Trik je u tome da znate zbog čega cipele izgledaju jeftino i na šta morate paziti kada krenete u kupovinu elegantnih salonki ili pak čizama primerene cene koje će ići uz razne odevne kombinacije.

1. Previsoka platforma

Što je platforma viša, tocipela izgleda jeftinije. Pogotovo kada je reč o skrivenoj platformi kada cipela više liči na kopito s nabijenom potpeticom. Cipele bez platforme izgledaju elegantnije i sofisticiranije, ali su obično i jako neudobne.

Stoga za udobnost i sofisticiran izgled izaberite cipele s platformom koja je manja od đona cipele ili one s platformom od najviše centimetar i po. U oba slučaja stavite u cipelu jastučić s gelom kod područja prstiju za dodatnu udobnost. 

2. Preveliki ili premali broj

Nosite li prevelike ili premale cipele, ne samo da će vam stopala izgledati neprivlačno, nego ćete i čudno hodati i imati čudan stav tela. Možete ih probati razgaziti ili staviti umetak da vam ne ispadaju, ali u većini slučajeva cipela i dalje ne stoji dobro. Ako vam veličina cipele od početka ne odgovara, nemojte ih kupovati bez obzira koliko vam se dopadaju.

3. Prekičaste cipele

Čak i skupe cipele mogu izgledati jeftino ako nisu nakićene ili ukrašene na pravi način i sa ukusom. Klasične cipele, čistih linija u omiljenoj boji uvek su bolji izbor od cipela sa puno dodataka. Ukoliko volite animal print, izaberite cipele sa samo jednim, istim printom, a ne cipele sa više različitih printova i boja. UKoliko ste fan svjetlucavog i sjajnog, izaberite metalik kožu.

4. Ne možete normalno hodati u njima

Nesiguran hod u previsokim potpeticama nikada ne izgleda dobro bez obzira koliko cipele koštaju. Za početak, nekoliko meseci hodajte u cipelama s nižom i stabilnijom potpeticom. Fokusirajte se na držanje tela, jer uspravno držanje jako utiče na način hodanja. Kada se izvježbate da hodate sigurno, postepeno prelazite na tanje i više potpetice.

5. Previše metalnih ukrasa

Metalni ukrasi poput kopči, nitni, lanaca i drikera mogu uništiti inače lepi par cipela ako se pretera s njima i ako izgledaju jeftino. Ispravan izbor bit će cipele s glatkim metalnim ukrasima koji nisu potpuno bez sjaja, ali se opet ne sjaje previše, dok je sama cipela ili čizma takođe glatka i čistih linija.

6. Previše su nošene

Izbledele, pohabane, razgažene cipele koje su izgubile oblik nikad ne izgledaju sofisticirano. Takođe nije lepo videti pohabani vrh visoke potpetice. Stoga cipele redovno nosite kod obućara na održavanje, a možete ih održavati i sami. 'Špic' cipele zadržaće oblik duže ako špic napunite vatom ili sličnim materijalom dok ih ne nosite. Odsecite makazama konce koji su počeli da izviruju na rubovima cipela. I naravno, redovno ih čistite i njegujte odgovarajućim kremama i sprejevima.

7. Previše se sjaje

Lakovane cipele izgledaju dobro u crnoj boji, beloj i nijansi pudera. Ali lak u spoju s bojama poput kobaltno plave, tamno ružičaste ili tamno smeđe izgleda jeftino. Ako želite da vaše cipele u jakoj boji izgledaju skupo, kupite one od prevrnute kože. Dobro će izgledati čak i ako je koža veštačka, jer izgleda vrlo slično pravoj prevrnutoj koži.

Priredila: Dunja Sabljić

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija