Wedding alert! Dobrodošli u romantični svetvenčanja, taj poseban segment života u kom se tradicija prepliće sa novim tendencijama. U 2024. godini, mladenci će se sve više okretati originalnim idejama kako bi svoj poseban dan učinili nezaboravnim. Ovogodišnji trendovi u svetu venčanja odražavaju prefinjenost, individualnost i održivost. Od elegantnih ceremonija do avanturističkih destinacija, svet venčanja je uzbudljiv prostor gde se susreću raznolikost kultura, stilova i ideja.

I dok venčanja na prvom mestu ostaju lična i intimna stvar svakog para, ovaj svet iz sezone u sezonu istovremeno privlači brojnim detaljima, od mode, lokacije, cvetnih dekoracija do nakita, detalja... a najbolja pomoć budućim mladencima koji kreću u smeru planiranja i organizovanja dana iz snova zasigurno su trendovi.

U nastavku teksta donosimo vam savršenu dozu inspiracije kreirane od strane top svetskih dizajnera venčanja. Birajte one trendove i detalje koji će se prirodno povezati sa vašom ličnom estetikom, željama i mogućnostima.

Višednevne proslave venčanja

U 2024. sve više mladenaca će poželeti da organizuju ne jedan dan iz snova već dane iz snova, jer su u trendu višednevna venčanja. Za razliku od jednodnevnog događaja koji tako brzo prođe, proslava venčanja tokom vikenda je zanimljivija sve većem broju parova širem sveta. Ovaj tip druženja i slavlja unosi novu dimanimku, pruža vreme za iskreno uživanje u svakom detalju, druženje sa vama dragim ljudima, sve bez stresa zbog ograničenja gustog rasporeda venčanja. Osim toga, višednevna venčanja otvaraju više kreativnih mogućnosti za mlade da pokažu svoju individualnost kroz nekoliko venčanih lookova.

Razigrane scenografije

Cveće i cvetne dekoracije više nisu jedini način uređenja prostora, a dizajneri venčanja pozivaju da razmislite o detaljima koji će iznenaditi i oduševiti vaše goste, korišćenjem jedinstvenih i neočekivanih elemenata, detalja kao što su svećnjaci, posude, vaze, neobične instalacije s hranom, posuđe u obliku origamija...

Alternative klasičnoj torti

Svadbena torta je jedna od upečatljivijih svadbenih tradicija. I dok je klasika uvek siguran i dobar izbor, pažnju privlače torte ukrašene mašnama, cvećem, slovima... Tu je i niz slatkih zalogaja koji će oduševiti ukusom, ali i estetikom, kao što su tiramisu, tartovi, éclairs, croquembouche, merengue...

Šareno!

Odvažne, privlačne boje savršeno odgovaraju atmosferi 2024. godine. Ako ste par koji želi odmak od klasičnih belih i nežnih kombinacija dobra je vest ta da su boje sada dobrodošle u svetu venčanja. Zato odaberite snažne boje kao detalj vaših pozivnica, unesite živahni pečat s nijansama ružičaste, narandžaste, žute, zelene i crvene. Tu je i Pantone boja godine - peachy fuzz!

Mašne, mašne i još više mašni

Mašne su svuda! Nadahnute romantičnom, baletnom estetikom, mašne i trakice su prošle godine osvojile modu ali i segment proslava venčanja, a trend nastavlja da osvaja i u 2024. godini! Od pozivnica u obliku mašni i mašne kao detalja na venčanici, na cipelama, u kosi ili kao ukras na tortama, stolovima...

Ne samo bele venčanice

Sve je više mladenki spremno za eksperimente i pomeranja granica tradicionalnog venčanog izgleda. Da, klasične siluete i bezvremenski dizajn i dalje su izbor broj jedan, no mlade koje ne nose belo više nisu izuzetak. U trendu su pastelne nijanse te za one hrabrije i haljine naglašenijih boja.

Jedinstveni velovi

Velovi su modna klasika koja je danas već više od trenda, ali je zanimljivo ukazati na trend netradicionalnih velova za venčanje. Nose se velovi sa istaknutim aplikacijama, vezenim detaljima kao što su reči ili monogrami, neočekivane dužine, igre slojeva... Ako niste sigurni da li želite da nosite veo, razmislite o estetskim detaljima kao što su upečatljive kopče za kosu, trake za glavu, pa čak i šeširi.

Ceremonija zaveta

Sve je popularnije u ceremoniju venčanja uklopiti i ceremoniju zaveta. Kod nas je češći slučaj da se mlada i mladoženja odlučuju za intimne ceremonije, u sklopu kojih mogu u mirnijem okruženju, jedno drugome izreći najiskrenije emocije. Nakon toga se može održati i klasičnu ceremoniju u prisustvu gostiju.

Jedinstvene fotografije

Profesionalne fotografije s venčanja često su i najlepša uspomena. Sve je više parova koji naginju realističnim, autentičnim fotografijama koje beleže najemotivnije trenutke. A za tako nešto, potreban vam je odličan profesionalni fotograf za venčanja! Međutim, jedinstveni je i doživljaj uživanja u fotografijama koje su uslikali gosti uz pripremljene polaroid i jednokratne kamere.

Fokus na održivost

S povećanjem svesti o ekološkim pitanjima, mnogi parovi su fokusirani i na činjenicu koliko njihovo vjenčanje ima uticaja na okolinu te su u potrazi za načinima kako da proslavu venčanja učine ekološki prihvatljivijom. Mogućnosti su brojne, od odabira venčanice, prstenja do sezonski uzgojenih namirnica, organskih proizvoda malih proizvođača, cvetnih dekoracija bez upotrebe plastike...

Izvor: storybook