Iako je danas česta pojava da se aksesoari nazivaju prema nekoj poznatoj osobi, pre dve i tri decenije to je bila retkost. Prvo je Hermes jednu torbu nazvao Kelly po princezi Grace od Monaka, da bi osamdesetih čuvena Birkinka, takođe s potpisom Hermes kuće dobila ime po francuskoj glumici Jane Birkin koja je bila zaslužna za njen nastanak davši ideju tadašnjem direktoru francuske kuće za legendarnu torbu. 

Od tada, prošlo je dosta dok se nije na sceni pojavila lady Di, omiljena princeza srca i ikona 90-ih. Jedna od najbolje odevenih dama u istoriji obožavala je torbe, a dve koje je najviše nosila dobile su ime po njoj: Diorova Lady Dior i  Ferragamova Lady D.

Poznato je da je princeza bila veliki fan ovog aksesoara. Još dok je bila devojka, prilikom jednog putovanja, pazarila je u butiku Soulelado 5 različitih torbi od kojih je svaka koštala 30 funti. Kasnije, pratila je savete kraljice majke te je mahom nosila tašnice sa ručkama koje su postale simbol monarhije.

Pravilo kog se takođe u početku držala podrazumevalo je modnu kordinaciju između odeće i torbi. 

Diana je očito bila neko ko brzo uči, a imala je poseban osećaj za modu te nije prošlo mnogo posle venčanja kako je miljenica britanskog stanovništva otkrila koliko moda može da bude zabavna i inspirativna, odbacivši pravilo da cipele i torba moraju da budu u paru zajedno sa odećom. 

Ono što su modni istoričari primetili jeste da je već početkom 90-ih Diana počela češće da kupuje od italijanskog dizajnera Salvatora Ferragama, a kasnije je uvrstila i ostale ne-britanske brendove kao što je Dior, Versace, Chanel i Gucci, Prada.

Polako, ali sigurno prekršila je modna kraljevska pravila uvrstivši modne komade koji su nastajali van Britanije noseći jasne i eksponirane simbole stranih modnih kuća. 

foto: Diana sa jednom od Salvatore Ferragamo modela 

Tada je njenu pažnju privukao model Salvatorea Ferragama sa zlatnim Gancio lancem koji je pazarila u više od 20 različitih verzija, te nas ne čudi što je italijanska kuća kasnije model nazvala Lady D! 

foto: Diana sa modelom Diora koji je kasnije nazvan prema njoj Lady Dior

Njena prva "foreign" afera

Kada je odlučila da u svoj garderober ubaci i nekoliko komada inostranih brendova, prvi pik je bila najpoznatija pariska kuća - Chanel. Lady Di se nije samo zaljubila u kostime francuske renomirane kuće već i aksesoare, a posebno torbe s potpisom Karl Lagrefelda koji je već tada bio kreativni direktor Chanela.

Princeza od Velsa se opredelila za torbu sa lančićem i to 1988. godine prilikom zvanične posete Francuskoj, ali su modeli Chanela ostali deo njene privatne garderobe, i to posebno u eri posle Charlesa.

Pored Chanela omiljena modna kuća van Britanije je bio italijanski gigant Versace čije haljine i kostime je obožavala da nosi princeza od Velsa. Njena poznanstva sa slavnim ličnostima, kao što je bio pevač Elton John obezbedila su nesmetani ulazak u modne krugove.

Diana se družila se sa Liz Tilberis, urednicom američkog Harper’s Bazaara, fotografom Mariom Testinom i Gianni Versacejem! Upravo je ovaj trio zaslužan za izbor modela u jarkim bojama "krunisan" statement torbama Diora, Versacea, Chanela i ostalim atraktivnim kućama. 

Na sledećoj strani pročitajte kako je jedna torba s potpisom Diora nazvana po princezi od Velsa: 

PageBreak

Jedna od najpoznatijih torbi na svetu, čuvena Lady Dior bila je između ostalog i omiljen model tragično preminule princeze Diane, čija 20. godišnjica smrti se navršava ovog avgusta.

Pomenuta torba je prvi put predstavljena 1994. godine bez bilo kakvog propratnog imena. Samo godinu dana kasnije - u septembru 1995. godine, tu istu torbu koju krasi četvrtasta struktura, meka kroko crna koža i zlatne, kraće ručke, tadašnja francuska prva dama Bernadette Chirac poklonila je princezi prilikom njene posete izložbi slika Cézanna u Grand Palaisu, koju je sponzorisala LVMH grupa.

Diana se odmah zaljubila u model, poručivši nekoliko varijacija iste. Prvi put ju je ponela već u novembru prilikom posete sirotištu u Birmingemu, a samo nekoliko nedelja kasnije od nje se nije odvajala tokom zvanične posete Argentini.

Postavši omiljena torba Lady Di, model je spontano prozvan "Lady Dior" da bi 1996. godine i zvanično dobio to ime koje je amenovala lepa princeza, inače njen najverniji ambasador.

Osmišljena u couture duhu, toba je prevashodno prepoznatljiva po kožnim romboidima koji su prema francuskoj kući inspirisani stolicama iz ere Napoleona III, koje je Christian Dior koristio u svom showroomu prilikom predstavljanja novih kolekcija krajem 40-ih, dok je na ručkama otisnuto ime brenda D.I.O.R. 

Pogledajte u nastavku koje je još modele volela princeza od Velsa:

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/