1. Budućnost, tu, pred vama

Centar umetnosti i nauke, ušuškan u nekadašnjem koritu reke Turije, izgleda kao da pre pripada životinjskom nego monumentalnom carstvu. Tako, na primer, arhitektura multifunkcionalnog kompleksa Palau de les Arts oslikava siluetu ribe. Ili da pomenemo najveći akvarijum u Evropi, čije rebraste „školjke” kriju pravi gastronomski biser, restoran Submarino, s lusterima koji podsećaju na jato svetlećih meduza.

2. Bliska i daleka prošlost

Obratite pažnju na veliki trg Ajuntamijento, koji se u vremenu nastanka odlikovao futurizmom, ili na centralnu stanicu, čiji motivi u kamenu otkrivaju bogatstvo valensijskog tla. Tu je i zadivljujuća rokoko fasada Nacionalnog muzeja keramike, čiji niz karijatida od alabastera zasenjuje svaku od okolnih poslastičarnica sa izlozima ukrašenim mermerom. Treba reći da su arhitekti imali i te kako odakle da crpu inspiraciju: katedrala privlači pogled veličanstvenim gotskim zvonikom koji propušta svetlo kroz kamenu „čipku”.

3. Opšta kultura

Osim što u gradu postoji kulturni park u kome se nalaze opera, planetarijum, akvarijum i muzej nauke, tu je i nekoliko institucija prvog reda: Muzej lepih umetnosti, Nacionalni muzej keramike i Muzej moderne umetnosti (popularni IVAM), čiji restoran La Sucursal u ponudi ima modernu varijantu legendarnog španskog kolača od bundeve (arnadi).

4. Odlični restorani

Restoranski biseri poput La Sucursala, Submarina ili El Alto de Colona uspeli su da privuku ljubitelje paelje sa zečetinom i otkriju im tajne avangardne kuhinje. „Želim da moja jela budu prepoznatljiva”, kaže Bernd Knoller, glavni kuvar restorana Riff, koji ima počasno mesto u Michelinovom vodiču. Mnogi poznati ljudi iz grada odavno imaju rezervisano mesto u ovom restoranu, gde je društvo za stolom ušuškano iza zastora krem boje koji kao da služe da usmere pažnju na degustaciju koja sledi. Lagana salata od rukole i pileća džigerica golicaju nepca, obavezno uz čašu rizlinga.

5. Pirinač

Specijalitet u Valensiji, okrugli pirinač potiče s pirinčanih polja u Albuferi koja su davno u prošlosti obrađivali Arapi. I upravo ovde, u okolini El Palmara, na petnaest minuta od istorijskog centra Valensije Kaska Antigva, mogu se probati najbolje paelje u zemlji. Dok se proizvodi sa obale (riba i morski plodovi) sjajno slažu sa onim iz kontinentalnog dela (pasulj, repa, piletina, zečetina, puževi, žablji bataci), lokalni recepti imaju kao sastojke masnu jegulju, šafran, boraniju i fenomenalne planinske puževe (tzv. baqueta) koji se mogu kupiti na Centralnoj pijaci.

6. Pun pansion na moru

Na mestu gde se spajaju plaža i marina Huan Karlos I budite se uz udaranje  talasa o obalu. Meni hotela Neptuno ozbiljno konkuriše susednom restoranu La Pepica, takođe poznatom po specijalitetima s pirinčem (paelja s račićima, školjkama...), a u koji je nekada često dolazio Hemingway. Ovaj kraj pomalo podseća na Majami.

7. Tapasi stare škole

U kvartu Kabanjal na nekoliko koraka od plaže,  u svakom od ovih luksuznih tapas barova nekada se služio vermut starim morskim vukovima. Danas su tu sifoni s vodom iz Seltza, police sa zanimljivim bocama, bar u belom mermeru, ali i dalje se oseća duh starih vremena. U istoj ulici na ulazu u Casa Montanu možete probati s nogu krokete od bakalara, pasulj kuvan na pari i punjene paprike. I najzad, znajte da će u Alkazaru kompliment na račun račića s belim lukom, prženih crvenperki ili jagnjetine na žaru sa zečjim paprikašem biti shvaćen kao poziv da vas ponovo usluže.

8. Slatkiši

Poslastičar u Rosa de Jerico veran je receptima svog dede, sačuvanim u rukom ispisanim beležnicama. Kolačići od krompira, puslice, kompot od bresaka i kajsija, kolač od dunja, glazirano kestenje: valensijsko slatko ima tradiciju kao i arrop tallaetes (tradicionalni kolač od bundeve, krompira i badema) ili, na primer, komadi tikvica najpre grilovani, a onda i marinirani u sirupu od grožđa. Inače, u ovom carstvu agruma retko ćete naići na ceđenu narandžu, pošto se ovde uglavnom žeđ gasi čuvenim pićem horchata de chufa, što je neka vrsta mleka od posebne vrste badema. Tu su i turron iz Alikantea i turron iz Hihone, nugat kolači napravljeni od šećera i slatkog badema.

9. Centralna pijaca

Ovo je jedna od najlepših hala u Španiji, s vitražima kojima može da parira i najlepšim gotskim katedralama, a jedini način da odolite izloženoj robi jeste da je uopšte ne vidite. Obasjana svetlošću, ova roba tipična za valensijsko tle (krompir, šumski čaj, majčina dušica iz popularnog kraja La Karaska, paprika, pečena bundeva, bademi...) nalazi se poređana uz puževe, šunku bellota, začine i teglice sa slatkim.

10. Zabava

Valensija, glavni grad mediteranskog dela Španije, počinje da se budi sa zalaskom sunca. Ona je glavna luka iz koje se kreće za Ibicu, ali provešćete se sjajno i ako ostanete u samom gradu.