Naša top 10 lista za jesenju sezonu sadrži jednu novu pojavu iz Njujorka, slavljeničku parisku kolekciju i ne jednu već dve revije Jonathana Andersona. Kao što je i bilo očekivano, Raf Simons ispred Calvin Kleina postavio je visoka očekivanja pred sam početak Njujorške nedelje mode.

U Parizu, Dries Van Noten imao je sopstvenu proslavu zbog koje je okupio stare prijatelje i stare printove na svojoj jubilarnoj stotoj reviji. I to je bio veoma bitan događaj, bez obzira što ga on tako nije predstavio.

Kretanje napred s osvrtom na prošlost je koncept koji je korišćen mnogo puta ove sezone, od Givenchyja do Kenzoa.

I to je samo mali delić genijalnih modnih umova čije kolekcije smo imali prilike da vidmo, a sada vam predstavljamo one koje su se izdvojile kao najbolje:

Calvin Klein

Kako se sezona razvijala, Simonsov Calvin Klein debi je izgledao sve konačnije. Akcenat na krojevima, što je jedna od glavnih poruka sezone, skupa sa teksasom od glave to pete i haljine od perja pravljene po meri.

The Row

Ashley and Mary-Kate Olsen su ove sezone svoju odeću ogolile do najmanjih detalja. Reč "dignity" našla se izvezena crnim u uglu bele bluze na kopčanje. To, međutim, nije kolekcija sa parolom poput mnogih koje smo videli tokom ove sezone. To je radije ideal kome težimo u odevanju: elegancija, ozbiljnost, imunost na besmislice, i da, dostojanstvo.

J.W. Anderson

U svom Londonskom domu bavio se džemperima od fluidne tkanine, asimetričnim pačvorkom,  dugim vezovima, oklopom od karika i perjem. Bilo je tu puno raznovrsnosti, što čini samouverenost s kojom je sve to napravljeno još privlačnijom.

Simone Rocha

Posle sveže otvorene radnje u Njujorškom Sohou početkom februara, Rocha je izabrala pravi trenutak da proširi svoju delatnost izvan granica svoje sanjive estetike u krojeve u vojničkom stilu.

Prada

U svom sveobuhvatnom nastupu, Prada je donela duh mladalačkih pokreta šezdesetih i sedamdesetih prepoznatljivim kačketima iz tog perioda, somotom i brushalter-topovima, da bi zatim skrenula u već poznate ukrasne kapute i haljine koje fanovi obožavaju. Kladimo se da će topovi i suknje prekrivene stripskim ilustracijama Roberta. E. McGinnisa biti must-have ove sezone.

U preostalih pet kolekcija zavirite na sledećoj stranici:

PageBreak

Dries Van Noten

Postoji li bolji način da Van Noten proslavi svoj jubilej - i to stotu reviju! - nego da pozove žene koje su decenijama nosile njegove kreacije da ponesu i najnoviju kolekciju? Veličine iz devedesetih, poput Nadje Auermann, Cecilie Chancellor, Kirsten Owen i Emme Belfour, između ostalih, vratile su se na pistu i ekstatičan doček koji su dobile svedoči da ne samo Van Noten već i ostali dizajneri širom sveta treba da nastave razmišljanje u pravcu multigeneracijskih tema. Vratio je u život omiljene printove i prikazao neverovatno kvalitetne krojeve. Ovu šik odeću viđaćete svuda tokom sledeće sezone.

Paco Rabanne

Dve reči: metalik i srebro! Haljine, majice, pa i kupaći kostimi u ovoj nijansi bukvalno su najsajniji primerci za sezonu jesen 2017. Ukoliko pratite trendove i stalo vam je do istih onda ste primetili pojavu ove nijanse još prethodne sezone, a po svoj prilici uskoro postaje dominantna.

Loewe

Odakle početi? Možda od onog najupečatljivijeg: aksesoara. Šeširi i torbe sa potpisom ovog brenda, pa i cipele i čizmice - nešto su što bi svako od nas želeo da poseduje, kakav god stajling da pretenduje. Toliko kreativnosti u polju aksesoara dugo nismo videli. I kako ne spomenuti sve te fantastične krojeve suknji, a potom na kraju i departman zimskih džempera sa tradciniolanm mustrom.

Balenciaga

Zamislite suknje, košulje i torbice inspirisane auto delovima. Pri kraju duge sezone, ova revija nas je prilično elektrifikovala.

Alexander McQueen

Sarah Burton pravi božanstvene haljine od prvog dana otkad je postala kreativna direktorka u Alexander McQueenu, a to važi i za kolekciju jesen/zima 2017. Burton inspiraciju crpi iz engleskog podneblja i svoje staromodne tehnike je donela u McQueen atelje. U trenutku kada se okrećemo meditaciji, kristalima, i u nekim krajevima čak i veštičjim kružocima za pomoć zbog svetske krize, zašto nam ne bi pomogao direktan pristup Sare Barton?

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/