Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo je istina o vampirskom tretmanu koju ste želeli da saznate!

Da li je PRP terapija zaista zlatni gral estetskih tretmana ili je ipak too good to be true?

  Izvor: Foto: Rawpixel

Šta je PRP?

Platelet-Rich Plasma tretman podrazumeva korišćenje krvne plazme sa tretiranim krvnim zrncima. Funkcioniše tako što medicinski radnik od osobe koja se tretira uzima krv koju zatim izlaže reagensima, a potom vraća u kožu na različite načine kako bi se, teorijski, stimulisali procesi koji mogu pozitivno uticati na zdravlje tkiva. PRP obećava sve - uklanjanje znakova starenja, akni, ožiljaka, hiperpigmentacija, takođe ubrzan oporavak tkiva posle hirurških zahvata, ali i sprečavanje opadanja kose. Osnova ovog tretmana počiva na teoriji da faktori rasta, koji se u tretiranim krvnim zrncima javljaju u većoj količini, regulišu čitav spektar ćelijskih procesa koji su važni za umnožavanje ćelije.

Merilo uspeha

Standardizacija načina pripreme i primene je od suštinske važnosti jer omogućava da se rezultati koji su ostvareni tokom eksperimenata repliciraju u stvarnim uslovima, ukoliko protokol varira - variraće i ishodi. Važno je napomenuti da trenutno dostupni podaci nisu ohrabrujući kada govorimo o samostalnoj primeni PRP u oblasti dermatologije, odnosno estetske medicine.

U oblasti ortopedije, te koštanog i mišićnog sistema, PRP tretman dokazano je uspešan za specifične tipove tkiva i oboljenja, ali ga to ne čini efikasnim u drugim oblastima. Jedini kvalitetni podaci o uspehu u oblasti dermatologije i estetske medicine pokazuju da je efikasan isključivo u kombinaciji sa laserima, derma-rolerima i dermapenom čiji je uspeh svakako dokazan, pa nismo sigurni da li PRP tretman ima ikakvog efekta na kožu.

Pročitajte: Šta sve može botoks?

U praksi u Srbiji, PRP terapija najčešće se primenjuje samostalno, a za tu namenu ipak nemamo dokaze o efikasnosti. Rasprostranjenost tretmana nije zasnovana na stvarnoj koristi jer nedostaju jasne kliničke smernice kao proizvod nauke. Izgleda da je jedino što ga održava popularnim ipak pristupačna cena i trend.

Tekst: Mladen Antonijević Priljeva

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Moda

Celebrity