Zakoračite u razglednicu

Kada pomislite na Amsterdam, prve asocijacije su klompe, lale, sirevi i vetrenjače. Nedaleko od grada nalazi se muzej posvećen klompama, Klompenmakerij De Zaanse Schans, koji detaljno opisuje njihovu istoriju i simboliku. Najpoznatije mesto na kojem možete da kupite lale jeste Bloemenmarkt, a najukusnije sireve – u njihovom carstvu, radnji Wegewijs. Danas je u Amsterdamu ostalo svega osam vetrenjača i najslavnija je De Gooyer – odlično mesto da popijete piće, a nalazi se odmah uz čuvenu pivnicu Brouwerij’t IJ. Ali iza svih tih klišea su mesta koja morate otkriti!

Napravite piknik u srcu grada

Za savršen piknik uputite se u Vondelpark. Ovo je najveća zelena površina u Amsterdamu, a krcata je ljudima koji se ovde okupljaju bilo da puše, bilo da uživaju u fudbalu, šetnji ili vožnji bicikla. Da, pravi grad kontrasta! U parku se nalazi pozorište na otvorenom koje je od juna do septembra rezervisano za muzičke, plesne i dečje aktivnosti.

Minglujte kroz modernu umetnost

Stedelijk muzej ima fenomenalnu kolekciju dela umetnika 20. veka: Cezannea, Picassa, Matissea i Chagalla, Malevicha, a tu su i De Koonig, Judd, Stella i Warhol. Must see! Pored ovog, nezaobilazno odredište je i Muzej Van Gogh, u kojem je izloženo 200 slika i 500 crteža problematičnog genija, kao i „japanske“ slike njegovog saradnika Gaugina. Ovaj muzej se nalazi u zgradi Rietveld, koja je nedavno dobila novo krilo, delo japanskog arhitekte Kishoa Kurokawe.

Napravite jedan krug

Bicikl je osnovno prevozno sredstvo u Amsterdamu, a zbog uloge koju je imao u raznim demokratskim protestima tokom istorije vozeći ga danas pokazaćete da ste osoba slobodnog duha. Postoji veliki broj mesta gde možete da ih iznajmite, kao što su Mac Bike (www.macbike.nl) i Rent-ABike (www.bikes.nl). Imajte na umu neka od zlatnih pravila: nikada ne vozite bicikl  tik uz drugoga, upalite svetla noću i obavezno ga zaključavajte.

Preturajte!

Posetite buvlje pijace kako biste otkrili multietnički duh Amsterdama. Najčuvenija je Albert Cuypmarkt u srcu kvarta Pajp. Pružiće vam sjajan uvid u život Holanđana. Na njoj se prodaje bukvalno sve, od dimljene jegulje do surinamskog šerbeta. Autentične su i Dappermarkt u Ostu, kao i Lindenmarkt u kvartu Jordan. Na Noordermarktu (takođe u Jordanu) subotom se prodaju poljoprivredni organski proizvodi, a ponedeljak je dan za antikvitete.

Upoznajte street art scenu

Amsterdam ima jednu od najaktivnijih street art scena u Evropi, a nekako je baš u duhu Holanđana da brišu granice između „high“ i „low“ umetnosti. Svaki ugao grada je mesto na kojem možete otkriti slike svih mogućih formi i veličina, od uličnih grafita do skulptura i poster- -nalepnica. Mnoge urbane galerije izlažu dela mladih umetnika s ulične scene, na primer Studio Apart, ali i radnje u kojima se prodaje odeća, poput Hanazukija i Wolfa & Packa.

Pijte (i...) kao Holanđani

Da biste se najbolje uklopili među stanovnike Amsterdama, obavezno treba da popijete piće u nekom kafeu ili baru. Većina se otvara rano ujutru i radi do jedan po ponoći (ili do tri ujutru vikendom). Za one koji vole old school kafee najbolji izbor su Twee Zwantjes i Wynand Fockink. Oni koju uživaju u živoj muzici hrle u Kamer 401, dok je Prik ultimativni gej bar. Veoma popularni su tzv. brown kafei (dobili su „braon“ patinu posle godina pušenja u njima) u kvartu Jordan. Takođe, doživite i kafe (ne)kulturu, tj. posetite neki od kafe-barova u kojima je moguće i uživanje u svim vrstama kanabisa – na primer Route 66. Zanimljivo je da se u njima ne služi alkohol!

Let the music play

Ukoliko uživate u muzici odličnih rok bendova, onda su Melkweg i Paradiso prava mesta za vas, naročito ako ste kratki s vremenom (ali i s novcem). Ultimativno mesto pop i rok scene je Paradiso, nekadašnja crkva u kojoj se dnevno održava i po nekoliko koncerata. Sa druge strane, Melkweg, inače nekadašnja mlekara, prostor je namenjen muzičkim dešavanjima raznih stilova – osim dve koncertne sale, ovde se nalaze i pozorište, bioskop, umetnička galerija i kafe.

Zavirite u kvart crvenih fenjera

Kvart crvenih fenjera već dugo je ozloglašen, ali kada ga posetite, otkrićete da  je stvarnost malo drugačija. Izgleda kao Las Vegas u malom, sa seks šopovima u kojima nećete moći da odolite a da ne pazarite neku od najnovijih seksi igračaka. Nalazi se u najstarijem delu grada, a duž ulica ćete naići na najčudniju mešavinu društvenih grupacija, prostitutki, narkomana, ali i zanatlija, policajaca, pa čak i sveštenika! Kao turista, bićete puki voajer. Iza ponoći je neverovatna gužva (pazite na lične stvari!). Ne zaboravite: fotografisanje je strogo zabranjeno.

Ne zaboravite šoping

Amsterdam je grad antikviteta, knjiga i dijamanata. Generalno, vreme za kupovinu je od devet ujutru do šest uveče od utorka do petka, ponedeljkom od jedan do šest posle podne, većina radnji je četvrtkom otvorena do devet uveče, a subotom se zatvaraju ranije, u pet po podne. Naša preporuka: Niuwedijk- Kalverstraat, kvart prepun radnji, inače pešačka zona. Niuwedijk se nalazi blizu Centralne stanice i tu ćete naći garderobu (naročito sportsku), muzičke radnje i prodavnice suvenira. Kalverstraat je idealna ulica ako tražite cipele, torbe ili vrhunsku kozmetiku i skoro svi mejnstrim brendovi ovde imaju bar jedno prodajno mesto.