Veličanstvo zvano moda, nikada ne bi bilo potuno bez couture momenata, koji obezbeđuju oduzimanje daha kod svakog posmatrača. Skupoceni materijali, spektakularne konstrukcije, kristali, sati i sati veza i ručnog šivenja zahtevaju svakako kontrolu u svakom segmentu nastanka velelepne kreacije. 

Tokom istorije, pojam lepog i glamuroznog manifestovao se i kroz modu i oblačenje, a posebno je naglašen od 20. veka i naravno bivstvuje paralelno sa fashion šundom. 

Iako ovog puta nećemo zalaziti duboko u istoriju mode, osvrnućemo se na rad kreativne direktorke modne kuće Dior, Marie Grazie Chiuri i analiziru njenog rada u poslednjoj couture kolekciji namenjenoj za jesen/zimu, a prikazanu početkom jula u Parizu. 

Glavni fokus kolekcije ovog puta bile su silute i proporcije komada, a ideja je bila da su kreacije svedene, bez ukrasa, a potpuna pažnja usmerena je na kroj. Mnogi modi kritičari poslednji rad Marie Grazie Chirui ocenili su kao "lep, ali da ga karakteriše "mirna" odeća, vanvremenskih silueta, koje se nikada ne može naći u prêt-à-porter ponudi". 

Diorova revija visoke mode takođe je ocenjena kao "osvežavajuća", a tome je posebno doprinela i inspiracija modom 60-tih godina 20. veka, dominacija haljina "A" kroja, duboki dekoltei i diskretan, skoro neuočljiv nakit. 

Sve u svemu pohvale za kolekciju stigle su sa svih strana, a mi se slažemo da je ovo sa potpuno opravdanim razlogom.

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/