin Restaurant proglašio je najboljim na svetu. Sto možete rezervisati i preko interneta, ali moraćete to da učinite najmanje dva meseca unapred.

Pošto se zabavite posmatranjem danske zlatne mladeži, uputite se na novu kul stranu Kopenhagena. Kødbyen, iliti Meatpacking district nalazi se u delu grada koji se zove Vesterbro. Tu ćete naći gomilu barova, a često kažu da je čitav Vesterbro luda žurka. Preporuka ide restoranu i baru Paté Paté (Slagterboderne 1). To je lokal jednostavnog izgleda čija se kuhinja oslanja na uticaje Francuske, Španije i Maroka, a uveče je ispunjen mladima koji ispijaju fina vina i piva.

Kad ste se već lagano zalelujali od toga silnog vina, na redu je i đuskanje. Za kraj (početak?) tu je klub Toldboden (Nordre Toldbod 24), klub u kojem je održana žurka za zatvaranje ovogodišnje nedelje mode. Vrlo jednostavan enterijer, veliko skladište i ogromni prozori. Beograđanima će zaličiti na pristanište. I neće biti daleko od istine, naime Toldboden se nalazi na samoj vodi. Za razliku od našeg pristaništa, ovde nema ograde, pa pazite ako ste se zaneli s pićem.

Kad noć dobrano odmakne, možete sesti na crne ligeštule koji se nalaze ispred i uživati u prizoru zvezdanog neba.

Fashion week

Iako velika četvorka koju čine Njujork, London, Milano i Pariz ostaje u fokusu modnog sveta, otkrivaju se nove destinacije iz kojih dolazi zanimljiv i svež dizajn. Jedna od njih svakako je Kopenhagen, koji iz godine u godinu privlači sve više radoznalih turista, ali i onih koji predvode modni biznis. Nedelja mode održana je u avgustu i na repertoaru su bile kreacije za proleće-leto 2013. godine. Pauze bile su ispunjene obilaskom modnih sajmova, na njima se dešavala biznis strana mode. Više od 2.500 brendova prikazalo je svoje kolekcije, a svoje buyere, između ostalih, poslali su Galeries Lafayette, Liberty, Harvey Nichols, Zalando, Selfridges, Browns, Net-A-Porter, Mr. Porter, Urban Outfitters, Matches, MyWardrobe, Asos... Prisustvo ovih ljudi jasan je znak da moramo obratiti pažnju na dizajnere koji stižu sa severa Evrope.

Tekst: Jelena Karakaš