Da li želite da gledate performanse Marine Abramović online 24/7?

WeTransfer platforma otišla je korak dalje u promovisanju umetnika, i sada na svojoj potplatformi WePresent prikazuje digitalne umetničke performanse, među kojima su i oni Marine Abramović.

Profimedia

WeTransfer je predstavio digitalnu video-seriju Marine Abramović, osmišljenu prema njenom originalnom delu The Abramović Method. Performans koji se razvija decenijama, uključuje publiku i vežbe daha, pokreta, mirnoće i koncentracije. Kroz jednogodišnju saradnju sa WeTransfer-ovom digitalnom umetničkom platformom WePresent, umetnica deli svoja znanja i mudrosti o performativnoj umetnosti kroz kompilaciju od četiri vežbe. A sve one su dostupne na platformi od 80 miliona ljudi.

Ove vežbe se izvode lako i koriste se u svakodnevnom životu: poput pijenja vode, brojanja zrna pirinča, sporog hodanja i uzajamnog gledanja – ujedno i performansa po kome je Marina postala svetski poznata. Svaka od vežbi osmišljena je po The Abramović Method-u, a sada mu je dat novi digitalni život, u obliku digitalnog performansa, kroz animacije sa zvukom.

''Biti umetnik performansa veoma je težak zadatak'' rekla je Marina. ''Potrebno vam je mnogo pripreme da bi dugotrajni performansi mogli da funkcionišu. Tako sam razvila različite vežbe kako bih sebi pomogla da generišem snagu volje i koncentracije, pomerajući fizičke i mentalne granice. Kasnije sam shvatila da ove vežbe mogu služiti ne samo meni, već bilo kojoj profesiji na svetu, pa sam ih pretvorila u nešto što nazivam The Abramović Method. Posle godine tokom koje je ponovno povezivanje najvažnije, drago mi je da ih podelim sa svetom na WeTransfer-u''.

Umetnica je saradnju sa ovom platformom započela kada je predstavila 5 talentovanih, neafirmisanih umetnika iz celog sveta, a nakon ovoga će Marina lansirati Time Capsule, na kojoj će oslobađati svoje ideje, reference i objekte kroz fizički i digitalni format, tako da traje kroz vreme i služi generacijama koje dolaze.

Holly Fraser, glavna urednica WePresent platforme kaže: ''Pandemija je pružila priliku digitalnim platformama kao što je WeTransfer da istražuju šta je sve moguće prilikom prebacivanja kulture u online svet. Za umetnika performansa čija dela postaju pre svega iskustvo, WeTransfer-ovo ostvarenje u saradnji sa umetnicom pružilo je milionima ljudi širom sveta priliku da se bave umetničkom praksom razvijenom iz godina istraživanja, iz svojih domova. Nadamo se da će doživljaj The Abramović Method otkriti ne samo nove veze sa nasleđem ove umetnice, već i vezu sa nama samima i našim unutrašnjim potencijalom''.

Posetite jednu od ovih platformi kako biste pogledali Marinine ekskluzivne pripreme za umetničke performanse.

''About the Method'' - Marina Abramović  Vimeo

Pripremila: Ivana Matijević