1. Kanconijer ( The Canzoniere, Francesco Petrarca)

Zbirka pesama slavnog italijanskog pesnika sastavljena je od dva dela. Petrarca je baš zbog ovog dela postao i slavni pesnik modernog doba. Knjiga se sastoji od dva dela - u prvom se govori o Lauri, velikoj ljubavi pesnika, dok je drugi deo mračniji i predstavlja žal o gubitku jer se odnosi na vreme posle njene smrti. 

2. Božanstvena komedija (The Divine Comedy, Dante)

Kultno delo još poznatijeg pesnika smatra se najvećom epskom poemom italijanske literature a napisana je u XIV veku. Poema je podeljena u tri dela - Pakao, Čistilište i Raj ali se bavi i pitanjima ljubavi, posebno one neuzvraćene. 

3. Midlmarč (Middlemarch, George Eliot)

Roman je jedan od predstavnika psihološkog realizma a radnja je smeštena u jednu malu provinciju Midlmarč. Likovi u romanu su strogo moralni, pobožni, vaspitani, međutim neobična ljubav devojke Dorotee će naći kompromis između društvenih normi i osećanja. 

4. Rat i mir (War and Peace, Leo Tolstoy)

Remek-delo knjiženosti ne može da se zamisli bez ruskog romana koji prikazuje veliki broj likova, događaja u jednom pozamašnom vremenskom periodu. Ovo nije istorijski roman, već delo društvene analize i psihoanalize glavnih likova, a akcenat je stavljen na odnos između Nataše i Andrea.

Na sledećoj strani pročitajte koja još dela nas rastužuju jer donose priču o zabranjenoj ili neuzvraćenoj ljubavi: 

PageBreak

5. Ka svetioniku (To the Lighthouse, Virginia Woolf)

Roman je objavljen 1927. godina i opisuje priču porodicu Remzi tokom Prvog svetskog rata. Roman počinje opisom jednog običnog dana porodice Remzi koja broji osmoro dece sa roditeljima, koji zajedno sa gostima borave u svom letnjikovcu na ostrvu Skaj...

6. Norveška šuma, Haruki Murakami

Skoro svaki roman slavnog japanskog pisca predstavlja nostalgičnu priču i osvrt na mlade, neshvaćene ljude. U ovom najslavnijem delu pratimo život Torua Vatanabea koji se priseća svojih studenskih dana i ljubavi prema dve veoma različite žene. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/