Prepoznatljiva braonkasta nijansa sa kombinacijiom žućkastih tonova - kao glavnih sinonima (kada su boje u pitanju) za eru 70-ih godina prošlog veka, dominirala je kolekcijom za jesen/zimu 2020.

Sledeća nijansa, koja joj je u slučaju većine modela bila parnjak, jeste crna.

Neizostavni blejzeri, pomalo uniformisan izgled, poput školskog, bili su najdominantniji komadi kolekcije. Ovaj izgled podrazumeva suknjicu sa karo uzorkom, baš kao i blejzer (ali pošto govorimo o luksuznoj modi onda je u pitanju mix & match varijanta, te se u ovom specifičnom Dior slučaju paterni na suknji i blejzeri razlikuju kako po pitanju dezena, tako i po pitanju kolorita), košulju, pa i kravatu.

Džemperi i prsluci poseduju detalj u vidu kolorita na ranfli u predelu vrata, takođe primer  stila koji se povezuje sa školskom uniformom.

Ćebasti kaputi i kardigani kao upitan motiv, koji prilično odskače od prepoznatljivih Dior luksuznih komada koji propagiraju Šik sa velikim Š, ali donose svežinu u smislu možda baš u ovom trenutku neophodnog komfora, koji je nedostajao legendarnoj francuskoj modnoj kući.

Ove sezone obavezni kombinezoni, zatim koža, teksas, mreža  i mnoštvo rupičastih dokolenica, kravata, te marama na glavi kao dominirajući detalj kolekcije.

Kompletna estetika vuče direktan koren iz ere 70-ih godina, a uniformisan izgled predstavlja jedan od prvih upečatljivih unisex isokraka u odvevanju u modnoj istoriji.

Ovo je bio jedan od važnijih perioda kada su žene gromoglasno vrisnule u pokušaju da se izbore za svoja (tada značajno zapostavljena) prava, a da je došlo do trenutka kada su spremne da vrište (iako to nije nimalo damski) da bi ih čuli, pokazivale su to i svojim izgledom.

Očekivano ponašanje sjajno se kombinovalo sa neočekivanim stavovima, odgovarajući materijali sa šokantnim krojevima.

"We Should All Be Feminists", izajavila je jasno, glasno i velikim slovima ispisano, Maria Grazia Chiuri kada je kao prva žena u istoriji modne kuće Dior, te 2016. sela na mesto kreativnog direktora.

Mislili smo da će ostati ovako politički korektna samo te sezone, dok je to u modi.

Međutim, nije. Ona je nastavila gromoglasno u tom pravcu i čini se da nema nameru da staje, baš kao ni svi mi koji smatramo da we should all be feminists.

Tekst: Maja Bunčić

Maria Grazia Chiuri vratila je u fokus onaj Dior koji se upravo tih 60-ih i 70-ih godina prošlog veka izdigao iznad očekivanih krojeva za žene i ponudio im nešto drugačije. Nešto što ostaje dosledno formama prilično strogih formi, a u isto vreme je ženstveno, ali i sa stavom.