Beč je grad bestseler proizvoda: najbolje kafe sa šlagom, jedne od najistaknutijih filharmonija na svetu, kraljevskog univerzuma carice Sisi, najpoznatije pohovane šnicle na Zapadu, Mocartove muzike, a sada takođe i najčitanijih romana u Evropi. Njihov autor? Daniel Glattauer ili novi izdavački fenomen. Kad duva severac i njegov nastavak Svih sedam talasa (oba romana kod nas objavila je izdavačka kuća Laguna) – očaravajuća ljubavna priča napisana u formi imejla – osvojili su dva i po miliona ljudi na preko 40 jezika, a samo u Nemačkoj i Austriji imali su 64 pozorišne verzije. Njihov iščekivani treći nastavak Zauvek tvoj, vodi nas kroz austrijski srednjoevropski grad, a 52-godišnji bestseler autor pomaže nam da otkrijemo njegove čari: „Beč je mirna destinacija u kojoj vlada radost življenja“, otkriva nam u vidu dobrodošlice. Smeštena između obala Dunava i podnožja Alpa, ova elegantna dama nam govori: „Sad ili nikad!“. Tako je ubedljiv njegov novi slogan. I sa dobrim razlogom. Istinitost ovog gesla potvrđuje veliki kulturni događaj: cela 2012. godina bila je u znaku proslave sto pedeset godina od rođenja Gustava Klimta. Dobra prilika da se oživi zlatno doba Beča s kraja XIX veka i da se uživa kao nikad u delu i ličnim predmetima autora Poljupca, nacionalnog simbola, zajedno s tirolskim šeširima.

„Ova metropola kiti se ugledom slavnih ličnosti i to radi uz izvesnu uzdržanost, ali s uživanjem“, objašnjava nam Glattauer. „Za Klimta će vam svaki Bečlija reći da je ponosan na njega. Predstavljamo se svetu govoreći: „Gledajte, imamo Klimta!“ Zbog nečega je ovaj slikarski genije, koji je voleo na svojim umetničkim delima da koristi zlatne elemente, bio pokretač bečke secesije, austrijskog art nouveaua. Sada je čitava njegova genijalnost izložena u Leopoldovom muzeju, Albertini i palati Belvedere, čije vrtove osim toga obavezno treba posetiti zbog njegove istorije i impresivnosti. U ovom gradu prošlost se sjedinjuje sa budućnošću sa gotovo istom složenošću kao i u Klimtovom delu.

Podeljen na kvartove, poput ogromne torte, Beč se diči trima četvrtima. Najluksuzniji i hippie je kvart 7, prvi u kom se se pojavile radnje poput Wood Wood ili Park, u kojima se roba izlaže gotovo kao umetnička instalacija.

Takođe ima restorane u kojima možete kupiti stolicu na kojoj ste sedeli na branču, što je iskustvo koje nude lokali poput ljupkog Das Möbel. Kvart 2 nalazi se u jednom od tri dela na koje se račva Dunav i duž obale se pruža jedan od najtrendi krajeva. Neizostavno posetite dva restorana na vodi, Motto am Fluss, s besprekornim veselim enterijerom i gurmanskom kuhinjom, i Holy Moly, koji je više piratski i boemski, s grafitima na plafonu i klubom u prizemlju. Prekoputa ova dva ploveća fetiša uzdiže se novi Sofitel, najmodernije dekorisan hotel u gradu, delo prestižnog arhitekte Jeana Nouvela. Na poslednjem spratu hotela smešten je Le Loft, sofisticirani restoran pretvoren u jedino mesto na kom možete da uživate u gradu kao da ste u vazduhu. Manje poznat kvart, ali prefinjen, jeste kvart 16. Omiljena četvrt našeg vodiča: zbog raznih stvari izabrao ga je za život. „To je jedan autentičan kraj, prepun malih galerija s istinski kreativnim ljudima“, tvrdi. Njegova tajna oaza nalazi se u Yppenplatzu, boemskom trgu koji krije restoran La Salvia: tih i diskretan italijanski lokal u kom možete popiti čašu dobrog vina. „Ne sviđaju mi se krajevi koji se pretvaraju da su nešto drugo, preferiram original, a ovo je jedno od onih mesta gde možete da vidite stvarni život Beča“. Kad smo ga upitali za karakter njegovih sugrađana, rekao nam je: „Kad god govorimo o Bečlijama, odmah pričamo o psihologiji. Možda svi još imamo Frojda u glavi!“.

Glattauer, čije se pisanje i poznavanje ljudskog bića izmenilo za dvadeset pet godina rada kao izveštača sa suda za najprestižnije austrijske novine, kaže nam da kad neko dođe u posetu može da upozna osobe koje deluju teatralno. „Beč je grad spektakla, tako da ukoliko vidimo nekog arogantnog ili izgubljenog konobara, tome ne treba pridavati pažnju, to je samo njegova uloga; on u dubini duše nije takav“, kaže. A žene, koliko su evoluirale posle Sissi?, konsultujemo se s piscem koji je takođe diplomirao psihologiju i čiji bi novi roman mogao da se rezimira u jednoj rečenici: koliko ljubavi si sposoban da podneseš? „Upravo je Blanca, moja protagonistkinja i vlasnica jedne prodavnice lampi, verni prototip Bečlijke: autentična, čestita, ali hrabra, duhovita i veoma samosvesna. Ipak – nastavlja – ono što iznad svega definiše dušu Bečlije, kako muškarce, tako i žene, i razlikuje ih od Nemačke, to je bezbrižnost. Odnosno, što dopuštaju da stvari idu svojim tokom.“ Jednom rečju: Wurschtigkeit, što znači: „Baš me briga“.

Možda je ovaj duh bez previše komplikacija, zbog kog njegovi sugrađani ne bojkotuju sadašnjost, ono što čini da u venama starog Beča uvek ima mesta za novu energiju. I da su njihovi koreni dugi kao i njihova krila. Kao što je već rečeno: „Sad ili nikad“.

Beč iz romana

U svom romanu Zauvek tvoj, Daniel Glattauer nas vodi kroz...

# Café Sperl Bečki klasik. Probajte tortu Sperl, ukusnu mešavinu badema i čokoladnog krema (cagesperl.at)
# Pijaca Naschmarkt Mesto puno života gde možete pronaći sve, od začina do starih ploča.
# Park Schönbrunn Ovde se nalazi palata koja najviše podseća na caricu Sissi.

Elle vodič kroz Beč

# Kafići otkrivaju austrijski savoir vivre od pre četiri veka. Ne propustite da posetite Café Landtmann, Frojdov omiljeni kafe (Doktor Karl Lueger Ring, 4), i Café Central, koji je takođe i restoran (Palais Ferstel Herrengasse, 14).
# Hoteli U Sofitelu, građevini istaknutog arhitekte Jeana Nouvela, moći ćete da birate između belih, crnih i sivih soba (www.sofitel.com). Ako više volite klasiku, predlažemo hotel Sacher (www.sacher.com).
# Restorani Fabios je jedan od najboljih (fabios.at). Za nešto drugačiji ugođaj, rezervišite mesto u Motto am Fluss, kul brodiću na Dunavu (www.motto.at). Jedu vam se bečke šnicle ili kobasice? Posetite Augustiner-Keller, nekadašnji manastirski podrum (augustinerkeller.de)
#Shopping Obiđite Song, novu radnju koja je već kultna i u kojoj se prodaje sve, od Céline do Christophera Kanea (Praterstrasse 11-13). U Wood Wood sve je in: knjige, sportska oprema, nakit... (woodwood.at). Ne zaboravite da svratite u Demel: čokolade i džem u dekorativnom pakovanju (www.demel.at).
# Piće Le Möet u hotelu Le Méridien, kombinujte šampanjac sa svim (www.le-meridienvienna.at).