Naravno da ime modne kuće diže cenu, ali isto tako svesni smo da koliko god materijali bili kvalitetni, što u isto vreme znači i skupi, to nikako nisu opravdani razlozi da odevni predmet košta koliko i jedan automobil!

Međutim, nakon uvida u proces nastajanja ovih odevnih predmeta, moramo priznati da visoka cena jeste opravdana, makar u neku ruku.

Od trenutka kada dizajner nacrta skicu i preda je modelarima, koji su zaduženi za najodgovorniji deo posla - prave osnovnu konstrukciju modela, a potom krojeve za isti; pa sve do krojača koji po krojevima seku i šiju delove modela, a potom na kraju i do pomoćnih krojača koji su zaduženi za ručno ušivanje svih detalja, odevni predmet prolazi kroz vrlo detaljan i precizan proces, a na njemu radi i do deset ljudi!

Kada su u pitanju velike modne kuće, ovi ljudi, koji su zaslužni za sprovođenje ideje kreatora u delo, vrhunski su majstori i jedni od najboljih u svojoj profesiji. Mnogo toga zavisi od njihove veštine i brzine, ali i kreativnosti.

Takođe, materijali koji se koriste, a uglavnom su u pitanju oni najkvalitetniji, koji se ne mogu nabaviti u slobodnoj prodaji, nisu ni malo jeftini, pride su uglavnom vrlo oseetljivi, što je još jedan razlog zbog koga sa njima mogu raditi samo iskusni majstori.

Ne smemo zaboraviti ni činjenicu da se na haljinama iz kolekcija visoke mode, uglavnom nalaze luskuzni detalji, poput posrebrenog ili pozlaćenog konca, pravih bisera, pa i polu-dragog i dragog kamenja.

U sledećem videu pogledajte kako nastaju haljine visoke mode sa potpisom Chanela...

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/ellesrbija/