Kada se preslišavate u glavi koji su to legendarni modeli Chanela koje bi svaki fan francuske kuće želeo da poseduje, sigurno vam na um padaju bukle kostimi, mala crna haljina, kultna torbica 2.55, nude sandale sa crnim vrhom i otvorenim petama i parfem nad parfemima, Chanel No.5. 

Poslednji niz godina jedan model opasno se po popularnosti približio pomenutim modelima.

U pitanju su platnene espadrile, inspirisane francuskom rivijerom.

Ovaj model se na mesečnom nivou proda u između 10.000 i 100.000 primeraka, ako je suditi merilima Google analitike. Najbolja prodaja rezervisana je za april, shodno početku proleća kada većina ljudi osvežava svoj garderober novim modelima.

Iako se čini da je Chanel od ranije posedovao pomenuti model, to nije istina. Da, čuvena Coco je imala običaj da nosi model espadrila koji je zapravo Lauren Bacall proslavila u filmu Key Largo iz 1948. godine, ali ove prave espadrile s potpisom francuske kuće tek su se pojavile 2013.

Daleko posle Yves Saint Laurenta koji je espadrile s platformom osmislio i popularizovao tokom 70-ih.

Model koji se sada prodaje u neverovatnoj količini prvi put je lansiran u orbitu trendova, u prolećnoj kolekciji s/s 13 i proizašao je iz baletanki koje su već tada bile jedan od najprodavanijih modela kuće. Prvobitni model espadrila izgledao je vrlo klasično - drapirano platno sa zlatkastim đonom i ugraviranim crnim logom brenda.   

Usledile su kožne i vrlo zanimljive varijacije koje su sve modne tredseterke razmazile i očarale.

Cena?

Vrlo paprena i kreće se od 490 do 570 funti, koliko koštaju pink espadrile kojima mnogi predviđaju najveću popularnost ove sezone. 

Kako se nose Chanel espadrile?

U paru sa skinny jeansom i blejzerom, ali i na prozirne haute couture haljine. Ovaj model spada u omiljene kod većine modela a posebno ga vole Gisele, Rosie Huntington-Whiteley i Alessandra Ambrosio, zatim glumica Jessica Biel i blogerke Chiara Ferragni i Aimee Song.     

Zapratite ELLE na Instagramu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>https://www.instagram.com/elleserbia/