Autetnični skandinavski stil jeste sinonim za uređenje enterijera, ali kada se njegove glavne odlike minimalizam i sofisticiranost premeste u modne sfere, dobijamo dragocenu novinu i autentičnost vrednu svake pažnje. 

Na završenoj Nedelji mode u Kopenhagenu krajem februara, predstavili su se značajni danski brendovi kao što su Ganni, Jesper Hovring i HALO, ali poseban trijumf su doživeli dizajneri nakita koji su predstavili svedene tendencije u domenu aksesoare.

Zato smo uradili jedno istraživanje koje je podrazumevalo da pronađemo tvorce interesantnih aksesoara.  

U nastavku pročitajte kojih 5 dizajnera je redefinisalo skandinavski pristup obrade nakita. Iako su različiti, ipak ih odlikuje jednostavnost, ispitivanje mogućnosti materijala, kao i igra formi. 

Annie Berner

Brend je nastao 2016. godine i već sa drugom srebrnom kolekcijom koja su činile talasaste minđuše i pozlađene ogrlice, dizajnerka je doživela veliku uspeh i skrenula pažnju urednika. Njen rad ima i mediteranski prizvuk, ali postoji i veza i sa norveškim dizajnom 60-ih godina: "U dobrim starim danima, nakit je bio smeliji i to je ono što posebno volim", istakla je Annie.  

All Blues

Duo Fredrik Nathorst i Jacob Skragg su tvorci ovog brenda nastalog 2011. godine "bez koncepta, bez novca, bez obrazovanja, bez ičega", ističu dizajneri. Danas prave prefinjeni nakit za dame sa veoma inspirativnim vizuelnim identitetom: "Tržištu je trebalo nešto drugačije, novo. Često nas u komentarima ispod fotografija na Instagram profilu, ljudi pitaju šta je ovo, koji je ovo oblik?" 

Sophie Bille Brahe 

Prošlo je 10 godina od kada je danska dizajnerka Sophie Bille Brahe napravila Croissant de Lune - interesantne mono-minđuše, čija jednostavna linija dijamanata prati liniju uha: "Inspiraciju pronalazim u krajnje privatnim, ličnim pričama."

2013 . godine, dizajnerka je počela da radi i sa biserima, a njen luksuzni i minimalistički nakit je veoma popularan širom sveta. 

Maria Black

Danska kreatorka je postalo poznata po svojim Monocle minđušama koje podsećaju na stilizovani lanac i veoma efektno stoje na ušima. O svom jednostavnom konceptu, Maria kaže: 

"Pomeranje granica koje možete da uradite kada stvarate nakit su neverovatne. Mogućnosti su beskrajne." 

Sara Robertsson

Minđuše u obliku elegantnih mašni i spirala su omiljene među street style influenserima. Švedska dizajnerka je opisala svoj rad kao "organski minimalizam" kombinujući ćiste činije i nežne forme. Inspiraciju je našla u prirodi, a koristi konstrukciju šablona, a ne 3D programe, kako bi stvorila svoje komade. 

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/